Хората харчат яко - новите кредити тази година са повече от вкараните в банки пари на депозит (Обзор)

23.08.2022 20:40 Румяна Дeнчeва
Заради увеличеното потребление на хората от началото на годината спестените пари в банка се оказват с близо 600 млн. по-малко от изтеглените кредити

Причината - бързат да вземат заеми, преди лихвите да се вдигнат

Българите явно все още не се притесняват от задаващата се трудна зима с високи сметки и харчат яко - през тази година общата сума на депозитите и заемите е много близка - 6,4 млрд. лв. нови спестявания срещу 5,4 млрд. лв.  нови кредити. Това показват данните на БНБ към края на юли.

От началото на 2022 г. до края на юли общата сума на депозитите се е увеличила от 101,8 млрд. до 108,4  млрд. лв. Най-бързо се вдигат парите на нефинансовите предприятия - с 18,2% до 36,2  млрд. лв. Домакинствата са спестили общо 68,4 млрд. лв., което е със 7% повече от юли м.г.

Нови 5,6 млрд. за шест месеца са раздадени като заеми - 12,9%  годишен ръст до рекордните 79,2 млрд. лв. Най-бързо се увеличават тези за  неправителствения сектор, които са стигнали 76,9 млрд. лв.

Само домакинствата са взели  2,4 млрд. лв. заеми тази година и общата сума вече е 31,5 млрд. лв. От тях 1,1 млрд. са ипотечни заеми, с което общата им сума към юли е 15,4 млрд. Потребителските са се увеличили с 1,3 млрд. и вече са 14,6 млрд. лв. А от началото на годината до края на юли спестените от хората пари в банки са 1,857 млрд. лв. - с близо 600 млн. по-малко от взетите кредити.

Интересно е, че едни и същи причини връщат парите към банките и в същото време ускоряват кредитирането, обясняват финансови експерти. А основната причина е очакването лихвите да се вдигнат.

По време на криза спестяванията най-често растат, тъй като банките се смятат за едни от най-сигурните убежища за свободните пари, въпреки че инфлацията реално “изяжда” влоговете. Но задаващото се вдигане на лихвите по депозити ги прави пак атрактивни. Има и купувачи на имоти,  които държат спестявания на влог, за да финансират участието си в сделка. Все повече банки искат собственото финансиране  да е поне 20-30%.

Заради очакваното вдигане на лихвите расте и кредитирането -заеми сега теглят хора, които искат да изпреварят оскъпяването, което идва от следващата година. Заеми от банки се ползват и за започване на нов бизнес - има предприемачи, любители на рисковете, които в криза инвестират .

Към групата на теглещите кредити по време на криза финансисти слагат и тези, които изпитват временни затруднения  и покриват недостига с банков заем. Както и хора, които финансират обучението си, или това на децата си с кредит, който те след това да погасяват.

В очакване на по-високи лихви хората започват да избягват компаниите за бързи заеми, чиито условия са по-неизгодни. Данните на БНБ показват, че на годишна база заемите изван банките намаляват с 1,1%, като достигат 383,3 млн. лева.

Изненадващо високият ръст на икономиката от 4,8%, който статистиката отчете преди дни, показва икономическа активност, при която ръстът на депозити и кредити се приближава и дори изравнява. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>