Първи апарат за автоматичен скрининг на гърдите в България заработи - в здравен център "Preventica"

15.06.2021 20:10 Весела Бачева
Административният директор на центъра Теодора Ботева показва първия апарат за автоматичен скрининг на гърдите в България-
Медико-денталният център "Preventica" разполага с АГ кабинет с двама специалисти, които ще следят и бременности.

Първата автоматизирана ултразвукова система за диагностика на гърди в България вече е на лице - в новооткрития медико-денталният център "Preventica" в столицата.

Апаратът засича рак на гърдата в ранен стадий и работи с много ниска радиация. Без да боли и да притиска, той позволява да бъде засечен евентуален проблем, като прави между 150 и 250 снимки на всеки пациент.

Той е предназначен за жени с плътни гърди или импланти, деца, както и за мъже.

Резултатите от прегледа се въвеждат в здравно досие, което може да се прегледа онлайн по всяко време на денонощието без да са нужни флашки, дискове или други устройства.

Отново онлайн може да се запише час за преглед при специалистите на център "Preventica", без допълнително обаждане по телефона.

"За вашето здраве присърце" е мотото екипа, който се грижи за здравето на пациентите си. Всъщност концепцията на центъра е превенцията и предотвратяването на заболявания. Но ако все пак някой не се е възползвал от услугите им навреме и е развил здравен проблем, там той може да бъде решен. "Preventica" е първият център за превантивна медицина в България.

"Насочени сме към превенцията на общото и семейно здраве - хората с малки деца и техните по-възрастни родители, за да се предотврати появата на кариеси и други парадонтални заболявания. Това става чрез непрекъснато мониториране. Когато идват пациентите на профилактика, тогава могат да се хванат нещата в първоначален стадий. Освен това когато пациентът е редовен и ходи при един човек, тогава той вече знае проблемният му характер и знае на къде да бъде насочено вниманието", обясни д-р Добрина Германова, която е част от денталния екип на клиниката.

Здравното заведение разполага с два дентални кабинета. Единият е естетичен и за превантивна медицина, а другият - хирургичен и еднодонтски за коренови лечения.

Има също кабинет за УНГ, където може да се прави аудиометрия, и дерматолог, офтамологичен кабинет за комплексен преглед на очите, АГ отделение с двама специалисти, които ще следят и бременности. На разположение са също лаборатория, педиатрична зона за най-малките пациенти и терапевт, който ще помага на пациентите да се чувстват по-комфортно в обстановката и по-уверени във важността на превенцията. Центърът ще прави и кардио-пулмонален тест, който по принцип е за спортисти, но е изключително подходящ за след прекаран коронавирус, тъй като изследва дишането и сърцето, обясни административният директор Теодора Ботева.

"Центърът е изключително модерен. Като база смятам, че е един от най-модерните центрове в столицата със съвременна апаратура и високо ниво на качество. Пациентите могат да получат грижа на европейско ниво. Аз лично разполагам с едно от последните поколения ехографи, а аз като гастроентеролог го използвам при всеки преглед и е много важен за мен апарат", каза д-р Красен Иванов.

"Preventica" е част от австрийската марка SANLAS, която развива успешна парктика в областта на лечението и рехабилитацията от 1992 г. насам. Веригата разполага с 13 здравни заведения и два хотела в Австрия, в които работят 1100 експерта, полагащи грижи за 10 000 пациента от цял свят годишно.

Чисто новият център бе открит в сряда и вече се грижи за здравето на пациентите си. "Бъдещето на медицината е превенцията", припомни собственикът на центъра д-р Петер Харолд.

Други от От страната и света

Обновяват 10 улици в Пазарджик до края на 2024 г.

Първият етап от мащабната реконструкция на улици, водопроводи и канализация в град Пазарджик е факт. Десет улици с начало - част от ул. "Петър Бонев" ще бъдат модернизирани в рамките на тази година

Оставиха осъждан дилър от Добрич в ареста

Обвинен в държане с цел разпространение и разпространение на наркотици остава в ареста след решение на Апелативния във Варна, потвърдил решение на Добричкия окръжен съд. Явор Я

Пуснаха под домашен арест 26-годишен, обрал казиното в Оряхово

Троен състав на Врачанския окръжен съд отмени определението на районните съдии от Оряхово, с което обвиняемия Д. П. бе задържан за постоянно в ареста и вместо това постанови спрямо него да бъде взета

Задържаха мъж, изнасилил 14-годишна и й избил зъб

Окръжният съд в Сливен постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за мъж с инициали Т.Я.И., обвинен в изнасилване на малолетна, съобщава съдът на сайта си

Пожар лумна близо до връх Ком

Пожар гори близо до връх Ком. Огънят е възникнал още снощи. Според очевидци, пожарът се разпростира на десетки декари високо в планината. От МВР казаха

>