60 лв. на месец губят новите пенсионери, ако добавките влязат в пенсията (Обзор)

30.05.2022 22:20
Асен Василев и Георги Гьоков представиха предложенията за антикризисните мерки в тристранката.
Димитър Манолов обясни, че ще се отвори кутията на Пандора с промените при пенсиите.
Работодателите имат редица забележки по антикризисните мерки, които бяха обсъдени на тристранката в понеделник.

Поне с 60 лв. на месец ще бъде ощетен всеки, излязъл в пенсия след 1 юли, ако се приеме вариантът от тази дата пенсиите да се увеличат с 10%, а към тях завинаги се вкарат и COVID бонусът и компенсиращата добавка.

Причината е, че новите пенсионери не са получавали бонуси и ще вземат само изчислената им пенсия. Така хора, работили еднаква професия и плащали еднакви осигуровки, ще имат разлика в парите само защото са навършили възрастта за пенсиониране с няколко месеца разлика.

Новият гаф при планираното увеличение на пенсиите идва на фона на заявките от управляващите, че ще стопят разликата между старите и новите пенсии, а всъщност добавят още изкривявания в пенсионния модел. Всяка година се пенсионират около 70 хил. души, които няма да могат да наваксат тази разлика от поне 60 лв. на месец.

Реално няма да бъдат ощетени единствено хората на минимална пенсия. От 1 юли е заложено тя да стане 467 лв. При по-високите пенсии обаче няма как да се избегне тази разлика, а тези хора са плащала и по-високи осигуровки. Таванът на пенсиите пък ще се вдигне от 1500 на 2000 лв.

 Мислете му, пушката ще гръмне!,

предупреди представителите на правителството експертката от КНСБ Ася Гонева по време на тристранния съвет в понеделник. На него бяха обсъдени антикризисните мерки на правителството.

И на мен не ми харесват тези 60 лв., защото и аз не знам какво ще стане с новоотпуснатите пенсии, но не знаех какво ще стане и през 1997 г., отвърна социалният министър Георги Гьоков.

Работи се по въпроса дали новите пенсионери също да получават добавка от 60 лв.,

или няма да имат, обърна позицията си след заседанието Гьоков. Той обаче отказа да каже дали има конкретен вариант и на новите пенсионери да се дават бонуси и за колко време ще важат. Искате да създадем очаквания у хората ли? Не, няма да го направя! Работим по различни варианти и ще видите какво ще направим, когато го внесем в Народното събрание, каза още Гьоков.

Напрежение се очаква и за хората, които получават социална пенсия за старост, както и за тези, които зависят от нея - някои инвалидни пенсии и добавки. Причината е, че социалната пенсия за старост се вдига от 1 юли от 170 на 215 лв. Ръстът според управляващите е съпоставим с този на минималната пенсия за трудов стаж. С бонуса обаче досега те получаваха 230 лв., а

от 1 юли в джоба им реално ще влизат с 15 лв. по-малко

Това е групата, която е изложена на най-голям риск от бедност, но ще бъде оставена с намалени суми при покачващи се цени.

Както “24 часа” вече писа, от 1 октомври се предлага и ново увеличение на пенсиите. То ще е на база средния осигурителен доход за 12 месеца преди пенсионирането. Ще се гледат нужният стаж към отпускането на пенсията, както и коефициентът за стаж тогава. За пенсиите, отпуснати до 31 декември 2007 г. включително, ще се приеме, че са отпуснати със среден осигурителен доход от 398,17 лв. Причината е, че през 2008 г. имаше преизчисление с актуален осигурителен доход. Това ще доведе до ново увеличение на пенсиите с 15%, но само за 718 хил. души.

Всичко това ще доведе до 709 лв. размер на средната пенсия през октомври. Минималната пенсия от 467 лв. ще получават 833 хил. души.

От 1 октомври таванът на пенсиите ще стане 3400 лв., а ограничени от него ще са само 1000 души

Не разбирам каква е тази загриженост за максималните пенсии, когато се въведе ограничението, то засягаше около 250 хил. пенсии, а днес са значително по-малко. Сега стигаме до абсурда да приравняваме размер на пенсия до осигурителен доход, щеше да е правилно, ако максималната пенсия е 3400 лв., то максималният осигурителен доход трябва да е 9714 лв., обясни президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. Той обърна внимание, че заедно с пенсиите трябва да растат и минималните осигурителни доходи, които от години са замразени.

Нито един от социалните партньори не хареса предложенията на правителството за увеличение на пенсиите. Бизнесът и синдикатите се обединиха, че бонусите нямат нищо общо с осигурителния принос на хората и вкарването му в размера на пенсиите ще е поредната грешка през годините. От КНСБ предложиха бонусът да продължи да се дава, но за известен период от време - докато има криза.

Вдигането на минималната пенсия до 467 лв. я доближава до средната и това демотивира хората да се осигуряват на реалните си пари, каза Васил Велев от АИКБ. Той обясни, че е по-евтино и по-справедливо да се подпомагат хората чрез социалното подпомагане, които нямат доходи и имущество. Вдигането на тавана до 2000 лв. го подкрепяме, но не виждаме резон за вдигането му до 3400 лв., защото пенсията е заместващ доход и не може да е колкото максималния осигурителен доход, каза още Велев. Обясни, че по този начин ще се облагодетелства само една група от хора, което не е справедливо. И пресметна, че годишният ефект ще е над 3000 лв.

Много бих се радвал, ако осигурителната система имаше правила, но тя няма. Това е през последните 30 г. Причината половината пари в осигурителната система да влизат през бюджета е, че всичките вноски на голяма част от хората са изчезнали от тази система или никога не са били внесени. Държавата за голяма част от служителите си не е правила вноски. Трябва да погледнем и всичко преди 1989 г. Тази система е хронично недофинансирана до степен, че нашето поколение трябва да плати два пъти. Един път вноските на нашите родители, които са изчезнали или не са били внесени. Втори път - през данъците за вноските, които правим, за да получим евентуално за пенсиите. Имало е изкуствен опит системата да се направи устойчива, като пенсионерите се оставят драматично под линята на бедност, отвърна на критиките вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Той припомни, че през годините не е прилагано и швейцарското правило.

Да говорим за предвидимост на пенсионната система, е смешно

Половината пари ги няма и влизат през данъци през последните 15 г., каза още Василев. Припомни, че старите пенсии са изостанали драматично от 2008 г., защото средният доход расте с 15%. Обясни, че у нас не може да действа швейцарското правило, защото то е за държави с устойчиви икономики.

Изкуственото налагане на таван може би е ограничавало някакви извращения, които е имало през годините, но реално той е използван, за да се ограничат разходите в тази система. Няма нищо по-естествено той да стигне максималния осигурителен доход, категоричен бе Василев.

Според Гьоков социалната система е заложник на политическите решения през годините. Той припомни, че е имало възможност от 1 юли пенсиите да бъдат увеличени с 21,6%. Той поясни, че когато си говорим за тавана на пенсиите, има хора, които и преди 2000 г. са плащали високи осигуровки. И тези хора ли сега да ограничим само защото някой е излъгал за трите години, коментира Гьоков.

По думите му с приемането на индексацията на пенсиите броят на пенсиите за трудова дейност, чиито размери са определени на минималния размер, ще намалее от 1 023 000 през юни до 918 хил. през юли и до 832 хил. през октомври.

Бизнесът си иска обратно намаления ДДС на вино и бира

Бизнесът не иска ДДС-то на бирата и виното да се вдигне от 9 на 20% от 1 юли. Освен това работодателите имат редица забележки по антикризисните мерки, които бяха разгледани вчера на тристранката.

Знаете, че съм против диференцирани ставки, но ако има такива, е по-добре да са за хляба, каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

“Има два проблема. Единият е високата инфлация, която в страната ни е приблизително два пъти по-висока от средноевропейската. Не смятаме, че правилно са адресирани мерките за подкрепа на скъпите горива. Би следвало да се подкрепят тези, които са с по-ниски доходи. За разлика от компенсацията в икономиката, където трябва да има конкурентност. Оставаме с очакването за компенсиране на цените на горивата”, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

По думите му първият фактор, който води до такава висока инфлация, е цената на електроенергията за икономиката. “И днес нямаме яснота за компенсацията за май и юни, имаме обещание, но нямаме реализация. Нещо повече проектът на решение на КЕВР според нас до голяма степен минира по-добро решение за въвеждане компенсация”, допълни той.

И безнесът, и синдикатите бяха категорични, че мерките не са ориентирани към най-нуждаещите си.

“Прилагането на подоходен механизъм на антикризисните мерки в момента не е възможно. Причината е, че в момента

държавата не знае кой гражданин какви доходи реално има

Защото системите на администрациите не са синхронизирани”, обясни Василев.

В момента този дефект се отстранява, за да се знае кой какво получава и така от догодина единната система ще проработи. Така мерките ще могат да се таргетират спрямо нуждите на хората. В момента това би се превърнало в цирк, не само няма да сработят, но и няма да помогнат, каза още Василев. Освен това помислете не можели да се раздават с ваучери, защото това означавало над 1 млн. души да се изсипят на гишета.

Той бе категоричен, че предложените антикризисни мерки не нарушават финансовата дисциплина. Обясни, че се предлага намаляване до 9% на парното и тока, защото там е основното увеличение, а за електроенергията се ползва български ресурс. И припомни на бизнеса, че е бил компенсиран за цената на тока и вместо 400 лв. е плащал 250 лв. Само тук бяха обрани 45%, за да не се влияе върху крайните цени, каза още Василев.

Една от мерките е да се ползва отстъпка от 25 стотинки на литър. Тя обаче ще е за най-евтиният бензин и дизела без добавки. Тук синдикатите обясниха, че от тази мярка ще се възползват и богати българи, които реално нямат нужда от подкрепа. Отстъпката е за най-ниските клас гориво. Собственик на

“Мазерати” няма да си сипе гориво без добавки,

за да спести няколко стотинки, а после да плаща ремонт за хиляди левове, отвърна им Василев.

Вицепремиерът обясни, че цените на горивата няма да спаднат драматично скоро. Цените на храните също нямало да спаднат, докато не се отворят пристанищата и Украйна не започне да изнася зърно. Поне няколко години ще живеем с по-високи цени, каза още той.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>