ГЕРБ качи офертата за пенсиите – 15% скок от 1 юли (Обзор)

21.06.2022 21:45 Павлета Давидова
Георги Гьоков

Георги Гьоков: А като управляващи чакахте да измрат по-голяма част от възрастните

Всички пенсии да се вдигнат с 15% от 1 юли, а бонусът от 60 лв. да се дава до края на годината. С това предложение ГЕРБ първи се включиха в надцакването между партиите за по-високо увеличение на пенсиите с актуализацията на бюджета.

430 лв. да стане минималната пенсия, предлагат от ГЕРБ. Така, ако се прибави и бонусът, до края на годината сумата ще е 490 лв. ГЕРБ искат таванът да е 2000 лв.

“Предлагаме предложените промени за 1 октомври да отпаднат, защото те не са добре обмислени, не са съгласувани и не са получили широко обществено обсъждане със заинтересованите страни”, обяви бившата социална министъръка Деница Сачева по време на дебатите за вота на недоверие.

Предложението на правителството е пенсиите да се вдигнат с 10%, а после към тях да се прибави завинаги и бонусът от 60 лв. Така минималната пенсия ще е 467 лв. - с 23 лв. под офертата на ГЕРБ. Правителството предлага в пенсиите да влезе и компенсиращата добавка от февруари. Таванът на пенсиите тук също е 2000 лв., но се вдига на 3400 лв. от 1 октомври. За есента остава и преизчисление на пенсиите, което да вдигне дохода на 717 хил. души.

Социалният министър Георги Гьоков атакува ГЕРБ, че предлагат за пенсиите дори по-големи разходи от правителството, без да казват откъде ще дойдат парите.

Чакахте да измрат по-голямата част от тях, за да оправите пенсиите - това казват хората, аз само го провеждам. Излезте навън да попитате пенсионерите дали няма да повторят думите ми, разгневи се Гьоков.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев сметна, че за 12 г. ГЕРБ са увеличили пенсиите с общо 164 лв., докато след това, само за една година възрастните вече вземат със 167 лв. повече.

За 12 г. не успяхте да направите това, което нашите “некадърни" правителства направиха за 12 месеца, обобщи Василев. Той съжали, че дори и с актуализацията делът на пенсиите от БВП у нас е 10,4%, а средният дял в Европа е 12%. И увери, че нито държавата ще фалира, нито ще има проблеми с предстоящата актуализация на бюджета.

Ако трябва да избирам между кюлчетата и папките или фетиша на нулев финансов дефицит, от една страна, и това хората да живеят достойно, ще избера това пенсионерите да живеят достойно, каза Василев.

В сряда трябва да са факт и предложенията на другите партии. И ИТН, и ДПС заявиха намерение за предложения преди второ четене.

От “Демократична България” и “Продължаваме промяната” пък дадоха заявка, че ще поискат твърдата сума от 60 лв. да не се прибавя в размера на бъдещите пенсионери. Защото това допълнително ще изкриви осигурителния модел.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>