Депутатите приеха промени по договора за първите Ф-16

20.07.2022 15:26 Павлета Давидова
Министърът на отбраната Драгомир Заков обяви, че до 1 ноември трябва да кажем приемаме ли условията на американците за новите F-16.

БСП и "Възраждане" бяха против 

След повече от 2 часа депутатите решиха да ратифицират на първо четене промени по договора за доставка на първите осем Ф-16. Общата сума за доставката им не се променя, но се подобряват някои спецификации и отпада остарели компоненти. Решението бе подкрепено от 167 депутати, "против" бяха 28, а по един от БСП  и ГЕРБ се въздържаха.

Министърът на отбраната Драгомир Заков настоя дебатите за бъдещи актуализации да бъдат по същество, а не да служат за политически изказвания. "За всяко решение, свързано със сектор "Сигурност" е необходимо да има устойчивост и последователност при вземане на решения. Като говорим за сигурността ба България, тя няма политическа окраска", настоя той.

Министърът отрече и обвиненията, че първоначалният договор за Ф-16 е бил само за чертежи. И посочи, че за купуване на обикновен автомобил, високотехнологичен, може да се чака година-две, а сега става въпрос за изтребител и техника. Той отбеляза, че няма договор за модерна техния, който да е сключван с налично оборудване. По думите на Заков договорът за покупка на нови кораби за България бил правилен, както и проектното му планиране. Корабите също се проиизвеждат в момента. Като е сключен договорът за доставка фабриката я имало, но не и технологичната линия. Корабът ще е готов след 2 г., аз не чух критики за това, и няма за какво, добави Заков. Време е българската армия да мине в XXI век, настоя той, предупреждавайки, че без актуализация на спецификациите може да останем без самолети.

Според Атанас Славов от ДБ министрът на отбраната трябва да има повече гъвкавост, за да не се занимава парламента на всеки два месеца с промяна на накякви параметри. Законът обаче него позволява, призна той. Славов не вижда нищо негативно в документа. За ДБ е важно до края на годината парламентът да може да разгледа и офертите за новите осем изтребители. И призова да не се търси евтина политическа изгода с подобни дебати.

Станислав Анастасов ДПС призова всички да не смесват политическата с техническата тема. Ако решат да говорят за технически детайли - да закрият дебата и да обсъждат в подробности. Според него водещо е политическото решение и да има политически дебат защо се взима това решение. Той посъветва министрът Драгомир Заков да внесе бързо и договора за новите осем изтребители и изрази надежда мнозинството да ги подкрепи. И отбеляза, че БСП като мандатоносител изразява резерви, което щяло да даде особен сигнал навън. ДПС са "за" документа, макар да е ясно, че е необходим сериозен дебат за превъоражаването.

Христо Гаджев се впусна да защитава правителството на ГЕРБ, което бе атакувано за лошия договор, сключен с американската страна и от там - с "Локхийт Мартин". И иронизира БСП и ПП, че след като са оправили корупцията в България са тръгнали да оправят и тази в Щатите. Той настоя, че от приемането на документа зависи дали ще се оптимизира технологията, или ще останем със старата.

Гаджев заяви, че министрите на БСП са гласували "за" ратификацията, докато в комисии, а и днес в залата, депутати от левицата се обявиха срещу нея. Шефът на ПГ на БСП Георги Свиленски настоя, че и четиримата министри на БСП са гласували "против". Фактологическа и всякаква неточност казахте от тази трибуна, заяви социалистът. Гаджев обаче настоя, че в стенограмата от МС не е отразено подобно нещо. И призова БСП да се обърнат към администрацията на МС, ако има проблем.

Председателят на комисията по отбрана Атанас Зафиров от БСП, който ден по-рано покдрепи ратификацията, я определи като неизбежна - защото е следствие от лошо догороврени клаузи в първоначалния договор. Въпреки това БСП няма да подкрепи документа - заради принципа. Той определи самолета като отличен, нямал претенции и към параметрите за въоръжението. Не можел да приеме начина на плащане и практическото стопиране на третия инвестиционен проект - за сухопътните сили. Нека се каже ясно - няма пари за бойни машини, защото платихме едни самолети накуп, атакува той ГЕРБ.

По-рано Румен Гечев от БСП повтори голяма част от възраженията на партията срещу първоначалния договор за Ф-16, както и изказването си пред бюджетната комисия вчера. Той смята, че чрез ратификацията България ще подпише, че няма да търси компенсации, че доставката на изтребители вече се бави с 2 г. Полват български пари, подритват ни като празна кратуна, възмути се той. Срам и позор са онези политици, които съсипаха нашата армия, добави още Гечев. Според него трима трябва да носят отговорност за първоначалния лош договор за Ф-16 - Бойко Борисов, който го е подписал като премиер, Красимир Каракачанов като министър и генерал Константин Попов.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов подкрепи Румен Гечев, че не сме виждали самолетите, а сме си купили само чертежи. И определи като пряка държавна измяна изказвания, вкючително и на министри, че американските бази у нас са гаранция за националната ни сигурност. От "Възраждане" няма да подкрепим този диктат, закани се той. Съпартиецът му Николай Дренчев пък заяви, че докуметът трябва да бъде написан по друг начин и да остане за ратификация в следващия парламент.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>