В гръцките курорти потриват ръце - пълно е с туристи, в таверните няма места (снимки)

03.08.2022 15:29 “Дойче веле”
Таверните в Ханя на остров Крит са препълнени.
Трудно може да се намери свободна маса в гръцките курорти това лято.
Въпреки напливът сервитьори и готвачи в Гърция се справят светкавично с обслужването.
Прочутият плаж на остров Закинтос.

Върхов туристически сезон отчита Гърция. В момента всички курорти са препълнени, а в таверните няма места и се чака на опашка, за да се освободи маса.

 Дори и с предварителна резервация трудно може да се дореди човек. "Охи", отсича сервитьор в Александруполис на пловдивчани, които в събота по обяд се опитваха да запазят маса за 19 часа същата вечер.

"Ако дойдете и на място нещо се освободи, може да извадите късмет", каза келнерът. Точно в 18,50 часа групата от Пловдив се отправи към заветната таверна, но никакъв шанс. Така беше и по останалите заведения.

"Ако българските ресторантьори видят как всичко е препълнено, лошо ще им стане", коментираха пловдивчани, които едва след дълго обикаляне успяха да си намерят места. Въпреки препълнените заведения, сервитьори и готвачи се справят по познатия бърз начин и най-късно на десетата минута масата е отрупана с пресни и студени салати, топли ястия и ледено вино и узо.

"Опашките по границата са показателни. Хората са готови с часове да висят, за да отидат на море в Гърция", казват българи.

Още от юни гръцките курорти са препълнени, а в момента е фул. Туристите са повече от тези във времената преди коронавируса. Браншът е изпълнен със задоволство, но и принуден към нова коректност - касовите бележки са задължителни почти навсякъде, пише "Дойче веле".

3,5 милиона туристи са пристигнали през юни в Гърция и това е три пъти повече, отколкото през юни 2021-а година, сочат официалните данни. Броят на курортистите е дори малко по-висок, отколкото преди три години, т.е. преди появата на коронавируса, посочи министърът на туризма Василис Кикилиас. А именно 2019-а бе смятана досега за най-добрата година за гръцкия туризъм - с 33 милиона курортисти, което е три пъти повече от населението на страната.

При това на туристите се разчита не само да носят приходи, но и да подобрят данъчния морал, пише "Рейнише пост". Навсякъде пред очите на пристигналите в Гърция се изпречва призивът "Искайте касова бележка". Туристите трябва да са наясно, че плаща само този, който получи квитанция. Респективно ако не получат, не трябва да плащат. Същевременно ги информират, че в Гърция всички търговци и хора, предоставящи услуги, са задължени да приемат плащания с карти. Изключение се прави само за таксиметровите шофьори и будките.

Укриват се милиарди

Причина за кампанията, която тече и в Ютуб, е масовото укриване на данъци в Гърция. Това става предимно в туристическия бранш - в таверните, баровете, кафенетата и хотелите, но също и във фирмите за автомобили под наем и тези, които предлага шезлонги и чадъри, както и в магазинчетата за сувенири. Без наличието на касови бележки търговците се освобождават не само от данъка върху приходите, но и от ДДС, който в Гърция стига до 24 процента.

По данни на Европейската комисия миналата година в Гърция е бил укрит ДДС в размер на 5,35 милиарда евро, което е около 26 процента от потенциалната обща сума. Това класира Гърция на второ място в ЕС по този показател - "отличник" е Румъния.

За преодоляването на проблема обаче не се разчита само на туристите - през лятото по курортите обикалят и инспектори, маскирани като туристи, които контролират издаването на касови бележки и разкриват сериозни злоупотреби. В известен плажен ресторант на остров Миконос например служителите установили, че само за една вечер е укрит оборот от 85 450 евро.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>