Антон Кутев: Тази зима хора ще загубят живота си заради цените

11.09.2022 08:34
АНТОН КУТЕВ

Хора няма да преживеят тази зима в България. Това обяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, визирайки цените на енергоносителите.

"Тази зима ще става дума за човешки животи - и отоплението, и горивата, и цените на всичко останало. Ще има реални човешки трагедии, ще има хора, които няма да преживеят зимата и не ме интересува, че някакви тичащи по жълтите павета нямало да се къпят." Така Кутев избухна на въпрос на водещата на Би Ти Ви Мария Цънцарова какво може да обещае президентът на "Лукойол", за да се похвали после, че те са свалили цените, и не е ли падналата цена на бензина резултат от конюнктурата на световните пазари.

Нямаме инструменти да притискаме цените, но разговаряхме с "Лукойил", водени от това колко тежка зима ни предстои и че наистина става дума за животи.

  Президентът и служебният премиер опитали да стъпят на идеята за корпоративната отговорност в разговора с"Лучкойил" - свалянето на цената е въпрос на оживяване на хората, обясни Кутев. Затова не се съгласи, че цената на бензина е паднала заради световните пазари в момента и няма как президентът да има заслуга за това. И европейци, и американският президент говорят с корпорациите, вметна Кутев.

2,70 лв. ми излезе А95 тази сутрин с отстъпката от 25 ст. плюс тази на съответната верига бензиностанции, похнали се Кутев. Разговорът с "Газпром" предстои, в момента има подготвителни етапи. Преговорите са между "Булгаргаз" и "Газпром", но още не са се състояли - в смисъл едни хора да са седнали на една маса.

Това обясни още говорителят на служебното правителство Антон Кутев пред Цънцарова.

Въпросът "Кой" пак стана актуален, пошегува се гласът на служебната власт, сред като тя настоятелно го попита кой преговаря с "Газпром" - нещо, на което отговорът на ресорните министи вече цяла седмица се свеждаше до "Не съм запознат". А шефката на "Булгаргаз" Деница Златева каза, че преговори от страна на дружеството в момента не се водят.

Отговорът дали ще се състоят преговори предстои, отказът от другата страна също е политика, комевтира Кутев тази сутрин. Според него е напълно възможно разговорите да започнят. А целта на служебния кабинет не бира на всяка цена да се възобновят дотавките от Русия, а да се сложат всички възможности на масата, добави той.

Кутев отказа да тълкува защо тогава премиерът Гълъб Донев обяви, че "Разговори има на високо ниво". Най-вероятно за да започнат разговорите между "Булгаргаз" и Газпром", трябва предварително да бъде договорено те да се случат, описа той своята представа. Да се съберат на едно място - това става по някакъв път на посредничество, добави Кутев.

Министерствата на икономиката и на енергетиката трябва да са този посредник, а щом и двамата министри отричат, значи не са потръгнали. Но това не значи, че не са потърсени контакти, обясни още Кутев.

"Сигурен съм че контакти с "Газпром" са търсени, разговори за това те да определят човек за преговори са правени, но нямам информация делегации на двете дружества да са седнали на масата да преговарят, което също е отговор", обобщи Антон Кутев. Той не е загубил надежда, че ще имаме възможности за доставка по сегашния договор.

Ако през април те не бяха умишлено спрени от предишното правителство, няма да сме в тази ситуация, заяви още Кутев. И даде пример с Унгария и Гърция.

 Цената пада, когато сложиш всички възможности на масата, да спавниш цените, а не да ходиш да договаряш 7 танкера. Иначе и някакъв нигерийски принц можел да залее България с газ. 

Кака гарантираме, че това е най-долрата цена, че с тези танкери не са взети комисионни и че има къде да се разтоварят. това не е амбулатнта търговия и Асен Василев трябва да знае това, атакува Кутев. И цената щяла да е над 400 лева.

Комисионне трябва да се докажат, не казвам това, даде той заден на въпроса дали служебният кабинет е намерил доказателства за посредници. Но разликата между 250 лв., колркото постигнахме с микса, и 400 лв. е голяма, заяви Кутев.

С азерския газ и конкурентния принцип на подбор на офертите се сваля цената, обясни говорителят.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>