7 г. след смърт на пътя: Върнаха за трети път обвинението срещу общински съветник от Хисаря

14.07.2022 12:20 Никола Михайлов
Стоян Найденов се изправи пред Окръжния съд в Пловдив, но не получи присъда.
Синът на загиналия разбира, че инцидентът е станал от невнимание, но не смята, че трябва да остава без последствия.

Съдебният състав откри редица проблеми в обвинителния акт, които биха довели до падане на присъдата на втора инстанция

Безнаказаността на извършеното нарушение ще продължава да бъде мотив за извършване на нарушения, заяви синът на загиналия

Пловдивският окръжен съд за трети път прекрати производството срещу Стоян Найденов, който преди близо 7 години уби 87-годишният Кръстю Дюлгярски на пешеходна пътека в Хисаря. Съдия Елена Захова посочи груби нарушения в обвинителния акт и заяви, че разглеждането на делото би довело до отпадане на присъдата на по-горна инстанция. Затова го върна на прокуратурата.

Според съдебния състав в сегашното обвинение не са посочени достатъчно факти, които да обяснят в какво точно е виновен подсъдимият. Възпроизведен е текст от Закона за движение по пътищата, но прокурорът не е обяснил как Найденов е нарушил съответните правила и кои негови нарушения са довели до инцидента.

По думите на съдия Захова в обвинителния акт трябва да присъстват скоростта на двамата участници в катастрофата, положението им спрямо пътното платно и мястото на удара. От документа не става ясно и към коя от изброените категории пешеходци - деца, хора с трайни увреждания, слепи, слепо-глухи и ли престарели, е спадал пострадалият Кръстю Дюлгярски, както и защо прокурорът смята, че това е било видимо за околните. “Възрастта сама по себе си не те определя”, обърна се съдията към прокурора Марин Пелтеков.

В обвинението е вписано бягство от катастрофата, но в обстоятелствената му част е отразено, че шофьорът е спрял, за да окаже помощ на пострадалия и го е закарал до болница. Двете твърдения си противоречат и водят до объркване.

Прокурорът е бил длъжен да предостави и данни за всички потенциални наследници на загиналия. В залата присъстваха само двете му деца - Тодор Дюлгярски и Мария Налбанкова. Пострадалият е имал и внуци, като един от тях дори е разпитан в хода на делото, но не е посочен като наследник.

Според съдията са нарушени правата както на подсъдимия, така и на пострадалите и следва обвинението да бъде преработено. Страните имат възможност да обжалват това определение пред Апелативния съд в 7 дневен срок.

На 22 октомври 2015 г. Кръстю Дюлгярски пресичал на кръстовище в Хисаря, когато 48-годишният Стоян Найденов, който по това време бил общински съветник от ГЕРБ, го блъснал. Инцидентът е станал на пешеходна пътека. Пострадалият е откаран в болница, но въпреки оказаната му медицинска помощ е починал два дни по-късно.

“Безнаказаността на извършеното нарушение ще продължава да бъде мотив за извършване на нарушения. Щом няма възмездие, аз мога да си правя каквото искам”, каза пред сградата на съда синът на загиналия Тодор Дюлгярски. Според него дългото разследване на прокуратурата поощрява извършването на престъпления.  “Съзнавам, че се е случило по невнимание. Но това не трябва да отменя последиците”, обясни той. 

В съдебната зала защитата поиска и обезщетение в размер на половин милион лева - по 250 000 за всеки от двамата преки наследници на Кръстю Дюлгярски. Адвокат Димитър Филипов поиска и обезпечителна заповед за налагане на възбрана върху имоти на Стоян Найденов. Съдът сметна за неоснователно искането на обезпечение, тъй като няма доказателства, че подсъдимият няма да има възможност да изплати сумата по гражданските искове за неимуществени вреди, ако тя бъде определена.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>