Зико: В Пловдив трябва да изградим соларни паркове за собствени нужди

15.06.2022 10:26 24 часа Пловдив онлайн
Кметът на Пловдив Здравко Димитров говори пред участниците в енергийния форум в града. СНИМКА: Община Пловдив.

Нарастващите цени на тока и бензина ни изправят пред сериозни предизвикателства. Длъжни сме  да действаме сега.

Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров, който откри снощи форума „План Енергетика: Състояние на сектора и решения за бизнеса“, провеждащ се в Епископската базилика на Филипопол.  Той добави, че ресурсите трябва да бъдат използвани ефективно, а законовите промени за изграждане на соларни паркове за собствени нужди са повече от нужни. Те ще бъдат използвани от общините и бизнеса за построяване на фотоволтаични системи, които ще осигурят енергийна независимост.

Зико припомни, че Пловдив има своите примери за изграждането на енергийни системи. Такива има върху сградите на СУ „Константин-Кирил Философ“ и ДГ „Зора“ и те захранват уличното осветление наоколо.

Форумът се организира от община Пловдив и Конфиндустрия България. Целта му е да бъде разгледана актуалната ситуация в енергийния сектор и да бъдат предложени конкретни решения за оптимизиране на енергийните разходи на фирмите. Участие взе и зам.-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политики Стефан Стоянов.

В рамките на кръгла маса на тема „Ситуация и тенденции на пазара на електроенергия: между идеализъм и реализъм“ той припомни, че голяма част от детските градини и училища в Пловдив бяха санирани преди години. „Около 20-ина детски градини и училища са санирани. Така се спестяват около 1 млн. лв. от сметки за ток. За 3 години ще спестим 3-3,5 млн. лв., колкото струва изграждането на една нова градина“, каза Стоянов, който припомни, че вече 40% от уличните лампи са подменени с LED такива. Това също се отразява на разходите за енергия.

„За нас като инвеститори в България темата за енергийната ефективност е от особена важност“, каза Роберто Санторели, председател на Конфиндустрия България, Сдружение на италианския бизнес в България.

 Според него е редно заедно да се потърси решението на актуалните въпроси, а днес един от тях е именно цената на електроенергията. Това перо се оказва непосилно за множество предприятия и затова ангажимент е на ръководената от него организация да съдейства с налични, адекватни и своевременни решения.

По думите на Санторели Конфиндустрия България е подготвила екшън план „Пътят към енергийната независимост на фирмите“, с който те да структурират енергийната си независимост и да оптимизират разходите си.

Преди старта на форума делегация, водена от посланика на Италия у нас Джузепина Дзара, посети кмета Димитров. Н. Пр. Дзара запозна градоначалника с пилотен проект, който разработва посолството на Италия у нас заедно с фондация „Америка за България“ за земеделието като потенциал за развитие на туризма в региона.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>