Пенсиите се вдигат в 2 стъпки, ако парламентът не бламира още 1,4 млрд. лв. в бюджета (Обзор)

15.06.2022 22:29 Павлета Давидова
Шефът на НОИ Ивайло Иванов и заместничката му Весела Караиванова отиват към парламента за гласуването на социалния бюджет.

Пенсиите да се вдигнат на две стъпки през тази година. Първо от 1 юли всички се увеличат с 10% и към тях се прибавя и бонусът от 60 лв. Таванът пък се вдига от 1500 на 2000 лв.

Второто увеличение ще е през октомври, но само за 717 хил. души - ще се преизчислят всички пенсии, отпуснати до края на годината. А занапред швейцарското правило ще е променено и ще отчита или 100% ръст на инфлацията, или на осигурителния доход (което е по-голямо).

Всички тези промени минаха на първо четене на бюджета на държавното обществено осигуряване, но след остри критики на опозицията. Заявки за промени дойдоха не само от ГЕРБ и ДПС, но и от ИТН.

Надцакването между партиите може да прекрои предложенията,

защото управляващите нямат мнозинство.

Втората пречка пък е приемането на актуализацията на големия бюджет, където са заложени нужните за новите пенсии 1,4 млрд. лв. Тя влиза днес за 1-о четене.

Очевидно има проблеми с изсветляването на определени сектори от икономиката, а наливането на пари без реформи само ще задълбочи структурните проблеми на пенсионната система, заяви шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН. И попита къде е формулата за определянето на максималния осигурителен доход.

Хасан Адемов от ДПС разкритикува властта, че обещала пълен анализ на пенсионната система и цялостен план за реформа. ДПС ще направи “още по-сериозни и значими предложения” за увеличението.

ГЕРБ смята, че добавки трябва да има, но само до определено ниво пенсии, като те се изплащат като социална помощ. “Ще предложим между първо и второ четене увеличение на пенсиите, вкл. и с добавката от 60 лв., така че да постигнем по-добра справедливост”, обяви Деница Сачева от ГЕРБ.

Шефът на депутатите социалисти обаче ѝ припомни, че точно ГЕРБ въведоха COVID добавката.

“Демократична България” също е срещу включването на бонуса от 60 лв. в пенсиите.

Универсалните добавки не могат да бъдат постоянна част от формирането на пенсиите, защото по този начин намалява възможността за стабилизиране на системата. Личният принос трябва да е в основата на формиране на пенсията, настоя Елисавета Белобрадова от ДБ.

През последните 6 месеца пенсиите са се увеличили, колкото за 3 правителства на ГЕРБ, напомни обаче шефът на социалната комисия Искрен Арабаджиев. Обвини предишните управляващи за тежкото наследство - 1 млн. души да получват минимални пенсии и да има огромна разлика между старите и новите пенсии. Той увери, че

за последен път се смесван пенсионна и социална система,

както и че тези промени няма да са достатъчни. “Ще продължим с реформа на категориите труд, на инвалидните пенсии и изваждането от НОИ на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност (социалните, персоналните, за особени заслуги- б.а.) Всички тези мерки ще върнат доверието в системата, каза още Арабаджиев.

“Ние сме доста далеч като общ разход за пенсии спрямо БВП. От всичко изработено заделяме малко над 10%, европейците - 14. Спокойно се вместихме в бюджета, а има възможност за допълнителни средства. Същото се отнася за догодина и по-догодина. Няма място за притеснения за стабилността на пенсионната система”, увери финансовият министър и вицепремиер Асен Василев.

Депутатите приеха на първо четене и актуализацията на бюджета на НЗОК. Той се увеличава с 65,5 млн. Вдигат се парите по клинични пътеки в болниците и заплатите на медиците - от 1 август стартовата за лекар става 2000 лв., 1500 за сестри и 900 лв. за санитари.

Най-много е увелчението в болничната помощ - с 45,9 млн. лв.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>