7 ведомства срещу смъртта на пътя

12.09.2022 08:00 Димитър Мартинов
Край Поликраище след удар в дървп загинаха 4-ма румънски туристи.
Целта е да се намалят жертвите в катастрофи.
Линейките ще пристигат по-бързо.
д-р Асен Меджидиев

Нови мантинели, знаци ще светят на опасни места, махат дървета и реклами

ДАИ проверява за колани и на задните седалки в автобусите, ще ги спира и нощем

400 загинали и над 3000 ранени в коли, забили се в опасни препятствия

Мерят камиони за претоварване
Затягат техническия преглед - съмнително е как при толкова стари автомобили у нас само 1% не го минават

7 ведомства в държавата започват общи усилия за предотвратяване на смъртта на пътя.

След катастрофата в края на август със сръбски автобус, в който по чудо не загинаха деца, но имаше много пострадали, както и след поредния верижен сблъсък край Панчарево с 2 жертви и 3-ма тежко ранени младежи, днес заседава Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата .

Опасни крайпътни дървета ще режат от АПИ, за да се намалят жертвите на катастрофи. Това е една от мерките, които от ведомството ще предложат на днешното заседание, разказаха от пътната агенция за “24 часа”.

Заедно с представители на още 6 държавни институции е изготвен 4-месечен план за борба с травматизма от катастрофи. Освен дървета ще бъдат махани и опасни билбордове, стълбове, ще се проверяват и канавките.

В неподвижните препятствия край пътя, в които са катастрофирали коли, ще бъдат поставени светлоотразителни елементи. Причината е, че само за последните 3 години има 3051 такива катастрофи с 400 загинали и 3820 ранени.

А само от началото на тази година до края на август в 675 инцидента с излизане от пътя са починали 78 души, други 879 са ранени.

Част от мерките предвиждат инфраструктурни решения за намаляване на скоростта при влизане в населени места. Една от тях е напречно нарязване на пътя с няколко ленти.

Друга е поставяне на грапава маркировка по ширината на платното.

Такава има на пътя Перник - София точно преди навлизането във Владая, където пътят от 4-лентов става двулентов. Ще има и кръгови движения, както е на входа на Бургас.

Обмисля се и изграждане на “спасителни острови”, които изкуствено да създават завои, за да намаляват шофьорите скоростта. На местата, където пътят е в лошо състояние, временно ще има знаци, които трябва да предупреждават за опасността. Самите ремонти пък ще се извършват по ред на класа на пътя и състояние на трасето.

Срокът, за който трябва да се направи анализ на уязвимите участъци, е до 30 юни 2023 г., обясниха експерти от АПИ пред “24 часа”. А още дотози декември ще бъдат махнати дървета и билбордове на 2 пътя. Едното трасе е от с. Самоводене до с. Поликраище. Точно там преди месец румънският автобус с туристи се заби в дърво и четирима души загинаха, а над 20 бяха ранени. Участъкът е сред най-натоварените и в челните места по катастрофи. За миналата година в 10-километровия отрязък има 18 инцидента. Тогава са били ранени 11 души, други 3-ма са загинали. А тази година катастрофите са 14 с 4 жертви. В момента пътят е в ремонт, в рамките на който е предвидена и актуализация на сигнализацията с пътна маркировка и знаци. Според една от версиите именно липсата на табели е сред причините за тежката катастрофа с румънските туристи. Новост там ще е поставянето на знаци, които предупреждават за опасните дълбоки коловози.

Ще се вземат мерки и на входвете и в самите села, през които минава трафикът, тъй като две от катастрофите през последните години са вътре в Поликраище. В селото ще се изградят 3 “легнали полицая”, а по пътя преди него ще се сложат разделителни колчета в средата на платното - така, както бе направено в участъка край Кресненското дефиле.

На смъртоносния участък от пътя към Гърция разделителите бяха сложени след репортаж на “24 часа”. Преди това идеята отлежаваше няколко години, бе лансирана от Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”.

Пътят край Кресна е вторият, на който ще има нови мерки още до края на годината. Там ще се махат билбордове и дървета, ще се подсигурят входовете на селата и градовете, през които преминава.

От транспортното министерство пък разказаха, че ще засилят контрола по пунктовете за технически прегледи в страната.

“Само 1% от колите не минават прегледа. Странно е, знаете колко стар е автопаркът у нас”, казаха от ведомството. Според експертите му подобни резултати говорят за по-скоро формални прегледи. Затова ще има проверки, които ще са на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” съвместно с НАП.

Бившата ДАИ ще започне и масирани проверки на автопревозвачите и транспортните фирми, които карат стока. Ще се преглежда документацията им, дали организират и плануват задължителните за водачите почивки. Самите транспортни средства ще бъдат проверявани и през нощта. Ще се следи стриктно и дали камионите не са превишили лимита за товари, защото претоварени тежки автомобили са също сред причинителите на катастрофи.

Проверки ще има и на пътниците в автобусите, те ще се извършват от МВР. Ще се следи дали си слагат предпазните колани. Причината е, че масово не се прави. Така например при инцидента от 2018 г. на АМ “Тракия”, при който шофьорка блъсна странично рейс, шестима изпаднаха от седалките и бяха затиснати от машината.

Според статистиката на МВР 20% от хората на предните седалки в леките коли не слагат колани, затова и при тях контролът ще бъде засилен. А едва един от 4-ма, седнали на задната седалка, поставят предпазното средство. Сложен правилно, коланът намалява риска от наранявания и смъртни случаи на предните седалки с 45-50%, а на задните - с 25-75%, сочат изследвания. Затова ще се следи внимателно и за шофьори, които го премятат само диагонално.

Ще има и медийна кампания за съвместните мерки, а веднага след Нова година ще се анализира ефектът им.

Анализират как са действали линейките 2 г. назад, за да стане по-спешна помощта при катастрофи 

Всяка катастрофа с жертви и ранени в последните 2 години ще прегледа здравното министерство, за да подобри реакцията на екипите на Спешната помощ. За 2020 и 2021 година те са обгрижили 14 671 ранени и 1019 загинали, които са пострадали в общо 11 575 тежки инцидента.

Целта на анализа е да се намали времето за реакция, както и да се види имало ли е грешки при оказване на помощ на пострадали.

Особено внимателно ще се проследи дали не са били допуснати грешки, заради които хората са получили усложнение или са починали. Целта е такива да се елиминират занапред.

Ще се види и дали на всеки случай е реагирал най-близкият екип и дали линейка е пратена от Центъра за спешна помощ, от който се стига най-бързо до мястото на инцидента, обясниха от оглавяваното от д-р Асен Меджидиев министерство. 

Акцент ще бъде поставен освен на здравната помощ и на психическата, тъй като след инциденти често хората са в шок. Затова спешните медици ще се обучават как да съобщават за състоянието на близките на ранените, включително и за починалите.

Дейността на училищните комисии по безопасност на движението ще се засили, обясниха пък от МОН. Идеята е още преди да вземат книжки, тийнеджърите да се обучават на пътна безопасност. Ще се провери и за опасни участъци около гимназиите и детските градини. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>