Пожарът в ОУ "Душо Хаджидеков" тръгнал от горелка (снимки)

01.09.2022 15:20 Никола Михайлов
Почти целият покрив на ОУ "Душо Хаджидеков" изгоря.
8 екипа се бориха с пламъците.
Кметът Здравко Димитров увери, че сградата е застрахована.
Пожарникари използваха стълби и автовишки, за да овладеят стихията.
Зам.-кметът Стефан Стоянов /вляво/ увери, че децата ще бъдат пребазирани в друга сграда.
Огнеборец сряза бариерата, за да може да влезе водоноска в двора на школото.
От покрива на училището останаха изгорели греди.
Момент от гасене на пожара в ОУ "Душо Хаджидеков".

Сградата е непригодна, пренасочват близо 300 деца в други учебни заведения

Боравене с горелка е причинило големия пожар в ОУ "Душо Хаджидеков" в Пловдив, чийто покрив изгоря почти изцяло. В продължение на час и половина 8 екипа от пожарната се бориха с пламъците. Сградата е спасена, но е неизползваема. Близо 300 деца няма да започнат учебната година в любимото си училище. Къде ще учат, предстои да се реши.
"Покривите на старите училища са тип каратаван, т.е. гредоред и пламват бързо. В 99% от случаите на пожари са причинени при ремонти и използване на подобни инструменти", коментираха огнеборци.
За наличие работеща горелка в ОУ "Душо Хаджидеков" съобщи и общинската съветничка от "Демократична България" Веселина Александрова, която се е оказала очевидец.
"Бях в кафенето до училището, когато евакуираха деца, които имаха курсове в сградато. Това, което знаем от излизащите, е че е имало ремонт на покрива и огънят е тръгнал от използвана горелка", каза тя.
"Видях как от сградата излязоха много деца. Пет минути по-късно огънят обхвана целия покрив", описа пред "24 часа" Спас Топалов от близкия магазин.
На практика покривът вече го няма. Класните стаи обаче не са засегнати, обясни директорът на пловдивската пожарна Георги Мангараков. Опитът в такива случаи сочи, че помещенията са неизползваеми, тъй като при гасенето се ползва огромно количество вода.
Директорката на школото Грозденка Николова обясни, че от 10 г. работели с въпросната фирма, която е извършвала ремонта на покрива и досега такива инциденти не е имало.
"Мога да заявя, че са спасени всички учебни помещения. Разпоредих да не се гаси безконтролно, за да не се повредят от водата", посочи Мангараков. По думите му пожарът е бил много сложен за гасене заради голямата площ на покрива и височината. Това наложи огнеборците да разпънат стълби при гасенето, както и автовишки от  "Градини и паркове".
Проблемът дойде от това, че наблизо нямаше работещи пожарни хидранти, категорични са пловдивчани, които наблюдаваха стихията със свити сърца.

Това наложи "Градини и паркове" да докара водоноски, както се случи неотдавна и при гасенето на Младежкия хълм. Едната обаче не успя да влезе в двора на училището и пожарникари премахнаха бариерата, за да й осигурят проходимост.
На място пристигнаха кметът Здравко Димитров със заместниците си Стефан Стоянов и Анести Тимчев. Те наблюдаваха как огнеборците потушават пламъците.
"По най-бързия начин започваме авариен ремонт на училището. В понеделник ще бъдат изготвени поне 2 варианта за старта на учебната година", увери Стоянов.
Школото разполага с 19 паралелки, а в пострадалата сграда се обучават близо 300 деца. Именно на тях трябва да се търси друго място.

"На 15 септември ще има осигурени помещения за всички, но по-големият въпрос е дали ще може да се ползва тази сграда поне частично, или ще трябва да се затвори изцяло", коментира от мястото на събитието Стефан Стоянов.
Докато пожарникарите се бориха с пламъците, много хора от квартала наблюдаваха с тревога как гори училището. "Жалко. Това е едно от най-желаните учебни заведения", коментираха с тъга те.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>