"Садат" - частната армия на Ердоган, с която ще завоюва Османската империя

07.09.2022 13:26 Виктор Иванов
Реджеп Ердоган в турска военна база в Катар
Аднан Танръверди (вторият вдясно) участва в съвет на Реджеп Ердоган.
Сирийски боец, който е част от прокситата на "Садат"
Аднан Танръверди (с бялата брада) пред военна база в Либия през 2016 г.
Сирийски бунтовници минават ползват турски бронирани машини.
Войник от либийската национална армия е насочил автомата си към портрет на Ердоган, закачен на пленена турска бронирана машина.
Реджеп Ердоган посещава военна база, облечен в униформа на турската армия.

Турция следва стъпките на Владимир Путин и използва наемници, за да затвърди претенциите си за контрол над ислямския свят от Либия през Катар до Малайзия

От повече от десетилетие наемниците са част от съвременната война. Но само две държави ползват частните армии като инструмент на своята външна политика - Русия и Турция.

Руската частна армия "Вагнер", чийто собственик е приближеният на Владимир Путин олигарх Евгений Пригожин, от години пренаписва правилата и разширява влиянието на Москва в Близкия Изток, Югоизточна Азия, Южна Америка. "Вагнер" участват активно и във войната на Путин срещу Украйна.

Турският президент Реджеп Ердоган очевидно ползва учебниците на Путин и все повече ползва частни армии, за да предяви претенциите си за господство в ислямския свят, пише в анализ американското списание The National Interest. Наемниците на Ердоган се бият в Либия, Катар, Малайзия.

Ердоган обаче доразвива руската стратегия. Докато руските наемници са мотивирани само с пари, за да вършат мръсната работа на Кремъл, турските частни армии са движени от вярата, че е техен дълг да изпълняват ислямистките цели, които си поставя Анкара - възвръщане на господството на бившата Османска империя.

Всъщност Путин и Ердоган имат еднакви стратегии, пише д-р Алесандро Ардуино от Сингапурския университет, изследовател на феномена на частните армии. Путин иска да създаде нова Руска империя върху догмата на Евроазиатското партньорство, а Ердоган е устремен към господство в Ислямския свят.

"Съчетан с мюсюлманското наследство на Турция, неоосманизмът е много по-амбициозен от доктрината на Кемал Ататюрк за превръщането на Турция в регионална суперсила", казва Юмер Ташпинар - турски експерт по сигурност. Турция използва Арабската пролет от 2011 г., за да увеличи влиянието си в региона, категоричен е той. А днес частните армии на Ердоган още повече увеличават обхвата на неоосманските амбиции на турския президент.

Основната бойна единица на наемниците на Ердоган е компанията "Садат", която легално се води международна консултантска фирма в сферата на сигурността. Тя предлага комбинация от сухопътна армия под наем със собствени военновъздушни сили, които ползват известните бойни дронове "Байрактар", които се доказаха в битка срещу руснаците в Украйна. Именно тази "уникална" услуга, която предлага "Садат" превръща Турция в желан помощник за всяка ислямска държава, която търси разширяване на сигурността си, пише The National Interest.

"Садат" е основана от пенсионирания генерал Аднан Танръверди, който е твърд привърженик на ислямската доктрина на Ердоган. Западни служби вече обсъждат активната роля на компанията като изпълнител в сянка на турската външна политика.

Основата за активното участие на наемници в турската политика бе положено веднага след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през 2016 г. Въпреки че ген. Танръверди се е вдъхновил за създаването на "Садат" още по време на войните в бивша Югославия през 90-те години на миналия век. По това време той е изпратен в Босна и Херцеговина, където опитва да попречи на западния контрол върху босненската армия. Според генерала това е стъпка да се позволи на западните частни армии да превърнат мюсюлманските страни във врагове на Турция.

Пътят от идеята на генерала да създаде частна армия, родена в Босна, до създаването на основна бойна единица в Близкия Изток е свързано пряко с възхода на Ердоган и включването на ген. Танръверди в близкия кръг на турския президент. А от 2016 г. "Садат" е от най-активните участници в инициативите на Ердоган. Пред 2019 г. една от опозиционните партии в Турция поиска да бъде разследвана ролята на "Садат" както в различни операции в Сирия, така и в създаването на обучителни лагери за кюрдските милиции, които Ердоган също опитва да използва. Тогава "Садат" отрече да е въвлечена в "черни" операции.

На сайта си компанията обаче декларира, че целта й е да създаде сътрудничество между ислямските страни в областта на отбраната и военната индустрия, за да превърне Ислямския свят в суперсила, каквато заслужава да бъде. През март 2022 г. пък полковникът от резерва и член на съвета на директорите на "Садат" Али Чошар разяснява ролята на компанията като катализатор за отбранителното сътрудничество на ислямските държави от Катар до Малайзия.

За разлика от компанията "Вагнер", която обслужва Путин и работи с подизпълнители, които са мотивирани само от печалбата, "Садат" всъщност работи на религиозна основа, за да се превърне в една мечтана Ислямска армия.

В същото време Ердоган очевидно се учи от опита на Путин, който ползва "Вагнер" като ефикасен начин да води война без да попада под международни санкции. А ролята на наемниците за руския президент стана още по-голяма, след като армията му заседна в една дълга и изглежда безперспективна война в Украйна. Именно "Вагнер" контролира от името на Путин добива на ценни метали в редица държави в Африка.

По подобен начин "Садат" върши мръсната работа на Ердоган в Сирия, Нагорни Карабах, Катар. А често пъти работи и заедно с традиционни проксита на Турция като ултранационалистите от "Сивите вълци", твърдят изследователи от Йерусалимския институт за сигурност. Като следващите цели на турската външна политика, осъществявана от "Садат" са контрол в Афганистан и Сомалия. В тези две държави Анкара вече предложи нейните частни армии да бъдат наети, за да помогнат за възстановяването и поддържането на мира. А Чошар вече откри паралели между талибаните в Афганистан и войните на Селджукската и Османската империи.

Турция вече си е подбрала и партньори, с които да "завладее" Афганистан и Сомалия - Катар, Пакистан и Малайзия. Пакистан вече получи производство на бойни дронове в замяна на входна точка за Турция към Афганистан. Катар пък от години поддържа амбициите на Турция в Северна Африка и е един от най-големите клиенти на турско оръжие. Катар дори даде охраната на предстоящото тази есен Световно първенство по футбол на турски частни армии. А третият партньор Малайзия е още една от целите на Ердоган за ислямска експанзия на Турция и врата към Югоизточна Азия. Държава, в която все по-често се чуват имената на частните турски армии. Връзките на Малайзия с Турция датират още от времето на Османската империя, а днес и двете държави са открити поддръжници на организацията "Хамас" и палестинците във войната им с Израел.

И докато в Афганистан и Сомалия Турция все още само опитва да владее положението, "Садат" от години е връзката на Анкара с редица въоръжени сирийски групировки. Вече не е тайна и турското "частно" участие в редица конфликти в Либия и Кавказ, осъществявано именно от сирийски бойци. Което пък позволява на официална Анкара да отрича, че е замесена.

Всъщност освен да копира Путин, Ердоган намира основа за ползването на наемници и в любимата си Османска империя. Нейната армия е била съставена в голямата си част именно от такива наемници в периода от 15-и до 19-и век. В този период дори артилерията всъщност е съставена главно от унгарци.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>