Увеличението на пенсиите изпреварило лудите цени, но ръстът на заплатите - не

19.08.2022 22:27
Данните на НСИ сочат, че купуваме все по-малко храна, но плащаме за нея все повече пари.
Какво е намалението в потреблението на основни стоки - виж графиката.

Увеличението на пенсиите, което беше гласувано тази година, е изпреварило лудия танц на цените и увеличените разходи на домакинствата. Не така стоят нещата обаче със заплатите, показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според данните, обявени от НСИ преди дни, за първата половина на годината доходите от пенсии са се увеличили с 39%, а тези от заплата - само със 7,7%. Приходите от самостоятелна заетост нарастват едва с 1,7%.

Ударното повишение на пенсиите през последната година води до надхвърляне на инфлацията при доходите на пенсионерите, но това не важи за работещите, посочват от ИПИ.

Изводът на Адриан Николов - старши икономист в института, е, че

доходите на хората едва успяват да догонят инфлацията,

която на годишна база достигна 17,3%. За пример се дава това, че нарастването на средния доход на лице от домакинство през второто тримесечие е с 16,5%. Същевременно темпът на нарастване на потребителските цени на годишна база през април, май и юни е бил 15,6%.

Това показвало, че към средата на годината нарастването на доходите все още изпреварва полуделите цени, но с много малко. А в края на юли годишната инфлация вече достигна 17,3% и поради това от ИПИ не изключват възможността през следващото тримесечие инфлацията да надхвърли повишението на доходите и хората да започнат реално да обедняват.

Заради ниския ръст на доходите от социална помощ - 5,2% на годишна база, домакинствата, които и преди са имали най-ограничени доходи, страдат най-много от вдигането на цените, посочват от института. При тях имало и най-голямо свиване на покупателната способност. Това показвало, че има нужда от преформулиране и по-прецизно насочване на социалните разходи към най-нуждаещите се, посочват в анализа си ИПИ.

Върху домакинствата допълнителен натиск оказвало и по-бързото нарастване на разходите, отколкото на доходите на годишна база. Това се доказвало и от представените от НСИ промени в количествата консумирани стоки, където спад се наблюдава при хляба, зеленчуците, месото, млякото. 

Същевременно се увеличава делът на разходите, които българите правят за храна и транспорт, тоест

консумира се по-малко храна, но се купува на по-висока цена

Домакинствата съкращават разходите си до стоките и услугите от първа необходимост, но при тях цените растат най-бързо. При храните поскъпването е с 24% на годишна база, а при транспорта - с 31%.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>