2 дни след срещата на властта с “Лукойл” горивата поевтиняват

11.09.2022 22:00
В четвъртък президентът на “Лукойл” Вадим Воробьов бе в България и се срещна с президента Румен Радев и служебното правителство.
Два дни след разговорите с властта за цените на горивата руската компания свали бензина под 3 лв., а дизелът поевтиня до 3,22 лв.

Руската компания свали бензина под 3 лв.

Два дни след срещата на властта с “Лукойл” горивата в България започнаха да поевтиняват, а по бензиностанциите на руската компания бензинът падна под 3 лева, като това е най-ниската цена от 4 месеца.

В четвъртък в България дойде президентът на “Лукойл” Вадим Воробьов. Той се срещна първо с президента Румен Радев, а след това и със служебното правителство. На разговорите са били обсъждани мерки за поевтиняване на горивата, бе обявено официално.

Още тогава “24 часа” писа, че от правителството са поискали от “Лукойл” да задържи цените на горивата под 3 лева. Компанията трябвало да потърси резерви за намаляване на разходите заради по-евтиния руски петрол, с който работи.

От “Лукойл” заявили, че ще направят всичко възможно да поддържат тази цена до края на годината. В замяна обаче от руската компания са поискали да бъде отменено решението на предишното правителство, с което се спира износът на горива, произведени от руски нефт. Малко преди да сдаде властта, кабинетът “Петков” реши от 5 декември да спре износа на руски горива. Мотивът бе, че по този начин щели да паднат цените, защото количествата щели да остават в България. От “Лукойл” обаче са посочили пред служебното правителство, че ако няма износ, бургаската рафинерия ще работи с малък капацитет и компанията няма да има печалба. А това означавало, че няма да може да намали цените за вътрешния пазар.

Явно от руската компания са започнали да изпълняват ангажимента си, защото още в събота в обектите на веригата бензинът вече се продаваше за 2,99 лева, след като ден преди това бе 3,07 лв. Цената на дизела също бе намалена, но със 7 ст. до 3,22 лв.

При останалите големи вериги през уикенда нямаше промени, но се очаква от днес и те да започнат да свалят цените. Според експерти от петролния бранш бензинът може да задържи по-продължително цена под 3 лева, защото търсенето му в момента е намаляло и има излишъци.

При дизела обаче ситуацията не е така оптимистична, защото има голямо търсене, което се увеличава с наближаването на есента и зимата. Поради това и цената му остава по-висока от тази на бензина. Разликата между двата вида горива се отвори значително и дизелът в момента е с над 20 ст. по-скъп. Но със сигурност и неговата цена ще пада, особено ако нефтът продължи да поевтинява.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>