Пловдив, Карлово и още 7 общини се включиха в Мрежата на балканските градове

28.06.2022 17:35 Весела Бачева
Освен за туризма, да се работи и за културата и спорта, предложи Здравко Димитров.

Освен за туризма, да се работи и за културата и спорта, предложи Здравко Димитров

Общините Белица, Карнобат, Троян, Пловдив, София, Велико Търново, Димитровград, Карлово и Сливен се присъединиха към Мрежата на балканските градове В40.

Кметовете на деветте общини участваха в церемония в София заедно с кметовете на Истанбул Екрем Имамоглу и на Кърджали д-р Хасан Азиз.

"Като основател и ротационен председател на В40 мога да кажа, че съм много щастлив отново да съм тук с кмета на община Кърджали, която е от основателките. Изключително важно е да се срещнем днес около една маса, защото в много части на света се постига напредък именно чрез регионални организации", каза Екрем Имамоглу и припомни мотото на организацията: "По-добро сътрудничество за по-добро бъдеще".

Мрежата на балканските градове е създадена през ноември 2021 г. от 23-има кметове от 11 държави с идеята да работят заедно за прогрес на градовете на Балканския полуостров.

"Проблемите на Истанбул не са много различни от тези на София, Белград или Атина. Мрежата В40 е създадена като платформа за постигане на общи цели с общ ум. В краткосрочен и средносрочен план ще постигнем много. От деня, в който сме основани, предприемаме стъпки за напредък. Днес с вашето присъединяване ставаме 40 - броят съвпада с името В40. Отправям покана към общините в България", каза още градоначалникът на Истанбул.

Четири различни работни групи - местни дейности за климата, местна демокрация и миграция, интелигентни градове и цифрова има В40, както и конституция, която предвижда равенство между членовете. Работните групи са се срещали три пъти досега от основаването на организацията.

Някои от проектите, разгледани от тях са за проблема с климата, повишаване на регионалната солидарност в сферата на околната среда, адаптиране към глобалните климатични проблеми, нуждата от система за мониторинг на качеството на въздуха в В40, обща база данни за предприемане на регионални действия, достъпна за всички на Балканите. От В40 искат да се работи за почистването на бреговете и създаване на зелена енергия, производство на електромобили.

"Община Истанбул сме готови да споделим опита си по тези въпроси с нашите членове. Нашите екипи ще посетят всички градове членки.
Можем да реализираме регионални трансформации, най-вече за зелената енергия и преработката на отпадъци.
ЕС и В40 работейки заедно могат да осигурят бъдеще за нашите градове", обеща Имамоглу.

"От разговорите с кмета на Истанбул беше потвърден фактът, че градовете, малки или големи, имат еднакви проблеми - пандемията, финансовите кризи, липсата на диалог с правителството за адекватни компенсации, чистотата на въздуха. Но не само проблемите, а и приоритетите ни са сходни. Разказах на г-н Имамоглу за НСОРБ и той беше много впечатлен, че от години кметовете не се делим на партии", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя изяви готовност да присъства на тазгодишната среща на В40 в Атина, както и София да стане домакин на срещата след време.

"Още през декември НСОРБ имаше среща с кмета на Истанбул. Днес девет общини, които са тук, показват своята готовност. В скоро време ще има още повече градове, които ще се включат в тази мрежа. Днешният свят е много динамичен и общините трябва да работят заедно. Всеки от нас има експертиза и опит, които би споделил. Ще се радвам да развием мрежата и да намерим решение за предизвикателствата пред всяка община", каза кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов. Той посочи като важен приоритет за организацията туризма и предложи на се работи по развиването в общините членки.

Община Кърджали, която вече е член на В40, работи по някои от целите. Работи се по оптимизиране на градското движение, видео наблюдение и Wi-fi в града, има проекти за оползотворяване на битовите отпадъци и за повишаване на младежката активност чрез изграждане на младежки център, обяви кметът Хасан Азиз. Той обяви, че още три общини са изявили желание да се включат и така В40 ще стане В43. Става въпрос за Исперих, Върбица и Сърница. 

Освен за туризма, да се работи и за културата и спорта,  предложи кметът на Пловдив Здравко Димитров. "Хубаво е приоритетите, които задаваме за решаване на кризите, да са общи. Пулсът на обществото най-добре се долавя от кметства и общини, защото ние сме най-близо до хората", каза той.

Очаква се Бургас и Раковски скоро също да се включат в В40.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>