"Предатели", "мафия" и "цветарки" в дебата за оставката на Минчев (0бновена)

16.06.2022 10:10 Павлета Давидова
Андрей Гюров

Тестът за оставката на Никола Минчев е тест - днес мафията си брои гласовете в залата. Това заяви Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" в началото на дебатите по освобождаването на Никола Минчев като председател на НС. "Мафията прави ход за дестабилизиране на държавата. Колкото и бутафорни външнополитически декори да се сложат, става дума за пари", продължи той. "Македонският сценарий е фалшив. Няма никакви тайни договорки, всичко е измислица на Човека от диванчето, който искаше да продаде националния интерес срещу уговорка за отпадане на визите за българите за САЩ", каза Гюров от парламентарната трибуна.

Гюров защити съпартиеца си, че макар да нямал предходен опит, бързо се превърнал в един от най-успешните председатели на парламента. По думите му целта на атаката била сплашване. Мишената бе сложена върху Никола Минчев още преди заседанието вчера, заяви той. И добави, че председателят само се е вслушал в това, което са гласували депутатите. Ако не го бил направил, пак щели да му искат оставката.

"Мафията си поиска държавата. Мафията безцеремонно иска да удари върха на парламентарната ни република - Народното събрание", заяви Гюров.  По думите му виковете "Заради Македония" целят да заглушат истината. Няма как през главата на народните представители да се вдигне ветото, но има опасност задкулисието да влезе в нова коалиция, предупреди Гюров. И призова депутатите да не предават хората, които преди година са си взели държавата от задкулисието. Не бъдете мълчаливи свидетели на това поръчково разчистване на сметки, ако депутатите са уплашени, как българите да бъдат смели, настоя той.

Йордан Цонев от ДПС отправи критика към председателстващия заседанието Кристиан Вигенин от БСП. И се възмути, че не е спрял обидите към депутатите. По думите му всички, подписали искането за оставка са легитимно избрани, а искането е легитимно и с мотиви. "Не си представям да нарека, който и да е тази зала мафия, това означава да нарека всички, които са го избрали мафия", ядоса се той. 

Тошко Йорданов от ИТН пък обяви, че бил свидетел как имало случай, в които Минчев не можел да вземе решение, защото не са му се обадили от МС. Той трябва да стои над МС, защото ние сме представители на народната воля, настоя депутатът. И добави, че Минчев бил готин като човек, но сега ставало въпрос за професионалното му поведение, което било меко казано жалко в такива ситуации.

Николай Ангов от ПП обяви, че Слави Трифонов е подвел целия народ, че ще се бори срещу модела ГЕРБ. "Някои хора му повярваха, някои депутати му повярваха, някои сценаристи, псевдосценаристи и псевдофинансисти повярваха, че ще получат едни постове. И помагат на лицето Слави Трифонов да извърши най-голямото предателство - да излъже хората, че ще се бори срещу ГЕРБ и после да ги предаде", заяви той.

Тошко Йорданов пък нарече Настимир Ананиев цветарка, защото обикалял всякакви партии. И защити Трифонов, че не бил депутат и нямал "тъпата фиксация" да е такъв или министър. Доброволно бил излязъл от властта. Да оправдавате поведението си и това което ние искаме с г-н Трифонов е жалко, добави той. И отново атакува предателите, напуснали ИТН. А заседанието на НС приличало на партиен пленум отпреди 1989 г.

Деян Петков, който до скоро бе част от ИТН, но вече е независим, атакува  Тошко Йорданов, че му е най-добре, когато си мълчат хората. "На Видов ден какво се случи - ИТН разби мечтите, идеалите и нещата, в които вярваха хиляди хора, прегръщайки се с ГЕРБ, ДПС и колегите от "Възраждане".", каза Петков. И заяви, че в такъв случай за него било чест да бъде предател, с което си спечели аплодисменти.

Станислав Балабанов от ИТН пък се заяде, че дори и в парламента предателите са изпратени на последните редове, да си седят в ъгъла. По добре на последния ред с чиста съвет, отколкото на първия, отвърна му Петков.

Балабанов  обяви, че управленската коалиция била създадена по две причини. "Да се изправи срещу модела, заради когото напълнихме площадите. 250 дни бяхме на тези площади", започна той, а в залата се чуха дюдюкания. Двете неща бяха почтеност и нулева толерантност към корупцията, върна се той към причините за влизането в управлението. И се оплака, че каквото и да направели ИТН винаги ги атакували, че са с ГЕРБ и ДПС. Балабанов обвини ПП и доскорошните си коалиционни партньори, че не са направили нито една реформа, а премиерът Кирил Петков не е изпълнил обещанието всеки ден да разкрива по едно престъпление. Постове и регулатори, предлагани от премиера и вицепремиера, всички регулатори да ни ги разхвърлят по партии без да обсъждаме конкретни имена, това морално ли е", смени той рязко темата на дебата. И опита да води диалог с Кирил Петков, на което получи забележка от Кристиан Вигенин.

Според Балабанов Минчев се опитал да скрие "националното предателство на човек, който седи в тази зала", визирайки премиера Кирил Петков. "Минчев демонстрира пряко и косвено, че е зависим от нареждания през МС. Затова е логично днес да обсъдим и да приемем неговата оставка. Това е предложение на ИТН, всеки в тази зала е свободен да подкрепи това предложение. Този модел на ГЕРБ, срещу който се бяхме изправили, няма как да бъде оборен, защото тези които седят до вас, г-н председател, нямат желание да го направят", заяви Балабанов.

Атаките към премиера и депутатите принудиха Вигенин да прочете правилника на НС. С уточнението, че гоненето на депутат би донесло "много вой", той припомни, че може да изгони народен представител за поне 1 заседание ако оскърбява НС, членове на МС, президента или вицепрезидента. "Може да обяснявате и да спорим какво е оскърбяване, но когато от вчера всяко второ изречение срещу министър-председателя е, че е национален предател... Този израз бе многократно употребен, много моля да не оскърбяваме нито себе си, нито министрите и държавните органи", призова зам.-председателят на парламента. В което ИТН видяха заплаха.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>