1% дели вдигнатите пенсии от това да ги изяде инфлацията

04.07.2022 22:45 Весела Бачева
Увеличението на пенсиите ще се изплаща от 7 юли. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Ивайло Иванов

 Увеличението ще се изплаща още от 7 юли, средната става 670 лева

 Разчитат на октомврийското преизчисление, за да могат да запазят възрастните покупателната си способност

Новите увеличени пенсии, които ще бъдат платени още на 7 юли, почти няма да успеят да компенсират натрупаното поскъпване заради растящата от началото на годината инфлация.

Това стана ясно в понеделник, когато от Националния осигурителен институт представиха подробните си разчети по одобреното от парламента увеличение на пенсиите от 1 юли.

Реално вдигането на доходите на възрастните хора с 10 на сто е само 1% по-високо от натрупаната инфлация, стана ясно от обясненията на експертите от осигурителния институт. Те се надяват второто планирано увеличение, което обаче ще е само за 719 хил. от над 2 млн. пенсионери, да компенсира поскъпването допълнително. И така възрастните хора щели да запазят покупателната си способност.

“Говори се, че увеличението на пенсиите е изядено от инфлацията. Според Националния статистически институт тя е 9,1%, а увеличението е 10 на сто. А октомври месец ще има още едно увеличение. Тези промени са добри за подобряване на покупателната способност на пенсионерите”, коментира в понеделник шефът на дирекция “Анализи, планиране и прогнозиране” на НОИ Драгомир Драганов.

Актуализацията на пенсиите, одобрена от депутатите в последните дни на юни, предвижда увеличение на пенсиите с 10%. Отделно в размера им влиза завинаги ковид добавката от 60 лева. Тази сума ще се добавя и към размера, изчислен за новите пенсии, които са с дата на отпускане след 1 юли 2022 г.

За постоянно в пенсиите влиза и индивидуалната допълнителна добавка

Такава получават над 1 милион пенсионери, получаващи пенсии от преди 31 декември 2021 г. Тя бе въведена заради намаляването на ковид добавката от 120 на 60 лева. През декември 2021 г. хората получиха пенсия и ковид добавка от 120 лева, а през януари 2022 г. пенсия и ковид добавка от 60 лева. Така много от пенсионерите получиха по-малки суми в началото на тази година в сравнение с края на миналата и бяха компенсирани с индивидуална допълнителна добавка, която варира от няколко стотинки до около 50 лева.

По 60 лева увеличение ще вземат и тези, които получават наследствени пенсии

Общата сума на пенсията също ще бъде вдигната с 10%, след което се дели пропорционално на всеки наследник. Към всяка част ще се добавят по 60 лева ковид добавка, както и сумата от индивидуалната допълнителна разлика, ако наследникът е получавал такава до края на юни 2022 г.

В случаите, когато един човек получава повече от една пенсия, то той ще получава ковид добавка и компенсаторната разлика с най-високата си пенсия. Ако тя обаче не е свързана с трудова дейност, към нея няма да се включва сумата от 60 лв., тъй като тя е заложена в размера на социалната пенсия за старост, приложим от 1 юли 2022 г., разясниха експертите на Националния осигурителен институт.

467 лева е размерът на минималната пенсия от 1 юли. 396,95 лева пък ще е най-ниската пенсия за хора с непълен осигурителен стаж.

По 537, 05 лева ще вземат хората с над 90% инвалидност, 490,35 лева за присъдена от ТЕЛК нетрудоспособност между 71 и 90% и 396,95 лева за тези от 50 до 70%.

2000 лева ще стане таванът на пенсиите, който досега беше 1500 лева, а от 1 октомври ще бъде 3400 лв.

Въпреки увеличенията 306 000 пенсионери ще останат под линията на бедност,

която е 413 лева. За сравнение през юни 2022 г. те са били 319 000. Това обаче се дължи на заложени размери под тази сума, както и на факта, че някои пенсионери получават пенсия и от чужбина.

Променените суми пенсионерите ще започнат да получават още този месец, като на 1 октомври предстои ново преизчисляване в две стъпки: определя се условен размер на пенсията към годината на отпускането ѝ, който се увеличава с процент за всяка следваща календарна година. Този процент е или процентът на нарастване на осигурителния доход, или процентът на нарастване на индекса на потребителските цени през предходната година, като се избира по-високият от двата.

Очаква се тогава средната пенсия да достигне 722 лева, като увеличение на размера на пенсията да получат 719 000 българи. Очакванията на НОИ са средният ръст на пенсиите да стигне така 19% спрямо юни с включени допълнителните суми.

От НОИ увериха, че

намалени пенсии при преизчислението от 1 октомври няма да има

А хората, за които новият начин на изчисление дава по-нисък размер, ще запазят досегашните си пенсии.

С актуализациите ще се намали броят на пенсиите, определени на минимален размер, и ще се увеличи на тези, чийто размер не е ограничен от максималния, като промените от 1 октомври 2022 г. ще доведат до увеличаване на размерите предимно на пенсиите, отпуснати по-назад във времето. Така през юни минимална пенсия са получавали над милион българи. През юли те ще са 970 000, а през октомври - 864 000. Максималният размер през юни са вземали 33 500. След промените през юли те ще бъдат 15 500, а от 1 октомври - 1050.

Новите увеличени пенсии ще бъдат изплатени навреме от 7 юли, каза управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

Пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще ги получат още на 7 юли. Те са близо 1,3 милиона. Останалите ще ги получат чрез “Български пощи” между 7 и 20 юли според графиците.

Изплащането на увеличението на пенсиите още от 7 юли бе под въпрос заради късното приемане на актуализацията на бюджета от парламента. Бюджетът на общественото осигуряване обаче бе единственият публикуван засега в “Държавен вестник”, което направи възможно изработването на новите ведомости.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>