До 1 ноември трябва да решим за новите самолети (Обзор)

19.07.2022 21:45 Павлета Давидова
Министърът на отбраната Драгомир Заков обяви, че до 1 ноември трябва да кажем приемаме ли условията на американците за новите F-16.
Първите самолети F-16 трябва да дойдат до 2025 г.

Министър Заков вярва, че до 2028 г. ще имаме и 16-те. Две комисии в НС приеха актуализация на договора за първите машини

Американската оферта за доставка на вторите осем самолета F-16 Block 70 вече е налична. След заседанието на парламентарната бюджетна комисия министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков обясни, че България има срок до 1 ноември да реши дали е съгласна с условията. За целта обаче трябва да има работещ парламент, който да одобри сделката. Ако не се впишем в срока, може да преговаряме за неговото удължаване, но това ще зависи от благосклонността на САЩ.

“Като стойност офертата е съпоставима с първата, но включва по-голям пакет способности. Вече имаме история на работа със САЩ и ползваме по-олекотени условия”, заяви министърът. Сумата отново ще е в долари.

Плащането този път може да е на вноски,

не е изрично записано да е наведнъж, но схемата тепърва ще се уточнява. По-късно, пред комисията за отбрана в НС, Заков обясни, че договорът още се разглежда и не назова сума. Допълни, че сумата е “съотносима предвид инфлацията”, което де факто означава, че може да не е точно 1,256 млрд. долара, колкото ни излязоха първите осем самолета. По първия договор се изплатихме накуп през 2019 г., при управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов, въпреки че производството на изтребителите не бе започнало. Производителят “Локхийд Мартин” дори не бе изградил завод - той трябваше да заработи през 2021 г. Министър Заков подчерта, че не само България е в процес на изчакване.

Заради липсата на чипове вече платените F-16 ще пристигнат през първото тримесечие на 2025 г., увери министърът. По думите му забавянето е по-малко от година, защото в първоначалния договор е било разписано техниката да дойде 2023-2024 г. Според него през 2027 г., най-късно през 2028 г. ще имаме цяла ескадрила от 16 машини. Той обаче не уточни дали ще дойдат накуп.

На този фон и бюджетната, и комисията по отбрана в НС приеха предложението на МС за ратификация и изменения по договора за доставка на първите осем F-16. Документът обаче разпали политическите страсти в бюджетната комисия.

“Те не са ни достави ли самолетите, а ще променят договора! Ние подписахме договор за F-16 със срокове. Докога ще ни мотаят - до 3065 г. ли?”, ядоса се проф. Румен Гечев от БСП. Той попита Заков дали България е поискала корекциите, или САЩ, и получи уверение, че процесът е двустранен - имало разменени писма и от двете страни. Министърът бе категоричен, че измененията не променят крайната цена на договора. Гечев обаче заподозря, че ако сега една чистачка например е по-евтина, впоследствие въоръжението и ракетите може да се оскъпят. Това не е разместване на цени, а ценови капан, в който ще влезем, настоя той.

Промените предвиждат увеличаване на обучените летци

и инженери и корекция на някои консумативи. В заключителните разпоредби на проектозакона е заложено, че министърът на отбраната може да сключва договори за изменения и допълнения на международните договори, без да е нужна ратификация от НС, ако те не променят финансовите параметри. Този текст се оказа противоконституционен и Заков се опита да го изтегли от бюджетната комисия. Според законовите процедури обаче това може да отпадне чак между първо и второ четене. Този текст бе и най-дискутираният в комисията по отбрана.

БСП и “Възраждане” имат забележки по проекта и вероятно няма да го подкрепят в зала, стана ясно на комисиите. Останалите партии видимо са “за” промените.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>