“Промяната” даде знак, че май вече има 121 в НС за още 6 месеца работа

04.07.2022 22:00
Председателят на групата на БСП Георги Свиленски потвърди, че няма ли предварително договорена подкрепа от поне 121 гласа, няма да се внесе кабинет.
РАДОСТИН ВАСИЛЕВ

 Дружелюбен, “А” отборът на ПП лично посреща на първия кръг разговори по програмата на правителството

 Свиленски, Кънев и Гьоков водят консултациите на червените, на десните - правосъдната министърка, министърът на електронното управление и експерти

 Леко напрягане между тимовете на Петков и Василев чии да са главните роли

121 депутати май са намерени, за да внесе в парламента Асен Василев ново правителство.

С подобно усещане са останали участници в първия тур от консултациите в коалицията, завършили в ранния следобед вчера. Те бяха посветени на програмата на кабинета и ясно разписване на приоритетите. Едва след уточняването им ще се говори за имена и постове, обясниха участниците още през уикенда, когато пък получиха принципно съгласие за подкрепа.

Разговорите този път били в кабинета на председателя на Народното събрание.

Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, Даниел Лорер, Никола Минчев са повторили на своите партньори от коалицията - БСП и “Демократична България”, че само при сигурни 121 депутати внасят второто правителство. Разговорът е бил какво точно да се прави в идните 6 месеца, като след първоначалните срещи от почивните дни сега вече се навлязло в конкретиката.

Червените бяха представени от шефа на парламентарната група Георги Свиленски, от икономиста Петър Кънев, от социалния министър в оставка Георги Гьоков и от зам.-председателя на парламента Филип Попов.

Съпредседателите на ДБ Атанас Атанасов и Христо Иванов отсъстваха от този тур на преговорите. Присъстваха обаче двама министри в оставка от квотата на десните - правосъдната Надежда Йорданов и Божидар Божанов, който отговаряше за електронното управление. Заедно с тях имаше и експерти.

Новите независими депутати, отцепили се от ИТН, също се включиха в дебатите.

Икономика, социална политика, образование, здравеопазване

са били темите на първата работна група.

Законите по тема “Правосъдие” и необходимите други законодателни промени, за да влязат парите по плана за възстановяване, е програмата максимум, която си поставя тройната вече коалиция.

Имало е предложение от “Продължаваме промяната” депутатите да работят без ваканция, но евентуалното крехко мнозинство във време на отпуски и неуспешният опит досега на други състави на парламента отказали вносителите на тази идея. Останало е решението

комисиите да продължат през цялото лято, а депутатите да се съберат отново на 1 септември

Петър Кънев от БСП обаче напомнил по повод на активноста на напусналите групата на ИТН, че първо трябва да се промени правилникът на Народното събрание, тъй като сега независимите не могат да са членове на постоянните комисии.

Кирил Петков е водил консултациите, но често пъти Асен Василев деликатно го е прекъсвал

и уточнявал някои тези и предложения.

Според евентуалния нов премиер първите две седмици след избора на правителство били решаващи и затова той очаква в този период да се гласуват съдебната реформа и законите, които ще позволят да получим средствата по възстановяване.

Лидерите на ПП били видимо внимателни и дружелюбни към своите партньори. Помежду им обаче се усещало напрежение чии да са главните роли в процеса на създаване на правителство и внасяне на закони.

Асен Василев и Даниел Лорер сякаш говорели на един език, докато Кирил Петков, Лена Бориславова и Никола Минчев демонстрирали възпитано, че имат свое мнение по всички теми и ще го отстояват и във вътрешния кръг на ПП.

Лорер не изчака края на консултациите и бе лаконичен за случващото се при разговорите. Но на излизане бе категоричен, че в ПП държат да си осигурят подкрепата на повече от 121 депутати.

Министърът на иновациите и растежа в оставка подчерта, че търсенето на съмишленици продължава на индивидуална основа. “Всеки депутат, който смята, че това, което предлагаме като програма, е добре дошъл и ще разговаряме с него”, каза той. “За да работим стабилно, ние сме наясно, че това трябва да се случва в една стабилна институционална среда.

Не вярвам правителство на малцинството да може да го направи”,

заяви той. И добави, че се работи в две основни направления - законодателно и изпълнително.

Всички, които се спряха да коментират пред репортери новите преговори, бяха категорични, че засега не се водят разговори за овакантените от ИТН четири министерски поста, както и длъжностите на по-ниски нива в изпълнителната власт. А акцентът е върху подготовката за евентуалната управленска програма. Очаква се тя да бъде финализирана днес и в нея да намерят място основните приоритети на ПП, БСП и ДБ. Едва след уточняването ѝ, както и след потвърждение, че има шанс за мнозинство, почват разговори за постове и имена.

Ясно разписани закони, свързани с плана за възстановяване, плюс съдебната реформа като ключов приоритет - това изведе като фокус на разговорите в краткия си коментар Лена Бориславова. Очаква се да започне общественото обсъждане за новия Закон за съдебната власт, където да се предвиди механизъм за освобождаване на главния прокурор.

По думите на Бориславова

коалиционните партньори не са поставяли нови искания в замяна

на подкрепата си “Условията са само кой закон колко бързо да бъде гласувам, тъй като има доста работа поради особености на предишната ни коалиция. В момента вървим доста по-решително и ясно към конкретна законодателна дейност”, каза тя.

“Не сме говорили въобще по темата министерства и министри, тъй като преди това трябва да бъде разписана програмата, след това да сме сигурни, че имаме необходимата подкрепа. Според мен трябва да е от повече от 121 народни представители”, потвърди и Георги Свиленски.

Помощ очакват от онези депутати, които са били част от коалицията, но са били накарани да я напуснат без принципно - с тези думи шефът на червената ПГ насочи към хората на Слави Трифонов. Късно в неделя лидерът на ИТН избухна във фейсбук, че не е незаконно, но е “отвратително” това, че “Промяната” звънели буквално на всички от групата.

По заявените от БСП вчера вече познатите приоритети в здравната, образователната и социалните сфери, в икономиката и енергетиката нямало несъгласия или забележки.

Свиленски разказа още, че Асен Василев няма да очаква “инцидентно” подкрепата за правителството в пленарна зала, а ще иска тя да бъде предварително заявена. Ако такава няма, ще се отиде към връчване на третия мандат, който със сигурност ще ни заведе на избори, коментира Свиленски. ГЕРБ вече декларира, че веднага ще върне своята папка на президента.

Ако се стигне до третото раздаване, БСП пак ще свика пленума си, за да реши какво да прави. “Аз мисля, че третият мандат е нереалистичен - той трябва да се състави отново с тези депутати в парламента. Разделителните линии са ясни”, добави Свиленски.

В парламента за разговорите дойде и Радостин Василев, който най-вероятно запазва поста на спортен министър в кабинет “Василев”. На влизане обясни, че ще изложи идеи за промени в закона за тотото и други проекти, касаещи спорта. А на излизане бе категоричен, че за разпределение на министерски кресла не са говорили.

Василев настоял за спешни промени в Закона за хазарта, с които да се гарантира запазването на над 1000 пункта на Спортния тотализатор.

Партньорите обсъждали и текстове от новия закон за КПКОНПИ -

седмият приоритетен освен 6-те, свързани с парите по плана.

Спортният министър в оставка отрече той да убеждава хора от ИТН да подкрепят новия кабинет. Но призова ако там “все още има хора, които смятат, че общественият интерес е по-важен от личния интерес на г-н Трифонов и група около него, най-добре да напуснат и да го обявят навреме, защото ако сега се разпаднат нещата, отиваме на избори”.

В изявлението си от неделя Трифонов пожела на Василев и Петков “да се задавят с власт”.

Междувременно напусналата “Въздаждане” Елена Гунчева призна, че вече е говорено и с нея. “Нека видя какъв състав и структура на МС ще предложат. Трябва да се избира много внимателно. Може след това да влезем в спирала от избори, може ГЕРБ да се върнат на власт. Не знам доколко ПП изобщо са склонни да променят нещо в досегашното управление, което според мен беше катастрофално”, коментира тя пред БНР. Застрахова се, че още е в болнични и не знае дали ще е в състояние да присъства на гласуването.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>