Бизнесът готов да наема още хора

09.09.2022 20:45 Деляна Къркеланова
Има оживление на пазара на труда, като обявите за работа за наемане на още хора се увеличават през август.

В Пловдив, София, Русе и Стара Загора има повече обяви за работа

Бизнесът отново е готов да наема още хора, показва анализ на компанията JobTiger. Според данните след двумесечния спад в броя на обявите за август се наблюдава плавен ръст, макар и само от 1,1%.

Най-голямо е увеличението на търсенето на кадри в здравеопазването и фармацията - ръст от 10%.

Според статистиката се наблюдава силна динамика в производствения сектор, където нарастването на обявите за работа е с 8%. След това се нареждат търговията и продажбите, където търсенето на служители се е вдигнало с 5%.

Макар и летният сезон вече да приключва, в хотелиерството и ресторантьорството обявите за работа са с 2% повече, а в строителството ръстът е сравнително слаб - 1,7%.

От всички наблюдавани браншове най-голям спад се отчита в IT сектора, като там тенденцията се обръща. Търсенето на специалисти за информационните тефнологии е намаляло през миналия месец с 11%.

Анализът отчита понижаване на обявите за работа и в други отрасли като счетоводство и финанси с 9%, административни и обслужващи дейности с 4%, маркетинг и реклама с 3%, логистика и транспорт с 2,6%.

Разпределението на обявите по сектори се запазва, като най-голям дял заемат тези в търговията, следвани от производството и хотелиерството.

Със затихването на пандемията предложенията за работа от вкъщи също имат спад. Това се дължало основно на намалените обяви в IT сектора, защото той основно предлага този тип възможност за работа - 53% от всички обяви. Възможност за хоум офис има и в административните и обслужващите дейности,  аутсорсинга и търговията.

В областните градове се наблюдава увеличение на общия брой обяви за работа с 2%. Не във всички обаче търсенето на хора расте. В София, Пловдив, Русе и Стара Загора има повече обяви, но във Варна и Бургас те намаляват. Прави впечатление, че Русе и Стара Загора изпреварват София по ръст на обявите. Въпреки това столицата остава основна дестинация за тези, които търсят работа, защото там са 45% от обявените позиции.

Местата, подходящи за бежанци през август, са 6% от общия дял на всички обяви, като се наблюдава значителен спад за предходния месец с 8%.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>