Три пъти уволнявана и два пъти връщана, просветна шефка в Пловдив може пак да спечели

04.08.2022 15:18
Иванка Киркова е твърдо решена да доведе битката докрай.
Настоящата шефка на РУО-Пловдив Антоанета Пакова избягва да коментира казуса.

Иванка Киркова бутна в съда поредна заповед за освобождаването й

Благодаря на Бог, на приятелите и на всички (не) познати, които ме подкрепят, казва тя

Седем години начело на просветния инспекторат в Пловдив и още 2 г. съдебни битки - това е равносметката към този момент от трудовите взаимоотношения на Иванка Киркова с Министерството на образованието и науката.

Досега е уволнявана 3 пъти. И възстановявана 2 пъти.

Дали ще се върне? Това може да кажат само съдът и новият министър,

лаконична е настоящата шефка Антоанета Пакова. Предшественичката води истинска битка за правата си.
При втория случай Киркова беше освободена още същия ден, но успя да бутне в съда и тази заповед.

Произнасянето в нейна полза за третото уволнение е на пловдивските административни магистрати от 1 август. Последната дума ще е на ВАС.

“С поредна огромна благодарност към българския съд, към Бог, към семейството ми, към адвоката ми, към приятелите ми, към всички (не)познати, които ме подкрепиха и ме подкрепят”, заяви след излизането на последното съдебно решение Киркова.

Тя пое просветния инспекторат в Пловдив през февруари 2013 г., когато ГЕРБ беше на власт. По образование е инженер. Била е дълги години преподавател по информационни системи в Професионалната гимназия по механотехника.

За последно - на 28 април т.г., Киркова беше освободена с мотив, че не притежава дигитална компетентност и компютърни умения на необходимото ниво.

В заповедта обаче не е уточнено какви точно компютърни умения тя не притежава. И това е един от мотивите на съда за нейната отмяна.

Магистратите намират за тенденциозно освобождаването й,

определяйки го като неразумно, недобросъвестно и несправедливо. Изтъкват, че Киркова има магистърска степен по индустриален мениджмънт и квалификация инженер-мениджър, която сама по себе си предполага високи знания в областта на информационните технологии.

“Няма да се откажа да се боря за правата си”, зарече се Киркова при последното уволнение, което се разигра пред очите на бившите подчинени. Тя се върна на работа, но не беше допусната в кабинета си и след часове беше пак освободена.

До този момент инспекторатът се управляваше от Антоанета Пакова, която пое институцията след второто уволнение на Киркова на 6 юли 2021-а. Преди това

беше началник на политическия кабинет в Министерството на икономиката

във второто служебно правителство на Стефан Янев. Върна се в Пловдив, за да оглави просветата.

Завършила е финанси в Стопанската академия в Свищов. От 1997 г. е била главен счетоводител на инспектората в града на тепетата, а 3 години по-късно става началник на отдел “Административноправно обслужване”.  

В деня, когато Киркова се върна на 28 април т.г., Пакова предвидливо си взе отпуск. И заключи кабинета си.

“Ще стоя тук и ще чакам”, зарече се обаче предшественичката й. Но не изкара и един ден, тъй като часове по-късно връчиха поредната заповед за уволнение.

“Няма да оставя нещата така”, отсече Киркова. И определи случилото се като уронване на нейния престиж. Дългогодишни експерти не скриха, че са изумени от ситуацията.

През това време изненадващо начело на пловдивския просветен инспекторат застана друга Антоанета, но с фамилия Кръстанова. Тя е дългогодишен експерт по обществени науки и религия.

Оказа се, че е леля на тогавашния министър на културата Атанас Атанасов. Разкритието направи бившият образователен министър Красимир Вълчев. И попита това ли е деполитизацията.

“Да, леля съм. Обичам безкрайно племенника си и не мога да му се бъркам, че се е захванал с политически проект. От 20 г. съм в инспектората на Пловдив. Работила съм с 13 министри, включително и с Красимир Вълчев.

Това свързване на временното ми назначение с моя племенник ме развълнува в лош смисъл. Аз наистина съм временно на този пост”, коментира тогава пред “24 часа” Кръстанова.

Но само след 4 дни - на 9 май, тя отстъпи поста на Пакова, която се завърна от краткия отпуск. Тази кадрова въртележка още повече затвърди желанието на Иванка Киркова да се бори докрай.

Първото уволнение беше на 28 септември 2013 г. за допуснати нарушения в работата. Тогава на власт беше правителството на Пламен Орешарски.

 Тя веднага заведе дело, което спечели, а през това време правителството на Орешарски беше вече в историята.

Върна се на бял кон на 25 август 2014 г. и остана до 6 юли 2021 г., когато я освободиха дисциплинарно с мотива, че е допуснала нарушения при сключване на договори с юридически лица. Това обаче също не издържа в съда.

“Всички договори съм сключила след разпореждане на министерството. Очаквах тази атака”, заяви тогава Киркова.

Сагата все още продължава, тъй като МОН по всяка вероятност ще обжалва

последното решение на Пловдивския административен съд пред ВАС за възстановяването на Киркова. Нейната наследничка Антоанета Пакова видимо не желае да коментира деликатната ситуация.

А лелята на Атанас Атанасов - Антоанета Кръстанова, е повече от лаконична: “Не, не възнамерявам да се връщам начело на инспектората. Дано не решат да повторят ситуацията от миналия път. Не са водени разговори с мен. Надявам се да не се случи”, каза тя.

Други от От Пловдив

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

>