Свирепата европейска жега се насочва на север, в Англия по-топло от Ямайка (Графика)

20.07.2022 02:00
Експерти предупредиха, че горещините могат да бъдат смъртоносни за хората.
Британци се къпят на плаж в Брайтън. СНИМКИ: РОЙТЕРС

На Острова асфалтът започна да се топи

Адската жега, обзела Западна Европа, се насочва на север, като във Великобритания беше счупен рекордът за най-топъл ден, съобщи Би Би Си. На Острова градусите минаха 42 във вторник, така там е било по-горещо от Ямайка, Малдивите и Барбадос. В някои английски градове асфалтът по улиците започна да се топи, а жп транспортът бе спрян. Върховният съд в Лондон е бил затворен за посетители заради жегата и повреда в климатика.

Във Франция бяха издадени предупреждения за екстремни горещини, докато в Северна Испания в понеделник бяха регистрирани 43°.

Смъртоносните горски пожари във Франция, Португалия, Испания и Гърция принудиха

хиляди хора да се евакуират от домовете си

Двама души загинали от огъня в северозападния испански регион Самора, а влаковете в района са били спрени поради пламъци близо до релсите. Възрастна двойка починала при опит да избяга от пожари в Португалия.

Няколко части на Франция отбелязаха най-горещите си дни, като западният град Нант регистрира 42°, съобщи националната метеорологична служба.

Горските пожари във Франция през последните дни принудиха повече от 30 000 души да избягат, като за тях бяха създадени временни убежища. Зоологическа градина в страната с 1000 животни също е била евакуирана.

Жиронд, популярен туристически регион в югозападната част, беше засегнат особено тежко от огъня, като пожарникари от цяла Франция се борят да овладеят два пожара, които унищожиха 19 300 хектара земя. Град Бордо беше покрит с дим във вторник, тъй като вятърът промени посоката си.

“Това е чудовище като октопод и расте, и расте. Заради температурата, заради вятъра, поради липсата на вода във въздуха... това е чудовище и е много трудно да се бориш с него”, разказаха огнеборци.

В понеделник Холандия регистрира най-горещия си ден от началото на годината досега с 33,6°, а във вторник се очаква температурите да достигнат 39°.

Синоптици казват, че горещата вълна се насочва на север, като се очаква живакът да достигне 40 ° в Белгия, както и в Западна и Югозападна Германия. 

Температурите в Португалия достигнаха 47° миналия четвъртък - рекорд за юли. По-голямата част от страната е поставена под висока опасност от пожари.

От екстремно горещото време страните от Източна Европа се очаква да пострадат най-много в четвъртък

Експерти предупредиха, че горещините могат да бъдат смъртоносни за хората. С повишаването на температурата изпотяването се увеличава, за да се охлади тялото. Кръвоносните съдове пък се разширяват, позволявайки на кръвта да се движи от сърцевината на тялото към неговите крайници. Без рехидратация това може да натовари допълнително сърцето и кръвното налягане да падне опасно ниско.

Освен това, когато температурата на околната среда надвиши 37,5°, изпотяването на тялото става по-малко ефективно. “Потта се изпарява от топлината от въздуха, а не от тялото. Следователно, изпотяването не е толкова ефективно за охлаждането ви”, каза д-р Саймън Корк, преподавател по физиология. 

Топлинният удар пък възниква, когато тялото вече не може да поддържа температурата си и това може да доведе до увреждане на мозъка и органите без бързо спешно лечение.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>