Бургас приема квалификация за световното по плуване

29.07.2022 09:22 Велизар Маджаров
Снимки: Авторът
Кметът на Бургас Димитър Николов поздравява призьори.

Бургас ще бъде домакин на квалификация за световното първенство по плуване за мъже и жени, което ще се проведе през декември в Мелбърн. Турнирът за Купата на кмета от 28 до 30 октомври е получил високата чест от Международната федерация по плувни спортове.

Това съобщи за “24 часа” главният мениджър на националните отбори Кристиян Минковски.

“Вдигаме летвата още по-високо. Готови сме да приемем предизвикателството, защото през последните години подобрихме значително  инфраструктурата на града по отношение на плувните спортове”, заяви кметът на община Бургас Димитър Николов.

Той, Кристиян Минковски и плувците от националния отбор Габриела Георгиева, Антъни Иванов и Любомир Епитропов участваха в награждаването на призьорите от традиционния общински плувен маратон от остров Света Анастасия до Моста в Бургас. Националите бяха поканени за церемонията от Диана Саватева - зам.-кмет за “Култура, туризъм и спорт” на община Бургас.

Кристиян Минковски обяви, че му хрумнало и някои от националите, които са на подготвителен лагер в Бургас за европейското първенство в Рим от 11 до 21 август, да се пуснат по близо 7-километровата маратонска дистанция. Отказал се заради наличието на медузи във водата, макар и малко.

“Имаме прекрасни условия за подготовка в уникалния басейн “Парк Арена ОЗК”. Момичетата и момчетата тренират яко и досега съм изключително доволен от старанието и желанието за постигане на максимални резултати в Рим. 

Надявам се на класиране на 4 полуфинала и 2 финала. Постижимо е”, разкри амбициозната цел Минковски.

В селекцията за Рим са включени Габриела Георгиева, Жанет Ангелова, Йосиф Миладинов, Антъни Иванов, Любомир Епитропов, Калоян Лефтеров, Йордан Янчев, Даниел Нанков, Тонислав Събев и 16-годишният Петър Мицин. Единствено сребърният медалист от европейското за мъже през 2021 г. в Будапеща на 50 метра бътерфлай Йосиф Миладинов не е на лагера в Бургас. 19-годишният плувец ще се включи в заключителната част от подготовката на отбора, която стартира на 3 август на басейн “Диана” в София.

“Чуваме се редовно. И той е във форма”, признават Кристиян Минковски и  треньорът Николай Вакареев.

“Условията в Бургас и респективно на басейна “Парк Арена ОЗК” са повече от супер. Истинско удоволствие да тренираш”, заяви Антъни Иванов, който пресметна, че неизменно участва на европейско от 2016 година. Един от асовете на родното плуване скромно признава, че няма конкретна цел за Рим.

“Нека плувам добре и достигна върхови постижения. Класирането ще си дойде”, каза Антъни, който на европейското ще плува в две индивидуални дисциплини и в две щафети.

“Тренировките са много здрави. Навлизаме във форма. Гоним високи резултати”, в един глас признаха Габриела Георгиева и Любомир Епитропов.

Всички те получиха по една фланелка от организаторите на плувния маратон клуб “Метропол” и община Бургас.

В него се пуснаха 39 плувци на различна възраст. Стартът беше от остров Света Анастасия, а финалът - на Моста в Бургас. Най-бързо дистанцията от почти 7 километра измина 16-годишната Александра Вачкова от Варна.

Тя закова хронометрите на 1,33:32 часа. При мъжете с най-добро време финишира Иван Гръблев от София, който днес навършва 46 години. Бившият национал завърши с време 1,34:10 часа. 

Двамата първенци получиха по 700 лева от общия награден фонд от 5000 лева, осигурен от община Бургас. Премиите връчи кметът Димитър Николов.

Диана Саватева - зам.-кмет за “Култура, туризъм и спорт” на община Бургас, участва в церемонията по награждаването.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>