Кметът на Сопот: Очаква ни хуманитарна криза без вода, дори болницата не работи

05.09.2022 08:42 Никола Михайлов
Кметът на община Сопот Деян Дойнов.

Вдигаме ръцете и до стената, казва управителят на лечебното заведение

Местните са решили да затварят пътища и жп линии

“Изправени сме пред хуманитарна криза. Над 72 часа нямаме вода. Тук има болница, детски градини, училище и комплекс за социални услуги. Няма как да работят в момента.”

Това каза пред “24 часа” кметът на община Сопот Деян Дойнов. Той обясни, че е съпричастен към пострадалите в Карловско, но не разбира защо никой не работи по отстраняването на проблема с водата на неговото населено място.

“Ясно ми е, че не можем да се борим с природата, но това не е нормално. Аз не мога да спра моите съграждани, които смятат да затварят пътища и жп линии”, заяви Дойнов. Според него отговарящите за водата на територията на Сопот не знаят какво трябва да се направи. “Разговарях с областния координатор на ВиК и с главния инженер. Те казаха, че до 3-4 дни ще има вода, но не виждам как това може да стане”, добави кметът.

Вчера жителите на Сопот са организирали протест заради спряното водоподаване, но решение все още няма. “Събраха се пред общината, но аз какъв отговор да им дам, като няма конкретика”, каза Дойнов. Той обясни, че на територията на общината живеят 11 000 души, които в момента се обслужват от водоноски.

Заради проблемите с водата не работи и ВМЗ. По думите на кмета заводът има договори, които трябва да изпълнява, а няма как. “Нали знаете какви неустойки ще трябва да плаща държавата сега”, заяви той. Изпратил е писмо до президента, регионалния министър, министъра на вътрешните работи и главния прокурор, в което настоява да се вземат някакви мерки за пускането на водата.

“И да имаме желанието, няма как да работим. 2 от кабинките във физиотерапията са наводнени, а не виждам и 1% реакция”, каза управителят на болницата в Сопот д-р Стефан Анастасов. Той обясни, че има много наредби и правила, които няма как да бъдат спазени без вода. “Аз не мога да рискувам. Спираме процедурите, изписваме пациентите и това е”, отсече Анастасов.

Според него няма как няколко човека да променят положението на града и докато институциите не намерят решение, болницата няма да работи. “Единствената възможност е вдигаме ръцете и до стената”, заяви той.

Водата в Сопот идва от Христо Даново, което се намира по-високо в планината. По информация на кмета Дойнов всичко в селото е разрушено и няма как чешмите да бъдат захранени от там. “Има и план Б, но трябва някой да вземе мерки”, каза той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>