Асен Василев към ГЕРБ: Предлагате ни философия "Да го духат бедните"

21.06.2022 12:39
Асен Василев

Колеги, трябваше да изберете нещо друго, не икономическата политика. Така се обърна вицепремиерът Асен Василев към ГЕРБ в дебата по вота на недоверие, който тече в момента.

Нарече мотивите нескопосани, а в края на изказването си изуми с нецензурна реплика - че предишните управляващи казвали с посланията си "Да го духат бедните".

Асен Василев първо напомни на предшественика си финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев, който в началото на дебата изчете мотивите за исканото недоверие, че дефицитът ни е сред най-ниските в Европа

 При 55% ръст на цените на горивата и 3 пъти на тези на газа - и двете ги внасяме, няма как да не нарасне вносът. Но добрата новина е, че износът расте с 20% във всички стокови групи, и то ако махнем ефекта на инфлацията. Общо 27,5% е общият ръст към трети страни, посочи Василев. Расте износът, но не по опорката ви - износът на оръжие растял, а в абсолютно всички сфери на икономиката, обяви той и изреди данните по сектори

30 млрд. 462 млн. лева е дългът на България към момента и той е намален. Ако е "заробващ", както обявихте, г-н Ананниев, значи вие сте заробили държавата. Но той не е най-заробващ, а 3-ият най-нисък като дял от БВП - 25% при праг 60% по Маастрихтските критерии. Германия има над 100% дълг към БВП, и тя ли е заробена, попита финансовият министър.

Ниският ни дълг е в резултат на политиката, провеждана през последните години у нас, но това не трябва да е за сметка на обедняването на хората. Кражбите и  поддържането на ниски параметри доведоха до там да заварим милион и половина пенсионери под линията на бедност. Вече не са, обяви вицепремиерът.

Продължавате да предлагате на българския народ философията "постна пица", ние предлагаме по-балансирана. Международните инвеститори казват, че продължават да очакват умерено увеличаване на растежа, цитира той анализите при потвърждаването на кредитния рейтинг на България от последните дни. Поощряват се мерките за бедните и се прогнозира оставане на държавния ни дълг на много ниско ниво. никой не е притеснен, обобщи Асен Василев тезата си, че всички външни експерти опровергавали мотивите на ГЕРБ.

Запазихме въглищната си индустрия и махнахме от Плана за възстановяване газовата централа, затова ни дават за пример държави като Германия, заяви още той.

Инвестициите по данни на БНБ са се качили 3 пъти и половина спрямо миналата година, спрете да лъжете хора, призова финансовият министър. Спрямо 2018-а пък са се качили малко над 15 пъти. Василев изчете данните за всяка от годините на предишното управление и сегашните цифри.

Въпреки че сме най-бедната страна в Европа, сме с инфлация, която е само с 3,5% по-ниска от средната за ЕС и със 7% по-ниска от тази в Естония. Инфлацията е световен и общоевропейски проблем, ЕЦБ търси общи мерки. Най-лесно може да бъде намалена с вдигане на лихвените проценти, знаете това. Но политически е удобно да се говорят глупости, продължи Василев.

Призова за истински икономически дебат как може по-добре да се управлява кризата. Готови сме за такъв, декларира вицепремиерът. Но заяви, че дотук чувал само популистки лозунги и икономическа философия, която по същество била "да го духат бедните".

Извинявам се за грубия език, но това проповядвате вие - да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията, обясни Василев пред изненаданите от нецензурните му думи депутати защо си е послужил с тях.

Такава политика вие водихте - богатите да стават по-богати, бедните да си останат бедни и коефициентът на неравенство стана най-високият в Европа, 400 хил. човека напуснаха държавата да си търсят бъдещето навън. Ние няма да я водим, заяви той. Всички хора на България трябва да се ползват от еврофондовете и данъците, не парите да изтичат в кюлчета, пачки и чекмеджета, приключи речта си Василев.

Извинихте се, но моля ви да не се повтаря такава реплика в залата, включи се временният парламентарен шеф Мирослав Иванов. Откъм лидера на ДПС Мустафа Карадайъ се чу подвикване "Оставка".

Аз ако от тази трибуна кажа "Да го духат бедните", ще ме изгоните веднага, за да си гласувате вота без един депутат от опозицията, но за министъра на финансите цинизъм може. С тези думи скочи на трибуната Цончо Ганев от ГЕРБ.

От управляващите щяха да станат да ни линчуват, ако беше друг. Започнахте заседанието със заплахи как ще ни наказвате, сега много моля изрично да отнемете дума на който и да било, който обижда с реплики като "Да го духат бедните", продължи Ганев като така успя два пъти да повтори нецензурната реплика.

Защо два пъти ги повтаряте тези думи от трибуната, не ви прави чест, включи се притеснен Иванов. И не съм плашил никого с изгонване, отвърна председателят.

Цинизъм е не да казваш истината от трибуната, а да казваш, че си зад българския народ, гласувайки срещу актуализацията на бюджета, защити вицепремиера Искрен Митев от ПП.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>