Пълнозърнест тарт с плодове
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В сезона на къпините и смокините предлагам интересна рецепта за летен плодов тарт с чийзкейк пълнеж и пълнозърнеста основа”, ни пише Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
За основата:
125 г пълнозърнесто брашно от спелта, 100 г бяло брашно, 125 г студено краве масло, 1 с.л. захар, 1 щипка сол, 3 с.л. студена вода
За чийзкейк
пълнежа:
400 г крема сирене, 200 г заквасена сметана, 100 г кристална захар, 2 яйца, 50 г грана падано, ванилия (есенция или на прах)
За гарниране:
подсладена заквасена сметана, къпини, смокини, плодово сладко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смесваме брашното със захарта и солта. Добавяме нарязаното на парчета масло. Претриваме сместа с ръка, докато стане на трохи. Добавяме студената вода и замесваме твърдо тесто. Завиваме го във фолио и го оставяме в хладилник за 1 час.
Разточваме тестото в кръг, прехвърляме го в застлана с хартия за печене форма за тарт и го притискаме по стените ѝ. Смесваме крема сиренето за пълнежа със захарта и разбиваме с миксер на ниска степен, докато захарта се разтвори напълно.
Добавяме заквасената сметана и ванилията и разбиваме отново за кратко. Прибавяме и ситно настърганото сирене грана падано и разбитите на пяна яйца, като вече разбъркваме с шпатула. Получения пълнеж изсипваме във формата и го заглаждаме равномерно.
Разпределяме отгоре къпините и печем в загрята фурна на 180 градуса 30 - 40 минути. След изваждане от фурната го оставяме да изстине и го прибираме в хладилник за няколко часа. Преди поднасяне гарнираме със заквасена сметана, смокини и плодово сладко.