Пловдивчани по пазарите: Зеленчук бол, но не е за докосване (снимки)
- Сега е моментът за буркани с гювеч, каза 92-годишната Веска Минчева
- Ще станат по-скъпи, предупреждават търговци
Между 2,80 и 3 лева е червената капия, зелената - 2,50, толкова са и патладжаните, морковите - лев, доматите - 2,50 - 3,80.
Е, как се прави зимнина при тези цени, пита пловдивчанката Елена Николова, докато обикаляше сергиите по пазара на ул. "Младежка". 73-годишната жена иска да си направи кьопоолу и да го затвори в буркани. След дълги огледи по щандовете се спря на бракувани патладжани по 0,80 лв. килото.
"Изглеждат позавехнали, но нищо им няма", окуражи я търговката. Без много да се чуди, Елена си купи 6 кг и пое към къщи да ги пече.
В момента зеленчукът е бол, но цената му никак не е евтина, макар да е разгарът на лятото. "В сравнение с миналата година е двойно поскъпнал", констатира 92-годишната Веска Минчева. Тя обикаляше с пазарска количка сергиите, за да си набави зарзават за гювеч. "Ще си затворя 10 буркана", категорична бе пенсионерката. Цената на зеления фасул от 4 лв. за килограм я смути.
"Гювечът е приказно ядене. Зимата като ти омръзнат киселото зеле и боба - сготви си свежа зеленчукова манджа", съветва баба Веска. Тя си затваряла зарзавата в буркани, като във всеки задължително слагала по 10 бами. По-млада жена я заговори и обясни, че бланшира зарзавата и от всичко по малко реди в торбички, които пъхала във фризера. "Слагам патладжан, зелен фасул, бамя, зелена и червена чушка и домат", каза пловдивчанката.
Независимо, че в събота на пазара цареше оживление, хората не купуваха големи количества за зимнина. "Категорично няма да правя, макар че зимата няма да е лека", рече жена на средна възраст.
През това време друга пълнеше чантата със сини сливи за сладко. Каза и рецептата, обяснявайки, че почиства костилките, поръсва ги със захар и ги пече във фурната. "Но и те са скъпи. Някъде ги предлагат по 3 лева килограмът, но след обикаляне по щандовете открих на 1,50", обясни Марина Пеева.
По думите й в момента има всичко, но не е за докосване. Прасковите стигат до 5 лв. за килограм. Намират се и за 2,50, но са дребни и наранени. "На какво прилича в края на август хубавият домат да е 4 лева", възмущава се жената.
Производители обясняват, че все по-трудно отглеждат зеленчуци. "Торовете и препаратите поскъпнаха, а киселинните дъждове ги съсипаха още на корена. Поливаш, пръскаш и виждаш как загниват", твърди жена от с. Маноле, която гледа домати.
"На тези цени на зарзавата е абсурд да се прави домашна лютеница", категорична е друга пловдивчанка.
Търговци обаче отговарят, че стоката ще поскъпне, тъй като тази година била по-малко заради сушата.
"Няма за кога да чакам. Скъпо не скъпо, трябва да направя някаква зимнина, не може без хич. След още някой ден цените наистина скочат още", категорична е Мария Пенева. И тръгна да купува домати за консерва.