Първа оставка след инцидента със загиналите полицаи в Бургас

25.08.2022 11:28
Министър Иван Демерджиев

"До края на деня очаквам зам. директорът на гранична полиция Деян Моллов да си подаде оставката. Това обяви в Бургас министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, след като посети на място инцидента, при който двама униформени загинаха рано сутринта в екшън с преследване на автобус, пълен с мигранти.

Деян Моллов е понижен в длъжност преди 10 дни като директор на гранична полиция в заместник на назначената от служебния министър Росица Димитрова. 

За уволнението му министърът обясни, че е очаквал повече по превенцията и опазването на границата ни. 

В момента полицията издирва двама сирийци, които имат отношение към превоза на миграните. Това са сирийски граждани, които са идентифицирани. И двамата били от бежански център, но властите не уточниха от кой. 

Собственикът на автобуса е хасковска фирма, която го купила от Кърджали, но возилото било неизправно и не е трябвало да се движи по пътищата ни.

Стрелба не е имало, категоричен бе министърът. И обясни, че граничните полицаи умишлено са се въздържали да стрелят, тъй като в автобуса е имало много хора, което означава, че би се превърнало в движещ се ковчег за 47 души. 

Междувременно отпадна версията, че шофьорът на автобуса не е успял да вземе завоя и така се е нацелил в патрулката, която се е опитала да препречи пътя му на изхода на кръстовище "Трапезица".

Автобусът нарочно е връхлетял върху полицейската кола, за да избегне преследването и по случая е образувано производство за умишлено престъпление, обясни окръжният прокурор на Бургас Тодор Чинев. 

Оградата, която пази границата ни в Турция от мигранти, не е най доброто съоръжение, каза министърът и добави, че освен жива сила, тя ще бъде подсилена и с допълнителна техника. Някои от камерите по трасето на съоръжението не работели, се разбра по думите на министър Демерджиев. 

След инцидента в Бургас веднага започва проверка бежанските центрове за мигранти, от където се разбра, че са двамата сирийци каналджий. 

Ако има замесени и служители на МВР, те ще си понесат отговорността според закона, каза Демерджиев. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>