Спор в “Промяната” да се рискува ли с ветото за Северна Македония точно сега (Обзор)

15.06.2022 00:45
Френският държавен глава Еманюел Макрон е поканил и президента Румен Радев в Париж в края на месеца.

Премиерът чакал рамо от 3-ма от ГЕРБ, те не знаят

Отпор в “Продължаваме промяната” е срещнало намерението на премиера Кирил Петков да поиска от парламента вдигане на ветото върху старта на преговорите между Скопие и Брюксел.

Късно вечерта в понеделник е имало пореден разговор, на който против се обявил дори вицепремиерът Асен Василев. Според него не било време в момента при несигурно мнозинство да се рискува с тази тема.

Плановете на премиера бяха още тази седмица да поиска обсъждане в парламента, което да му позволи вдигане на ветото срещу гаранции от ЕС, че българските условия стават част от преговорите за присъединяване на РСМ. За това му намерение вчера потвърди и бившият македонски премиер Владо Бучковски в интервю за македонската телевизия “Телма”. Според него планът на Петков е да поиска мандат около евентуално предложение на френския президент Еманюел Макрон за решаване на спора. Очаква се Макрон да го направи на среща между двамата в Париж в края на месеца.

“Няколко хода, които Петков направи през последния месец, оставят резерви дали е готов на такава решителна стъпка”, подчерта Бучковски. Според него Петков може да получи подкрепата на ГЕРБ и ДПС, “но това са други изчисления, които ще направят следващата седмица”.

Междувременно от ИТН обявиха, че ще искат още днес да има закрито заседание на парламента, на което подалата оставка външна министърка Теодора Генчовска да изчете паметните записки от срещи на Петков. “Дали пък там няма еврокомисар, който разказва как Петков предава интересите ни”, каза в понеделник зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов.

За социалистите темата е особено чувствителна. За да се вдигне ветото, на Петков ще му трябват 121 гласа. Но дори и всички депутати от ПП, ДБ и БСП да го подкрепят, то ще събере само 109. Затова премиерът разчита на подкрепата на петимата отцепили се от ИТН. Те обаче не са единодушни и по-скоро не биха подкрепили, научи още “24 часа”.

Премиерът всъщност очаквал за вдигане на ветото да са и поне трима високопоставени депутати от ГЕРБ. Пред своите съпартийци в “Продължаваме промяната” и европейски представители Петков твърдял, че има осигурено “Да” от зам.-шефовете на ГЕРБ Томислав Дончев и Даниел Митов, както и от бившата външна министърка Екатерина Захариева.

От ГЕРБ отрекоха да са водени разговори с Кирил Петков или представители на ПП за Северна Македония. “Това е лъжа и нищо, което предлага Кирил Петков, няма да получи подкрепа от нас”, заявиха от партийния пресцентър пред “24 часа”.

На този фон президентът Румен Радев втвърди още повече позицията си в телефонни разговори в понеделник с шефа на Европейския съвет Шарл Мишел и министъра по европейските въпроси на Австрия Александер Шаленберг.

България е открита за диалог и очаква конкретни резултати, които няма как да бъдат отчетени пред заседанието на Европейския съвет (На 23-24 юни - б.р.), заявил Радев пред Мишел.

РСМ първо да вкара българите в конституцията си, да премахне езика на омразата и да даде гаранции за опазване на културно-историческото ни наследство, повторил той условията. Радев е поискал и да се изработят “ясни механизми и измерими критерии, които да отчитат реалния напредък на РСМ в процеса на европейска интеграция”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>