Кирил Петков обяви номинацията на Бойко Решков за шеф на КПКОНПИ

08.06.2022 17:09
Пресконференцията на премиера и министри от правителството

Премиерът Кирил Петков няколко пъти обяви, че предлага сегашният вътрешен министър Бойко Рашков за шеф на антикорупционната комисия.

"Обещанията да реформираме КПКОНПИ ще се случват. Бойко Рашков ще бъде начело на тази организация, за да можем да променим България", каза Петков на пресконференция, след като Слави Трифонов обяви, че оттегля своите министри от коалицията.

Досега вътрешният министър не можел да заеме поста, за което настоявали от ПП, защото от ИТН били против кандидатурата му без да дадат аргументи за това.

"ИТН казаха, че искат в КПКОНПИ да има борд от 4 човека, които да слагат вето, ако комисията разследва хора, които от тяхна гледна точка не са правилните хора. Едно от големите обещания на коалицията беше да реформираме КПКОНПИ. Вече 6 месеца тя се управлява от заместника на Цацаров - идеята ни беше да сложим човек с добра репутация в борбата с корупцията", каза още Петков.

"Вече 6 месеца се бавим със закона за КПКОНПИ. Не били съгласни, не били готови, трябвало да се обсъжда. Ето защо няма да обсъждаме повече! Още утре внасяме Закона за КПКОНПИ. Днес е денят на водораздела", категоричен беше министър-председателят.

В ефира на БНТ се включи доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ "Св. Кимент Охридски".

"Предложението Рашков да е шеф на КПКОНПИ би трябвало да мине преди освобождаването му като министър, за да се гарантира влизането му в комисията.

Министрите от ИТН трябва да подадат оставка пред премиера. Той ще предложи нови 5-има кандидати - 4-ма заради оттеглените министри на Слави плюс Рашков, и в НС тази рокада може да мине с по-малко гласове от 121. Може и с обикновено мнозинство при наличие на кворум.
Ако бъде внесен вот на недоверие - ИТН ще решат дали да гласуват с опозицията, и правителството ще падне. Не останах с впечатление, че Петков иска да внесе вот на доверие - в момента не е на дневен ред да кажем, че правителството е паднало.

Право е на депутатите от ИТН да не участват в комисиите. Трифонов все пак не каза, че депутатите ще се оттеглят от активна дейност. А партията има и зам.-министри.

Засега не е станало нещо извънредно от парламентарна и конституционна процедура. Това би станало ако още някой напусне", обясни доц. Киселова.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>