Росен Христов: Първата стъпка към "Газпром" е направена. Защо да купуваме с 50% по-скъпо?

26.08.2022 09:17
Служебният енергиен министър Росен Христов Кадър: БНТ

315 лв. за мгв.ч. би била цената на "Газпром" за септември в сравнение с 50% отгоре на договорените от предишното правителство танкери, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в студиото на "Здравей, България" по Нова тв.

Двете суми са много над поисканата от синдикатите и от бизнеса рамка, която изискваше таван от 200-250 лв. Опити за повтиняване обаче се правят, категоричен е енергийният министър, и те не включват само "Газпром", а всеки евтин газ, който може да се намери.

Все още няма активни разговори с руския доставчик, но първата стъпка е направена. Отговор правителството очаква днес или най-късно в понеденилник. Възобновяването обаче не е на всяка цена. България има предложения по редица изменения на условията в договора, които биха го оптимизирали и на този етап не смятат да се отказват от тях.

Нужно е да се удължи периода за вземането на оставащите количества газ, защото до края на годината няма как да изразходим всичко, което ни е обещано. Идеята на преговорите е да се завърши цикъла на сегашния договор, а България да влезе в 2023 г., изразходвайки все още количествата за 2022 година.

За ново споразумение с "Газпром" не се говори в момента. Газът от Русия би трябвало да стигне до края на отоплителния сезон или до лятото на 2023 г. при стремеж да разнообразим доставчиците. Изменението би могло да се случи - то е опция в съществуващия договор, просто трябва да се активира.

Друго, за което България ще настоява, е получените количества газ да се заплащат, когато пристигнат на наша територия, а не авансово. Така ще се избегне евентуално изнудване чрез доставки, които са преварително платени.

Според министърът на енергетиката вероятността "Газпром" да си потърси правата на арбитраж от "Булгаргаз" е много по-голяма, отколкото обратния сценарий. Това е така, защото въпреки, че руската компания е направила промени в начина на плащане, редица европейски страни, чрез частни предприятия, купуват по предварително изготвена схема, за да си получават доставките. На практика България е единствената, която не може да се съобрази с новите условия и отказва да плаща по схемата.

Ако обаче руският доставчик реши да си търси правата, рискът за България е огромен, защото сумите ще бъдат колосални. При тези обстоятелства, дори и малък шанс за спечелване, би коствал много на държавата.

В момента ние пак купуваме руски газ, уточнява енергийният министър, просто го правим през посредници и плащаме 30% повече. Тоест първоначалните ни желания - да не финансираме войната на Путин - не се изпълнява по никакъв начин. "Газпром" не отчита намаляване на закупените количествата чрез нашия отказ, просто на нас ни излиза по-скъпо накрая. Ако някой трябва да се откаже като консуматор, за да спре финансирането на войната, заключи Христов, то това трябва да бъде Германия, която закупува най-големи количества.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>