Пловдив ще си сътрудничи с Бърно в създаването модерен градски транспорт

31.05.2022 10:40 24 часа Пловдив онлайн
Кметът Здравко Димитров и заместниците му Тодор Чонов, Стефан Стоянов и Анести Тимчев проведоха ползотворни разговори с чешките представители. СНИМКА: Община Пловдив.

Община Пловдив ще си сътрудничи с Бърно в създаването на модерен градски транспорт и неговата свързаност.

 Това стана ясно по време на срещата на кмета Здравко Димитров с представители на Чехия, които са на посещение в града по покана на пловдивския панаир. В  нея участваха посланик Лукаш Кауцки, зам.-кметът на Бърно Петър Хладик, почетният консул на чешката република в града Иван Соколов, както и зам.-кметовете Тодор Чонов, Стефан Стоянов и Анести Тимчев.

„Идеята да възобновим връзките между нашите градове и най-вече в сферата на транспорта ще е от голяма полза за нас, особено сега след като създадохме общинското дружество „Екобус“, каза Зико. Той подчерта и ролята на чешките инвестиции в града и строящата се в момента база на световния лидер в производството и търговията на електронна медицинска апаратура BTL Industries.

Заместник-кметът Тодор Чонов добави, че чешкият опит в транспортната свързаност и производство е на изключително ниво. Преди броени седмици той е посетил тази страна заедно с директора на „Екобус“ Илко Търпов. Там те са се запознали с работата на градската транспортна компания в Бърно и са разгледали тролейбусното им депо. Обсъждани са били още и производствените програми и експлоатацията на електрически автобуси.

„Имаме готовност след стартиране на новите оперативни програми да започнем процедури по закупуване на нови и модерни транспортни средства. Ще се радвам да черпим от вашия опит“, заяви още Чонов. Той допълни, че в синхрон с политиката на общината за екологично и улеснено градско придвижване в момента се водят преговори и с компания за споделени велосипеди.

„Нашият градски транспорт е оценен като втори най-добър и комфортен след този в Лондон, макар че това е доста висок разход за общината“, каза заместник-кметът на Бърно Петър Хладик и постави темата като водеща във взаимоотношенията между двата града в близко бъдеще. Чехите имат желание да си сътрудничат с Пловдив и по приоритетите на Зелената сделка и по-конкретно в управление на отпадъците.

По време на срещата е била коментирана още темата с бежанците и решението на Чешката република за пренасочването на близо 300 хил. от тях в по-малки градове в страната, с цел по-добра координация и взаимодействие.

От юли тази година Чехия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС. Пловдив ще е домакин и на различни прояви, свързани с програмата на председателството.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>