Пълнозърнест тарт с плодове

18.08.2022 14:19

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vkostova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“В сезона на къпините и смокините предлагам интересна рецепта за летен плодов тарт с чийзкейк пълнеж и пълнозърнеста основа”, ни пише Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ 

За основата:

125 г пълнозърнесто брашно от спелта, 100 г бяло брашно, 125 г студено краве масло, 1 с.л. захар, щипка сол, 3 с.л. студена вода

За чийзкейк

пълнежа:

400 г крема сирене, 200 г заквасена сметана, 100 г кристална захар, яйца, 50 г грана падано, ванилия (есенция или на прах)

За гарниране:

подсладена заквасена сметана, къпини, смокини, плодово сладко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Смесваме брашното със захарта и солта. Добавяме нарязаното на парчета масло. Претриваме сместа с ръка, докато стане на трохи. Добавяме студената вода и замесваме твърдо тесто. Завиваме го във фолио и го оставяме в хладилник за 1 час. 

Разточваме тестото в кръг, прехвърляме го в застлана с хартия за печене форма за тарт и го притискаме по стените ѝ. Смесваме крема сиренето за пълнежа със захарта и разбиваме с миксер на ниска степен, докато захарта се разтвори напълно.

Добавяме заквасената сметана и ванилията и разбиваме отново за кратко. Прибавяме и ситно настърганото сирене грана падано и разбитите на пяна яйца, като вече разбъркваме с шпатула. Получения пълнеж изсипваме във формата и го заглаждаме равномерно. 

Разпределяме отгоре къпините и печем в загрята фурна на 180 градуса 30 - 40 минути. След изваждане от фурната го оставяме да изстине и го  прибираме в хладилник за няколко часа. Преди поднасяне гарнираме със заквасена сметана, смокини и плодово сладко.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>