ИТН решава съдбата на кабинета (Обзор)

15.06.2022 22:58 Павлета Давидова
Йордан Цонев от ДПС и Тошко Йорданов от ИТН разговорят в пленарната зала вчера.
Десислава Атанасова

ДПС и “Възраждане” подкрепиха вота още преди да седнат на консултации с ГЕРБ 

Вероятността правителството на Кирил Петков да падне при предстоящия вот на недоверие става все по-реална. Това сочи последното разпределение на парламентарните сили.

По-малко от 24 часа отне на ГЕРБ не само да внесе вота на недоверие срещу кабинета заради финансово-икономическата му политика, но и да събере подкрепа за него. Хората на Бойко Борисов получиха рамо от ДПС и “Възраждане”, при това дори още преди да са я поискали.

Министър-председателят няма необходимото мнозинство, което да го подкрепи, затова вот на недоверие е най-доброто за държавата. Последните месеци се доказа, че идеологията е пренебрегната, коментира шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя не каза как ще действа ГЕРБ, ако парламентарната рулетка се завърти и мандатът за съставяне на следващо правителство дойде в тях. Но бе категорична, че за България е много по-добре да има предсрочни избори. Междувременно ГЕРБ пробва още тази седмица в програмата на депутатите да влезе връщането на хартиената бюлетина, но Изборният кодекс няма да бъде отворен по-рано от следващата.

Атанасова припомни, че внасянето на вот на недоверие не спира дейността на парламента. И може да има консултации, дебати и приемане на бюджет. Парламентът спира да функционира след указ на президента и назначаване на служебен кабинет.

Това е стъпка към промяната на започналата промяна. Необходима е промяна за страната, тъй като това е най-лошото правителство за последните 22 години, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той определи мотивите на ГЕРБ като основателни. Правителството трябва да си отиде, но това не означава, че няма да се направят нужните промени в бюджета в подкрепа на бизнеса и хората, успокои и той.

И Петър Петров от “Възраждане” обясни, че управлението е некадърно и трябва да си ходи. Партията му сама щяла да внесе подобен вот, ако имала необходимите 48 гласа. Аз съм уверен, че ще намерим достатъчно гласове, дори от ИТН са разбрали, че това управление не води до нищо добро, заяви депутатът.

Така за падането на правителството сигурни са 59 (ГЕРБ) + 34 (ДПС) + 13 (“Възраждане”) = 106 гласа общо

Така решаващи са 20-те останали в групата на “Има такъв народ”, които вчера играха с опозицията и за Северна Македония, и за оставката на шефа на НС Никола Минчев. Ако те застанат срещу правителството, то със сигурност пада.

След внасянето на вота от ИТН не коментираха темата официално. Но преди старта на заседанието шефът на депутатите на Слави Тошко Йорданов бе категоричен, че няма да гласува за това правителство. А зам.-шефката на парламента Ива Митева напомни, че ИТН многократно са казвали, че във финансовата политика на кабинета съзират проблеми. Еднолично управление, липса на чуваемост и на диалог в тази сфера. Има много натрупани проблеми и се надяваме нещата да потръгнат след този вот на недоверие, коментира Митева.

ГЕРБ поканиха на консултации и партиите от управляващата коалиция. Отзоваха се само от “Демократична България” с обяснението, че трябва да има поне минимална диалогичност. Шефът на групата Христо Иванов искал да пита колегите от ГЕРБ виждат ли политически изход от тази криза, но те не могли да артикулират какво следва.

Не виждаме друга политическа алтернатива. Смятаме, че хвърлянето на страната в още по-голяма криза е безотговорно. Действия, които хвърлят страната в неуправляемост без никакъв план, не са добра алтернатива, каза Иванов. Според него се разиграват “всякакви лични вендети”, но никой няма сериозен отговор какво става със страната.

Изненадващо в парламента по обед се появи и премиерът Кирил Петков. Той не спря пред медиите, но на въпрос дали се притеснява от вота, отговори: Въобще не. Днес той отложи визитата си в Азербайджан, за да защити парламентарния шеф Никола Минчев и актуализацията на бюджета.

За момента управляващите могат да разчитат на сигурни 67 (ПП) + 26 (БСП) + 16 (ДБ) + 5 (независими) = 114 гласа общо

Вярвам, че ще намерим 7 народни представители, които да подкрепят тази коалиция, коментира един от мандатоносителите на ПП Настимир Ананиев пред NOVA. Призоваваме народните представители от ИТН, които са независими от политическото си ръководство, да не се отделят. Те са били избрани, за да участват в коалицията срещу ГЕРБ и ДПС, каза още Ананиев.

Обсъжданията на вота трябва да бъдат насрочени от 3 до 7 дни след внасянето му и се очаква да са другата седмица.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>