33-годишен с двойка на матурата по български

06.09.2022 09:20
В ОУ “Добри Чинтулов” в Бургас, където няма 12-и клас, на матура са се явили бивши ученици.

- Много от училищата с най-ниски резултати нямали 12-и клас - на зрелостния изпит се явяват повтарячи

- В школо към затвор матурата е за намаляване на присъдата

- Директорка: Децата вече нямат интерес към четенето

В 27 училища средният успех на матурата по български език и литература е слаб 2 - това означава, че нито един ученик в тях не е издържал успешно зрелостния изпит и няма да получи диплома за завършено средно образование.

Това показа проучване на Института по пазарна икономика. “24 часа” издири част от тези училища.

В Пловдивска област в 3 училища всички ученици получиха през тази година двойки - това са СУ “Димитър Матевски”, Професионалната гимназия по селско стопанство в Куклен и СУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Калековец.

“През тази година нямахме 12-и клас

Става въпрос за две деца, които се явяват на матури от миналата година, но не успяват да ги вземат”, заяви директорката на СУ “Димитър Матевски” Мариана Златанска. Тя добави, че тези деца са срещали трудности с усвояването на материала, а училищното ръководство прави всичко възможно да им помогне.

“Ситуацията при нас е тежка. Децата ни са основно от малцинствата. По-трудно се работи с тях. Всички искаме да завършат успешно и да се дипломират”, каза директорът на СУ “Св. св. Кирил и Методий” в Калековец Диян Бухчев. Той поясни, че 8 ученици са били скъсани на матурите, на поправителния изпит са се явили четирима.

Две са средните училища в Стара Загора, в които на редовната матура по български език през май т.г. са получени само двойки - вечерната гимназия “Захари Стоянов” и средното училище при затвора.

На редовна матура в затвора са са явили 5-има мъже, всички имат двойки. Това не ги е притеснило особено, тъй като никой от тях не възнамерява да учи за висше, а и без матура

им се признава завършено средно, което ще им върши работа, когато излязат на свобода

“На практика хората нямат мотивация. По-скоро те се явяват на матура, защото така облекчават изтърпяването на присъдата си - намаляват престоя си зад решетките. Като затворническо училище имахме и друг проблем - заради епидемията от COVID-19 дълго време нямахме присъствени занятия, а в затвора е забранено да се ползват компютри с интернет и нямаше как да водим дистанционно обучение. На абитуриентите раздадохме писмени материали с указания да се готвят сами. Но се видя, че без близкото участие на учители това не може да стане”, обясни директорката Марияна Господинова.

Двойките на матурите в трите бургаски училища, в които няма друга оценка освен слаб 2, не са имали випуск 12-и клас тази учебна година. Двойкаджиите всъщност са бивши ученици, които предишни години не са взели матурата и сега са се явили отново, установи репортерска проверка. 

“Още щом излезе въпросната класация, изразих особеното си мнение, тъй като в две от бургаските средни училища са се явили по 2-3 деца от предишни години. Третото училище е професионална гимназия, която работи с ученици билингви. Там са се явили само 7 деца, но не бих искала да коментирам за кои точно училища става въпрос”, каза пред “24 часа” началникът на РУО - Бургас, Петя Петрова. Проверка установи, че трите бургаски училища са СУ “Иван Вазов”, СУ “Добри Чинтулов” и Професионалната гимназия по сградостроителство “Пеньо Пенев”.

“Ние нямахме випуск 12-и клас. На матурите по БЕЛ се явиха няколко ученици, изпаднали от минали години. Но те идват абсолютно неподготвени. Резултатите ще са съвсем различни при випуск 2022-2023 г.”, каза директорът на СУ “Иван Вазов” Виктор Григоров.

Подобна е и ситуацията в СУ “Добри Чинтулов”. И там тази година не са изпращали абитуриенти. На матурата по БЕЛ се явили трима, които имали двойки в предишни години. Но това били хора, които

работят, не се подготвят и се явявали като на тото

Според директорката Милена Дренска обаче това не е резултат, който показва реалната ситуация.

В професионалната гимназия “Пеньо Пенев” са се явили 7 ученици, повечето също с невзета матура от минали години. Според директора Гергана Янева много са факторите за ниския успех на матурите, включително и онлайн обучението. “И затова не са виновни учителите. Много неща се промениха, вече няма интерес към четенето, децата търсят информация предимно в интернет”, смята г-жа Янева.

Три училища в област Плевен са със 100% двойки на български език. В СУ “Неофит Рилски“ в Кнежа се е явил един ученик. Той е на 33 г. и е изкарал чисто 2. В училището тази година няма 12-и клас.

Подобна е картината и в професионалната гимназия по дървообработване “Захари Зограф”. Там приносът за 100% двойки е на 27-годишен младеж. В третото училище - Професионалната гимназия по мениджмънт и хранителни технологии, 100% двойки се дължат на явилите се на матурата 9-има ученици. Всички са с оценка 2. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>