Кметът на Садово Димитър Здравков: Асфалтирахме 30 км улици със собствена техника

06.09.2022 10:15 Ани Иванова
Димитър Здравков е завършил аграрна икономика в Аграрния университет в Пловдив. Той е трети мандат кмет на община Садово, която включва 12 населени места. Първия си мандат Здравков започва през 2011-а, когато е на 33 години. Тогава е един от най-младите кметове в България.

Общината е финансово стабилна въпреки растящите цени. Производителите на фъстъци намаляха, държавата не ги подкрепя

- Г-н Здравков, ситуацията в момента е трудна и за общините. Успявате ли да изпълнявате проектите в Садово?

- Работим по много обекти, някои са на приключване, други са в етап на изпълнение, а трети - на обявление.
Финализирахме основния ремонт на пътя Караджово-Кочево и на площадното пространство в с. Чешнегирово. Имаме за изпълнение 4 проекта по ПУДООС – в Садово и селата Караджово, Поповица, Селци. Там правим детски площадки и системи за поливане. Облагородяваме дворните пространства на основните училища в с. Караджово и с. Богданица, санираме детската градина в с. Моминско. Изграждаме и поливна система на стадиона в с. Милево.

Продължаваме по капиталовата програма

с асфалтиране на улици по бюджета за 2022 г., като до момента сме направили над 4 км.

До края на годината трябва да асфалтираме още 18 улици в селата Болярци, Чешнегирово и Богданица, които са с приблизителна дължина около 4 км. За тях са осигурени целеви средства от финансовото министерство.

Ще направим още три километра по нашата собствена инвестиционна програма.

Стремежът ни е до края на годината да сме положили нова настилка на над 11 км улици.

В момента изпълняваме и проект по “Красива България”, който включва енергоефективни мерки в сградата на общината.

Предстои да обявим обществена поръчка за ремонт на здравните служби в Садово, с. Катуница, с.Болярци и с. Караджово и за центровете за социални услуги в с. Болярци и с. Ахматово. Ще обновим и кметството в с. Поповица.

- Какво се предвижда за догодина?

- Продължаваме с асфалтиране на улици, енергоефективните мерки за сградата на общината, изграждане на пътя Ахматово – Богданица, оформяне на велоалея между с. Катуница и главен път Е80. Това са по-мащабните проекти.

- Инфраструктурата в много общини е в окаяно състояние. Как е в Садово?

- Благодарение на това, че през годините съумяхме да създадем звено за асфалтиране на пътища, смятам, че доста сме напреднали по този въпрос. Разполагаме със собствен парк машини.

Настилките, които се полагат, са качествени

Вече е видимо това, което вършим. Откакто общината сама асфалтира улици със собствена техника, сме направили близо 30 км.

От началото на тази година сме положили чисто нова настилка на над 4 км.

- Кои са най-критичните ви пътища?

- През територията на община Садово минава път от третокласната пътна мрежа - Асеновград-Садово, на който беше извършен частичен ремонт през 2021 г. Останаха участъци, които преминават през Садово и с. Кочево.

В момента се извършва ремонт на път Е80 и движението е отбито именно през тези две населени места. Това създава затруднение както за нас, така и за преминаващите по шосето Асеновград-Садово.

- Имат ли канализация селата в общината?

- Съществува частично изградена канализация, която е правена през годините назад.

Проблемът с канализацията е доста наболял във всички населени места,

но не виждам откъде може да се финансират такива проекти в момента, тъй като са свързани с много средства.

- Преди няколко години безработицата в Садово беше 11%, колко е сега?

- В момента е 8%. Безработни са хората, които не искат да работят. По този въпрос държавата може да постъпи по-остро, като ореже привилегиите, които те получават чрез “Социално подпомагане”. По този начин

ще ги стимулира да отидат на пазара на труда

Такива хора отказват всякакви предложения за работа и разчитат именно на помощите от държавата.

А в Садово има възможност за препитание. Голяма част от населението работи в предприятия на територията на общината, а друга в по-големите градове – Асеновград и Пловдив и зоните около тях.

- Садово имаше славата на столицата на фъстъка. Продължават ли местните хора да отглеждат фъстъци?

- В миналото фъстъкът беше широко застъпена култура в Садово и съседните общини. За съжаление, доста се свиха площите, държавата не защитава производството на фъстъци. Същото се отнася за дребните и средните земеделски производители. И те не срещат подкрепа от държавата.

Пример за това е падналата градушка в края на май тази година. Беше обърнато внимание на хората чак след организираните от тях протести.

- Какви условия са създадени в населените ви места за младите семейства с деца?

- Опитваме се непрекъснато да инвестираме в инфраструктурата, детските градини, училищата, спортните обекти. В община Садово непрекъснато

се подобряват условията за живот и това задържа младите хора

- Кои проблеми бихте очертали като основни за общината?

- Единият е безразборното изхвърляне на боклуците. Голяма част от населението продължава да не разбира какви са последствията.

Друг проблем е сметосъбирането и сметоизвозването, което натоварва доста бюджета ни. Като пример бих дал последната фактура, която община Садово е заплатила към държавата и регионалното депо в Асеновград – 49 хил. лв. такси. Именно затова апелирам към жителите ни за по-рационално третиране на отпадъците.

Общината от своя страна полага всички усилия.

Непрекъснато инвестираме в техника и съдове за смет

Тази година сме купили чисто нов автомобил за боклук. Но трябва да има и съзнание от страна на хората.

Проблем имаме с бездомните кучета. По наши наблюдения ги пускат външни хора, които не живеят в общината.

Не на последно място непрекъснатото вдигане цените на еленергия, вода, строителни материали, храни затруднява работата на общините.
Въпреки трудната ситуация в момента обаче финансовото състояние на община Садово е сравнително стабилно, което ни позволява да се справяме с предизвикателствата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>