Русенската опера представя „Ернани“ на крепостта Царевец

21.07.2022 09:29 Дима Максимова
Момент от спектакъла "Ернани" Снимка: Държавна опера - Русе

Държавна опера-Русе ще представи на 23 юли от 21,00 ч. на крепостта Царевец във Велико Търново шедьовъра на оперното изкуство „Ернани“ от Джузепе Верди. Спектакълът е част от програмата на VII Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“.

Суровият фон на крепостните кули и силата на величието на отминалите векове ще се превърнат в естествен декор на великолепната оперна драма. Емоционални образи, сложни характери и внезапно оживели исторически картини ще се разкрият пред зрителя, чрез майсторското изпълнение на артистите от Русенската опера.

Драмата на Виктор Юго е основа за либретото на операта, пренасяйки в нея най-характерните черти на романтичния театър – многостранни характери на персонажите, достигащи дори до противоречивост в своя психологически релеф, силно въздействащи на публиката със своите емоционални изяви. Тази изненадващо богата сетивност е допълнена и обогатена от музиката на Джузепе Верди. В тази творба той проявява новия творчески подход на композитора при създаването на опера – стремеж музикалното представление да се доближи максимално до принципите на драматичния театър.

Режисьорът на представлението Орлин Анастасов е заложил на минималистичен мизансцен, в който се оглеждат противоборствата между участниците в любовния четириъгълник: бунтовникът Ернани (Петър Костов), Дон Карлос – крал на Испания (Венцеслав Анастасов), херцогът Силва (Момчил Миланов) и красавицата Елвира (Цветелина Василева). В спектакъла участва хор, балет и оркестър на Русенската опера и смесен хор „Дунавски звуци“.

Следващото заглавие в афиша на фестивал „Сцена на вековете“ е театрално-музикалният спектакъл „Амадеус“ на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново на 29 юли. На 5 и 6 август на Царевец ще са двата концерта на виенския оркестър на двореца Шьонбрун, а на 29 август Варненската опера ще представи операта „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно. На 2 септември във фестивалната програма е гастролът на Букурещката национална опера с операта „Риголето“ от Джузепе Верди, а финалът на сезона ще е на 10 септември със сюрреалистичната опера от Астор Пиацола „Мария от Буенос Айрес“ на Опера Пловдив.

VII Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ се организира от община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей и Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов. Музикалният форум през 2022 г. се провежда под патронажа на Министерство на културата и е носител на престижния европейски фестивален лейбъл.

Билети за „Ернани“ се предлагат в мрежата на Eventim.bg и Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.

На 21, 22 и 23 юли билети могат да се закупят от 10.00 до 13.00ч. и от 17.00 до 19.00 ч. на изнесена каса пред крепостта Царевец.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>