Фондация "Пловдив 2019" още три години ще съществува с 4 млн. лева

28.07.2022 14:10 24 часа Пловдив онлайн
Шефът на "Пловдив 2019" Кирил Велчев.
Едно от последните събития, реализирани по програма "Наследство" беше с Армин ван Бюрен на Гребната база в Пловдив.

Аргументите са, че ако я няма, щяла да замре културата в града, каза съветник

Три години минаха, откакто Пловдив беше европейска столица на културата. Но фондацията, която движеше проекта, продължава да действа и има намерение да съществува още три години напред.

Това става ясно от предложение на зам.-кмета по културата Пламен Панов, който на предстоящата сесия на местния парламент внася промени в структурата на "Пловдив 2019", гарантиращи й още продължително съществуване. Той се мотивира, че въпросната структура, която се издържа с общински средства, щяла да работи по ключови за града проекти и програми. Те пък от своя страна щели да подобрят международния имидж на Пловдив и да носят приходи в местната икономика.
"С тригодишната рамка се дава възможност на фондацията да кандидатства по международни и национални програми и да развива мрежата си от партньорства. Така ще може да продължи да е основен партньор на най-големите фестивали в страната", твърдят от "Пловдив 2019".
За съществуването й в следващите три години щели да са нужни 4 млн. лв.
В последните 2 г. екипът на фондацията спечелил три международни проекта за над 700 хил. лв. Благодарение на тях била създадена международна академия за културен мениджмънт Cultart и десетки обучения за доброволци от цял свят. В момента фондацията подготвя и два проекта, с които да кандидатства директно към Брюксел, в които да е водеща организация.
"За предходните две години благодарение на средствата от наградата „Мелина Меркури“ на проектен принцип „Пловдив 2019“ разпредели 3 млн. лв. по програма „Наследство“, с които по време на ковид кризата бяха подпомогнати над 120 проекта и събития в Пловдив", изтъкват от фондацията.
Специално създаденият за програмата на европейска столица фестивал Hills of rock, след двугодишно прекъсване, преди броени дни се завърна на Гребната база, където по неофициална статистика беше посетен от повече от 20 хил. души само в първия ден. По данни на експерти само за трите дни на събитието в туристическата индустрия на Пловдив са влезли приходи от близо 8 млн. лв. В същата поредица се нарежда и новият за културния календар на града на тепетата електронен формат Solar. Повече от 10 хил. е била публиката, дошла за участието на топ 3 DJ в света Armin van Buuren.
С промяната на Учредителния акт на „Пловдив 2019“ Общинският съвет на Пловдив ще гарантира допълнителни средства от европейски и национални средства за култура и ще утвърди лидерската позиция на Пловдив във фестивалния туризъм, казват от "Пловдив 2019".

"Като цяло подкрепям това предложение, защото ще имаме още една структура, която може да докара пари за култура в Пловдив", коментира съветничката от "Демократична България" Веселина Александрова. По думите й така общината щяла да придобие още 3 млн. лева, което можело да се случи само чрез фондацията.

Независимият съветник Слави Георгиев отказа да коментира с обяснението, че не е запознат с предложението. "Това беше спора, като аргументите бяха, че ако фондацията я няма, щяла да замре културата в Пловдив", каза той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>