Пловдив с 3-те последни титли в атлетиката за младежи

07.08.2022 22:00
Пламена Миткова
Божидар Саръбоюков

Пламена Миткова надскочи треньора си

Трите последни титли на България от световно по лека атлетика до 20 години са на Пловдив - Тезджан Наимова, Александра Начева и от събота Пламена Миткова. Миткова прелетя 6,66 см в Кали (Колумбия) и грабна златото в скока на дължина. Малко след това Божидар Саръбоюков от Харманли пък взе сребро в скока на височина, въпреки че още не е навършил 18 г.

Пламена успя да надмине треньора си Ивайло Русенов. На шампионата в Анси (Франция) преди 24 години с лично постижение от 16,65 м той взема среброто. Първи е Йонут Пунга от Румъния с 16,94 м. На същия шампионат печелим и титлата в скока на дължина при младежите. Петър Дачев прави национален рекорд с 8,14 м.

Първото световно за младежи и девойки в историята е през 1986 г. в Атина. Там печелим два златни, два сребърни и два бронзови медала. Светла Димитрова, бъдеща Пищикова, взема седмобоя с 6041 точки, цели 88 повече от Марина Шчербина (СССР). Васил Бъкларов печели златото в хвърлянето на диск с 60,60 м, близо два повече от втория Вернер Райтерер от Австралия. В този финал един от най-великите за всички времена в сектора - Ларс Ридел, е едва четвърти. Росен Велинов е шести.

Делко Лесев (овчарски скок) и Здравко Димитров (троен скок) са сребърни медалисти. Лесев записва 540 см, а шампион е Игор Пригин (СССР) с 550 см. Димитров скача 16,13 м, а първи е Игор Паригин от СССР с 16,97 м.

Радослав Десподов е трети на гюле с 18,17 м след двамата представители на СССР Алексейс Лукашенко и Вячеслав Лихо. Събин Христов с 68,96 м е трети на чук отново след двама от СССР - Виталий Алишевич и Валерий Губкин.

2 години по-късно в Съдбъри (Канада)

Светла Димитрова дублира титлата си

в седмобоя и с още по-сериозна преднина от 187 точки пред Елена Петушкова от СССР. Галин Георгиев е втори на троен скок с 16,18 м, като пред него е само Вадимир Мелихов (СССР) - 16,69 м. Пролетка Войчева е бронзова медалистка на диск с 58,94 м. Пред нея са само две от най-големите в историята - Илке Вилуда (олимпийска шампионка от Атланта) и Астрид Кумбернус (олимпийска шампионка от Атланта, но на гюле).

Третото първенство е в Пловдив през 1990 г. Завършваме с две титли. Илиян Илиев е над всички на диск с 58,28 м, а Ива Пранджева с 6,53 м взема скока на дължина с 3 см пред шведката Ерика Йохансон. Николай Раев е трети на троен скок с 16,22 м след Сергей Биков (СССР) и Йоелби Кесада (Куба). Мирослав Дуков е с бронз в овчарския скок с 540 см, като пред него са Жан Галфион (Франция), който също ще стане олимпийски шампион, и Дмитрий Кулкулин (СССР).

Ивайло Младенов е единственият ни медалист от първенството в Сеул през 1992 г. Той е трети на скок на дължина със 7,68 м. Пред него са американците Нийл Чанс и Робърт Томас. През 1994 г. в Лисабон е първото ни първенство без медал.

В Сидни през 1996 г. обаче правим невероятен дубъл

Нора Иванова е най-бързата млада жена в света с титла на 100 метра и 11,32 сек. След нея са Андреа Андерсон (САЩ) и Естер Мьолер (Гер). На 200 метра Нора взема бронз с 23,59 сек, като пред нея са французойката Силвен Феликс - 23,16, и Лоурън Хюит от Австралия - 23,32 сек. В тройния скок с рекорд на шампионатите от 14,62 м триуфира бъдещата ни олимпийска шампионка Тереза Маринова. Чаровната плевенчанка бие втората Кристина Николау (Рум) с 99 см!

В Анси са титлата на Дачев и среброто на Русенов, за да дойде доста сериозна пауза. В Сантяго (Чили) и Кингстън (Ямайка) нямаме медали, за да дойде Гросето през 2004 г. Георги Иванов печели титлата на гюле с 20,70 м, цели 65 см пред Якуб Гиза (Полша). През 2006 г. в Пекин

идва двойният триумф на Тезджан Наимова

Тя печели категорично титлите на 100 и 200 м. В късия спринт е на 14 стотни пред американката Габи Майо, а в по-дългия на цели 6 десети пред бразилката Ванда Гомес, като слиза и под 23 сек - 22,99 сек.

В полския Бидгошч през 2008 г. Мирела Демирева, Кимбърли Джес (Германия), Ханелоре Дарне (Белгия) и Лесани Майор (Куба) завършват скока на височина със 186 см, като това е лично до момента за Мирела. Заради една грешка повече от германката тя остава втора, а белгийката и кубинката делят бронзовия медал. Следва 10 години пауза и цели 4 първенства без медал на световно за младежи и девойки (Монктън, Барселона, Юджийн и отново Бидгошч), за да дойде титлата на Александра Начева на троен скок от Тампере през 2018 г. Тя грабна златото с 14,18 м, нейно лично постижение и най-добро за възрастта за сезона. С 13,81 м втора бе Мирели Сантос от Бразилия, а Давислейди Веласко от Куба взе бронза с 13,78 м.

Миналата година се състоя и отложеното заради пандемията световно в Найроби (Кения), където отново нямахме отличие.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>