Ливадна пеперуда яде слънчогледа в Добричка област

24.07.2022 10:47 Дияна Райнова
Нападение на ливадна пеперуда поразява засетите площи със слънчоглед в Добричка област. СНИМКА: АРХИВ

Започват пръскания с щадящи пчелите препарати

Нападение на ливадна пеперуда поразява засетите площи със слънчоглед в Добричка област, алармират зърнопроизводители. „Вредителят се храни с листата на слънчоглед, царевица, люцерни, тя е всеядна“, каза Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Има поразени площи в Крушарско, по пътя Добрич-Силистра.

“Подадени е информация за проблема още миналата седмица. В четвъртък късно разбрахме, че има издадена заповед на министъра на земеделието с разрешените препарати, начина на пръскане и т.н.. В момента е обявен каламитет. Има унищожени по-малки полета, части от полета“, обясни Жекова. Тя казва още, че, ако не се напръска навреме, може да има 100 процента унищожение на посева.

„Първото заявление за пръскане в Добричко беше за миналата събота. Ние ще го контролираме“, заяви директорът на Регионалната агенция по безопасност на храните Стелияна Генчева.

„Има издадена заповед от Министерството на земеделието. От понеделник започнат третиранията с препарати, които щадят изключително пчелите“, добавиха от пресцентъра на Агенцията по безопасност на храните.

„Имаме информация, че има малки нападения на ливадната пеперуда по места“, каза доц. д-р Галин Георгиев, зав. отдел „Селекция на слънчогледа“ в Добруджанския земеделски институт-Ген.Тошево. Той припомни, че е забранено пръскане с инсектициди по време на цъфтежа на слънгогледа, а, ако се пръска, той ще прогони пчелите.

“Много е деликатна ситуацията“, посочи той. Вредителят може да да се появи по всяко време, може да даде до три поколения годишно.

„Тази година се появиха условия за каламитет и да започне да унищожава не само слънчогледа, но и царевицата“, каза още Георгиев.Появата на вредителя се дължи на повече заплевеляване и други фактори.

„Положението не е нормално, но не и фатално, трябва да се наблюдават всеки ден нападнатите площи“, обясни Георгиев. Той прогнозира, че добивите при слънчогледа тази година ще бъдат по-ниски от миналогодишните, но достатъчно.

„Последният месец има засушаване, по време на цъфтежа температурите са много високи, трудно опрашване и др.“, твърди ученият. В Добричка област с културата са засети над 800 000 дка.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>