Колко до изборите? Слави издържа 178 дни власт. БСП и ДБ остават (Обзор)

08.06.2022 22:01
Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов
КОРНЕЛИЯ НИНОВА
ХРИСТО ИВАНОВ
Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев са готови да продължат и с правителство на малцинството СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Бойко Рашков се закани да продължи разследванията.

178 дни на власт издържа в правителството лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов, преди да сложи

“край на тази агония”

и да изтегли четиримата си министри Гроздан Караджов, Теодора Генчовска, Александър Николов и Радослав Василев от кабинета. Така първата четворна коалиция у нас изкара 6 месеца.

Изборът пред Кирил Петков остава или опит за правителство на малцинството, какъвто засега е неговият план (виж по-долу), или нови избори през септември.

От дни се говори, че Слави Трифонов ще излезе от коалицията, а в сряда конкретният повод се оказа желанието на премиера и вицето Асен Василев актуализацията на бюджета да бъде одобрена от кабинета, без да е одобрена от четиримата коалиционни партньори.

Във вторник експертен състав на коалицията не стигна до единодушие по проекта на Василев и за снощи бе насрочена лидерска среща.

Петков обаче започна заседанието на правителството в сряда със заявката, че ще бъде одобрена актуализацията на бюджета. Почти веднага трима от министрите на ИТН - Караджов, Генчовска и Василев, напуснаха заседанието, а Николов така и не се появи.

Обяснение на необичайното им поведение дойде от лидера. По обичайния начин - изявление на Слави по партийната телевизия 7/8 и фейсбука на шоумена.

Днес министрите на ИТН напуснаха заседание на Министерски съвет заради изключително лошия бюджет, който представи министърът на финансите Асен Василев. Това е поредният повод, който ясно и безапелационно показва, че нито министър-председателят, нито финансовият министър се справят, нито тази коалиция работи както трябва. Това е агония. А причините, поради които тази коалиция не работи и поради които ние нямаме място в нея, са две – Македония и фактът, че в държавата вече няма пари, започна Трифонов. Той подробно разясни как

премиерската съветничка Весела Чернева е иззела функциите на външната министърка

Теодора Генчовска. Заради този конфликт около 20 май зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов предупредил депутатите на партията да се готвят за излизане от властта.

Премиерът Кирил Петков обаче разказа в сряда след изявлението на Трифонов, че всъщност именно Генчовска е постигнала договорка със Скопие, която може за отлепи от точката на замръзване отношенията между двете държави - българското малиценство да бъде вписано в конституцията и това да се разпише на първото съвместно заседание на двете правителства (вероятно наесен). А дотогава ЕС да е гарант, ще ще се случи, иначе преговорите на РСМ за членство увисват.

Реално обаче конфликтът на ИТН с Петков и Василев почна преди повече от три месеца, когато “Промяната” не хареса Любомир Каримански за шеф на БНБ и дори издигнаха за кратко свой срещу него. Каримански все пак стигна до пленарна зала, но го подкрепиха само ИТН и ДПС.

Откакто Василев е финансов министър, в държавата хвърчат едни милиарди нагоре-надолу. Това, естествено, ме ужасява... Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България – 9 милиарда лева за 9 дни през декември 2021 г. 4 млрд. се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. Тоест вземаха се пари от енергетиката и се харчеха, защото няма достатъчно други приходи. Милиард и двеста милиона от държавните дружества се взеха, за да се купи зърно. Но зърно няма, а и милиард и двеста няма. Къде са? Повечето т.нар. “мерки”, планирани за актуализацията на бюджета, само ще увеличат инфлацията и ще обезценят и малкото останали пари на хората, убеден е Трифонов. И

обвини доскорошните си партньори от “Промяната”, че водят държавата към фалит

На тези обвинения Кирил Петков отговори кратко - вицепремиерът Караджов от квотата на Трифонов е искал допълнителни 3,6 млрд. лв. за пътища, а те били насочени от Василев към пенсии.

Нещо повече - два часа по-късно в ефира на bTV Петков разказа как лидерът на ИТН му обясил, че ако има проблем с Гроздан Караджов - значи има проблем с него. Защото

Караджов е само брокерът,

цитира той думите на Слави.

Отново в същия ефир самият Караджов малко по-късно заяви, че никога в живота си не бил чувал подобни лъжи и клевети по свой адред.

Че караницата е за пари, стана ясно доста по-рано, когато Каримански от ИТН се оплака, че нито едно от исканията на министрите на Слави не е влязло в актуализацията на бюджета. Въпреки това депутатите на ИТН ще гласуват бюджета, но ще подкрепят само вдигането на пенсиите и социалните разходи в него.

Първи на 8-минутната изява на лидера на ИТН отговориха от “Продължаваме промяната” - ще опитат правителство на малцинството (виж по-долу). Привечер получиха подкрепа и от БСП за такъв вариант.

В краткосрочен план за нас най-важно е да се приеме актуализацията на бюджета. Избори сега означават още хаос, задълбочаване на кризите, неизвестност и несигурност. И не можем да допуснем това да стане, заяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова. Тя отказа да прогнозира как ще работят парламентарното мнозинство и правителството без ИТН, преди това да бъде обсъдено на лидерския съвет. Но обясни, че

правителството ще работи с удвоени усилия

за борба със стария модел на управление и за сериозни реформи.

БСП не се притеснявали от избори, но ги намирали за нелогични и дори вредни в този момент. Представете си, че хвърляме кърпата и отиваме на избори - няма увеличение на доходите и подпомагане на хората, цените продължават да хвърчат нагоре и няма парламент, който да реши проблема, даде пример Нинова и определи подобна ситуация като “изключително пагубна”.

По повод поисканите от ИТН допълнителни 3 млрд. за пътища Нинова пресметна, че са дадени 2 млрд. лв., а претенцията на ИТН за повече била необоснована и неаргументирана.

Нинова напомни, че подобни разходи няма записани в коалиционното споразумение, а то трябва да се спазва, за да се гарантира стабилност.

Запитана дали сега не са си отдъхнали с излизането на ИТН, Нинова отговори шеговито: Не бих казала, с тях дори бе по-интересно, защото бе напрегнато.

Въпросът е какво следва за страната? Накъде я тласкаме - към избори, хаос, управление с плаващи мнозинства. Когато видим, че следва само още повече агония, трябва да седнем да проведем сериозен разговор, коментира и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Според него коалицията трябва да се преосмисли как работи, но няма право да тласка страната към хаос. Иванов се надява

ИТН да се върне на масата за разговори

Ако все пак правителство на малцинството се провали като сценарий, държавата отива към предсрочни избори. С времето, което е нужно за актуализация на бюджета, подаване на оставка на цялото правителство и консултациите при връчването на три задължителни мандата от страна на Радев обаче предсрочен парламентарен вот не може да има по-рано от края на септември.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА

“Промяната” готови предварително, разчитат на 15 от ИТН

Правителство на малцинството  ще опитат Кирил Петков и Асен Василев.  Така досега е управлявал само Борисов

Кирил Петков ще се пробва да е Бойко Борисов с правителство на малцинството.

Решението на “Има такъв народ” да напуснат управленската коалиция означава само едно - ако кабинетът иска да остане на власт, трябва да се формира коалиция на малцинството и опит да бъдат привлечени депутати не само от останалите парламентарни партии, но и от формацията на Слави Трифонов.

За подобен път заговори и премиерът Кирил Петков, който с ръководството на “Продължаваме промяната” и министрите от квотата им, дадоха извънредна пресконференция 30 минути след Слави Трифонов.

А според депутати от премиерската формация “Промяната” отдавна се готви за напускане на “Има такъв народ” и сценарият е проигран.

Решени сме да бъдем правителство на малцинството, но няма да харчим и един лев без контрол, реформата в КПКОНПИ ще се случи, за да променим България. Днес е ден на водораздел. Ако някой иска да не харчим пари, които да отиват в нечии джобове, ще ни подкрепи. Правителство на малцинството е много по-добро от правителство, в което непрекъснато се извиват ръце, заяви Петков.

За да стане възможно правителство на малцинството, с каквото досега в България е управлявал само Бойко Борисов в периода 2009-2013 г., обаче е нужно привличането на депутати извън трите останали в коалицията формации. Нужната бройка е 12. Като единият почти невъзможен вариант е те да бъдат преотстъпени от някой от опозицията ГЕРБ, ДПС или “Възраждане”. И трите партии обаче искат бързи предсрочни избори.

Вторият вариант, който вече очевидно е подготвен от “Промяната”, е привличането на хора от ИТН и разцепление на партията на Трифонов.

Аз вярвам, че в ИТН има хора, които също са срещу корупцията. Вярвам, че има потенциал в депутатите на ИТН да подкрепят това правителство, заяви Петков.

Според неофициална информация на “24 часа” от поне два месеца в “Промяната” се готвят за такъв сценарий и са успели да привлекат на своя страна 15 от 25-те депутати на Трифонов. Като според спекулации сред “променените” попада и министърът на енергетиката от ИТН Александър Николов.

Късно тази вечер тръгнаха слухове, че

Слави събира депутатите си с джипове

и ги притиска със заплахи срещу подобен сценарий.

Формално обявеното от Трифонов изтегляне на министри не може да стане само с негово заявление. Четиримата от квотата на ИТН - Гроздан Караджов, Теодора Генчовска, Радостин Василев и Александър Николов, трябва да подадат оставки пред премиера Петков. Той да ги приеме и предложи за гласуване на Народното събрание.

До днес управляващата коалиция разполагаше със 134 депутати, но с излизането на ИТН броят пада до 109. А нужното мнозинство е поне от 121 депутати, тоест на новата тройна коалиция ще са нужни още 12 гласа.

Петков трябва да предложи нови 4 министри заедно с оставките на четворката от ИТН. Като неприемането им, ако хората на Слави не се разцепят, ще доведе и до падане на правителството.

Все още обаче премиерът нямал кандидати. Но бил решен правителство на малцинството да издържи - и досега в България не е имало и четворна коалиция, но тя се е случила, даде пример той.

Теоретично е възможно да се опита коалиция 3+1 и с ГЕРБ или ДПС, въпреки че лидерите им Борисов и Карадайъ открито искат избори веднага.

Като подкрепата може да бъде непряка - игра с кворума, при който 109 депутати стигат

Такива “плаващи” мнозинства организираше ГЕРБ при управленията си, но те донесоха обвинения към Борисов, че е заложник на Волен Сидеров и ДПС и в крайна сметка допринесоха за падането му от власт.

За подкрепа, била тя и неформална от Борисов или ДПС, обаче от правителството трябва да излезе вътрешният министър Бойко Рашков, който вече официално е номинацията на “Промяната” за шеф на КПКОНПИ (виж по-долу)

Пред bTV веднага след пресконференцията премиерът обяви, че не вижда възможност да търси подкрепа от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”, за да си осигури гласове.

Ще бъдем най-големите лъжци, ако се обърнем и направим сделка с Борисов зад гърба на народа. Докато санкционираният от САЩ по “Магнитски” Делян Пеевски е на първа линия, това е пълен абсурд. Не мога да се върна вкъщи и да се погледна в огледалото, ако направя такава сделка, коментира той опцията за колаборация с ГЕРБ и ДПС. Проблем има и с “Възраждане” - заради проруските им позиции. И отново се върна на ИТН. Моята надежда е да има 12 независими отговорни депутати от “Има такъв народ”, които да застанат до нас и за които държавата е по-важна, заяви отново Петков.

Как “Има такъв народ” падна от 24 на 6 процента за 10 месеца

“Големият спад на електоралната подкрепа за “Има такъв народ” е един не толкова очевиден мотив, който може да е в основата на рязкото решение партията да излезе от коалицията”, казва политологът Димитър Ганев.

Какво показват числата.

На първите за 2021 г. парламентарни избори - на 4 април, ИТН изненадващо стана втора политическа сила със 17,66% - 8,5% по-малко от ГЕРБ-СДС.

Звездният миг на партията на Слави Трифонов бе на втория парламентарен вот за миналата година. На 11 юли 2021 г. “Има такъв народ” спечели с 24,08% - 658 000 гласа, и изпревари ГЕРБ-СДС с половин процент.

Още на другия ден ИТН обяви, че сама ще състави правителство, и предложи за премиер финансиста и бивш вицепремиер Николай Василев. Три дни по-късно Трифонов оттегли кандидатурата, като се мотивира с “помията”, която се е изляла върху Василев. В края на юли 2021 г. ИТН представиха нов проектокабинет с кандидат за премиер Пламен Николов, но после Трифонов обвини партиите на протеста в предателство и го оттегли. И бе твърд: “Отиваме на нови избори.”

През август в интервю по БНТ Слави Трифонов каза: “Избраните в следващия парламент ще намерят решение. Надявам се, този път ще се прояви необходимата мъдрост и морал и ще има правителство на всяка цена.”

 Третите за годината избори бяха на 14 ноември 2021 г., но ИТН падна до пета сила с 9,52%, а гласовете им се стопиха до 250 000.

Дни по-късно Слави Трифонов заяви: “Компромисът е потребен и той ще бъде направен”. Обеща, че няма да приема всичко безрезервно, но ще бъде смирен и ще направи всичко възможно да има правителство: “Сега има нови цели и нови препятствия. Ако се втренчиш в това, което се е случило, едва ли ще може да се реализира правителство. В това е смисълът да си смирен и да направиш компромис”.

Четворната коалиция “Продължаваме промяната” - БСП - “Има такъв народ” - “Демократична България” подписа споразумение на 10 декември 2021 г. и така се роди кабинетът “Кирил Петков”.

Проучванията на общественото мнение обаче показваха постоянен спад на хората, които биха гласували за всяка от партиите в коалицията.

Според социолозите основната причина за сриналото се доверие към властта са полуделите цени. Така последното проучване на “Тренд” от началото на май 2022 г. показа, че за “Има такъв народ” биха гласували едва 5,8%. През април “Алфа рисърч” им даде дори само 4,5% електорална подкрепа.

Проучване на “Маркет линкс” от началото на май установи, че със 17% доверие и 63% недоверие лидерът на ИТН Слави Трифонов се подрежда в класацията след Румен Радев, Стефан Янев, Бойко Борисов, Костадин Костадинов и Кирил Петков.

ИТН били против и Рашков в КПКОНПИ

Петков: Някои са влезли в политиката, “за да опитат да вземат обществени поръчки през АПИ”, като не се случи, излязоха, без да им пука

Номинацията на вътрешния министър Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, която предстои да бъде реформирана, е една от причините, довели до разцеплението между ИТН и “Промяната”. БСП обаче заявиха, че подкрепят кандидатурата.

5 месеца след оставката на Сотир Цацаров антикорупционната комисия се управлява от заместник. “Предложихме да сложим човек с безпрецедентна репутация в борбата с корупцията и това е министър Рашков. И вместо да се бавим и да се чудим, да почнем истинските разследвания. Какво получихме като отговор - просто не сме съгласни. Без доводи, без нищо”, описа премиерът Кирил Петков спора с ИТН.

Рашков се оказа действащо лице и по спора за парите за магистрали, за които настоявал вицепремиерът Гроздан Караджов. Защото исканите 3,6 млрд. лв. щели да бъдат платени на фирмите, които вътрешният министър разследвал за злоупотреби при строежа на “Хемус”. По-късно в тв участие Петков разви тезата, че някои от представителите на ИТН са влезли в политиката, за да “се опитат да вземат едни обществени поръчки през АПИ”. Когато това не се случи, решиха, че няма смисъл да са в това управление и излязоха, без да им пука, смята премиерът.

По-рано вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че близо година МВР разследва корупционна схема за строителството на магистрали. “Имаме данни, че част от тези фирми са вложили държавните средства в обекти, които удовлетворяват техни фирмени, лични и групови интереси”, каза той. “Обществото има право да знае къде са тези средства - дали са изнесени в чужбина, или се изграждат имоти с безлихвените средства от бюджета за обекти, които са лична собственост на управители и собственици на фирми", добави министърът.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>