Парите за университетите върнаха спомени за 1997 г. у депутатите

02.06.2022 12:40 Павлета Давидова
Йордан Цонев

След повече от 3 часа дебат депутатите така и не гласуваха предложението на ИТН - заради липса на кворум

Отваряме кутията на Пандора за последващи корекции на държавния бюджет, предложението е противоконституционно, бяха част от предупрежденията на мнозинството

В спомени за миналото и извършваните тогава реформи се върнаха депутатите докато гледаха предложението на "Има такъв народ" да бъдат дадени още 20 млн. за държавните университети. С часове те продължиха да се връщат в спора дали предложението е конституционно издържано, щом не идва от Министерския съвет.

Йордан Цонев се възмути от начина, по който през тази процедура се прави опит за реформа в целия образователен сектор. Той посочи, че дали защото времето е било такова, или не, най-много реформи са се случили в периода 1997-2001 г. "Тогава обаче се знаеше кога се почва и кога ще се случи - едно, две, три. Какво значи опити за промяна, пробваме едно, друго. Проба-грешка", ядоса се той, провокиран от реплика на проф. Георги Михайлов от БСП. Преди това социалистът призова депутатите да не заклеймяват образователния министър акад. Денков, защото той се опитвал да направи нещо, за да реформира образователния сектор.

"Дайте да я видим тая реформа, разписана - първа година, втора и който дойде на власт да я довърши", настоя Цонев. И посочи, че правителството на НДСВ-ДПС е довършило реформите на СДС, без значение дали някой е бил съглсен или не. Някои реформи може да са имали дефекти, но пролоевете вървят нагоре - от 20 млрд. БВП сега имаме 140. Навсякъде има нужда от реформи, но трябва да бъдат направени ясно, а не на парче", заяви Цонев. Това обаче проковокира Михайлов да му посочи скандални реформи. Той се оплака от приватизацията, нарязаните машини, продадените предприятия и продължи с "катастрофата на здравеопазването" и появата на търговските дружества там - за 20 г. 700 млн. задължения. Тези реформи продължи правителството на НДСВ и ДПС, заяви Михайлов.

Андрей Гюров от "Промяната" също се обяви против задвижването на процедурата, тъй като "Между първо и второ четене може да се отвори кутията на Пандора". Той напомни, че предстои актуализация на бюджета и парите може да залегнат там, а не, за да спестим "едни 5 дена" да рискуват правни прецеденти. Крум Зарков от БСП защити почти същата теза и посочи, че ако тектовете минат, ще се стигне до Конституционния съд. Този законопроект не биваше да бъде разпределян по комисии, смята Зарков. И цитира ген. Де Гол: "политикът е човек, който може да казва "не"".

Елисавета Белобрадова от ДБ подчерта, че не може с един параграф да си купуваме бърза реформ. "Не може той да е пръчката, с кото да прокараме тази реформи. Дължим на акдемичната общност задълбочен дебат, а не да ги заплашваме с липса на финансиране", добави тя. И призова мнозинството да не създава прецеденти, на които да трябва да се позовават години наред.

Това не е конституционно съобразно, заяви Йордан Цонев от ДПС, а мнозинството в залата взе да го аплодира. "Ако се вслушваме едни в друг и не ръкопляскаме само на това което ни е удобно, няма да се налага да правим компромиси и да нарушаваме закони. НС не е Театро а ла Скала, би трябвало да знаем, че има Конституция, закони и правилник и трябва да бъдат спазвани", реагира обаче той. Според него обаче реформата на Денков крие опасност от нови зависимости. "Защо никой не говори за тия неща? Откъде накъде професор, научен работник, асистент трябва да зависи от някакви частници и НПО? Отново поставяме кариерното развитие на цялата акдемична общност да зависи само от това", заяви депутатът и призова БСП да не подкрепят реформата на образователния министър по съшество. Изумен съм от това как с лека ръка пускате да е прокарват неща, които са дълбоко вредни за българското образование, възмути се Цонев.

Бившият образователен министър Красимир Вълчев, сега депутат от ГЕРБ също не е доволен от обвързването на финансирането на университети с публикации в платени издания. "Често една публикация струва 2 или 5 хил. евро. хем им казваме, че няма да им даваме пари, хем ги караме да публикуват", предупреди той.

"Ако погледнем по целесъобразност направеното предложение, в залата има мнознство то да бъде покрепено. Но трябва да следим за законността на действията, които извършваме. Не искам отново да "чопля" текта в Конституцията. Но отваряме кутията на Пандора, ако го приемем. Тогава всеки представител ще реши, че нещо не му харесва и ще се внасят постоянно законопроекти за измяна на Закона за държавния бюджет и ще се занимаваме само с това", заяви и Атанас Атанасов от ДБ.

След три часа и половина депутатите бяха напът да гласуват предложението на ИТН, когато Филип Попов от БСП поиска проверка на кворума през системата.  Само 104 депутати се регистрираха, като социалистите в залата не го направиха. Заради липса на кворум така и не се стигна до гласуване. Втора проверка по правилник нямше как да се проведе и така, процедурно, депутатите се измъкнаха от решение по казуса.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>