Тези, които пазеха ред на опашките, вече са минали и през върховете на държавата

30.05.2022 20:05 Павлета Давидова
След ограниченията, наложени заради COVID, младите в ГЕРБ възобновиха инициативата “Пулсът на Стара Загора” и отново поканиха българите на голямо тракийско хоро.
Лидерът на партията Бойко Борисов е чест гост на обученията на младежите и не отказва снимки и селфита с тях.
Георг Георгиев

16 000 младежи в ГЕРБ се готвят да отменят “уморените” лица на партията, но не утре, а сега

Дълги години младежите на ГЕРБ отнасяха злостни подигравки от другите партии. Защото една от основните задачи, поставяна им от бившия втори Цветан Цветанов, бе да пазят ред за изборна регистрация пред портите на бившия Партиен дом в София. Целта - ГЕРБ да се регистрират първи за вота.

На тази практика бе сложен край, след като Цветанов напусна и Бойко Борисов пое еднолично юздите на партията си. Спестяването на опашките и “присмехът” обаче не е основната причина младежите да продължават гордо да носят тениски с портрет на лидера и надпис “Аз вярвам на този човек”. Или да са първите, обградили дома на Борисов, когато полицаи бяха пратени да обискират дома му и да го арестуват посред нощ.

Младежите на ГЕРБ често пъти са определяни като “службогонци”. Наистина, за 12-те години на партията и във “възрастната”, и в младежката структура имаше кариеристи. Фактът, че

вече година ГЕРБ не е на власт, а младежката организация остава със стабилните 16 000 души

 показва, че повечето са били правилно подбрани. А и неслучайно Борисов през всичките си години на управление даваше постоянно път към върховете на държавата на хора във все още младежка възраст.

Младежката структура на ГЕРБ е създадена през 2008 г. малко след самата партия - по европейски образец Борисов и Цветанов тогава изграждат младежка и женска структура, има и старейшини, и предприемачи.

Година по-късно Борисов и ГЕРБ печелят парламентарните избори, а тогавашният шеф на младежите Моника Панайотова влиза в НС и става шеф на парламентарна комисия. Групата на ГЕРБ тогава включва още много младежи като депутата Александър Ненков и кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Тази практика продължава и до днес. Млади членове на ГЕРБ под 35-годишна възраст са депутати, други вече са били в министерствата. Лидерът им Георг Георгиев дори бе заместник външен министър в последния кабинет на Борисов. Младежи са евродепутати, представители в различни европейски институции, областни и зам.областни управители, общински съветници, кметове. Най-младият кмет на областен град -

Живко Тородов, оглави Стара Загора на 28 г.

Георги Кръстев, който е кадър на МГЕРБ, пък е най-младият областен координатор в “голямата” партия - на област Русе. Младежката организация е разделена на ресори, повтарящи структурите на държавното управление, и всеки младеж попада в такава според интересите и компетенциите. Работните групи са в координация с народни представители, с доскорошните членове на МС и ръководството на партията.

Младежката политика няма цвят, обясняват принципите си младите в ГЕРБ. Може да имаме различни начини, за да стигнем до някаква цел, но целите ни са едни и същи, поне за почтените млади хора - гласи един от движещите им мотиви. Време е да започнем да говорим за младите не само като обект на правене на някаква политика, а като субект, като за хора, които да могат да бъдат овластявани съобразно своята квалификация и умения, смятат в МГЕРБ. Категорични са - на младите да не се гледа като нещо, което утре ще дойде. То вече идва, даже вече е тук.

Поне в ГЕРБ наистина е така. Повече от 1 г. Борисов подменя и във върховете на партията “уморените” лица с кадри на МГЕРБ, а по официални данни партийците под 35 г. са 16 000.

МГЕРБ членуват в Организацията на европейските студенти демократи към ЕНП, както и на YEP, самата младежка организация на Европейската народна партия. Петима членове на ГЕРБ са били вицепрезиценти на ЕНП, а в момента старозагорец е съпредседател на работна група към една от комисиите в организацията на Европейските студенти демократи, която работи по политиките за Европа. ГЕРБ са имали и вицепрезидент на YEP и се гордеят, че членовете им се развиват не само на национално, но и на международно ниво.

Основен акцент на организацията е политическата подготовка на младите кадри

Точно с тази цел в партията текат усилени обучения. Успешно са приключили по 11 зимни и летни университета, 16 академии, които са събрали млади хора по региони. 40 пък са т.нар. местни академии, които събират младежите по области. Гербаджиите се гордеят и с шестте големи политически академии, три от които са по модела на международни политически институти. За съжаление, COVID-19 е попречил за голяма част от планираните големи събития, но след 2-годишна пауза ще бъде възобновен и Летният университет на МГЕРБ с повече от 300 младежи.

Миналия уикенд в Стара Загора имаше и регионална академия, посветена на Деня на Европа и с участието на Бойко Борисов. Част от нея бе акцията “Пулсът на Европа бие в Стара Загора”, която е по подобие на проведена преди 2 г. инициатива, “произвела” най-дългото хоро в страната. И сега младежите приканваха гостите си да му придадат по-автентичен вид, идвайки с носии на площад “Артилерийски”.

Като важен приоритет МГЕРБ са си поставили Закона за доброволчеството, който е внесен от партията им в Народното събрание. През подобна нормативна база според тях ще се урегулират много дейности, в които участват предимно млади хора. Важен аспект е и темата с младежките стажове.

Акции за Украйна редом с помощи за възрастни българи

Освен с политическо инженерство и обучение младежите в ГЕРБ не спират и с благотворителните акции. Очаквано предвид събитията от последните месеци те са насочили усилия да подпомагат нуждаещите се в Украйна. Провокирани от разкази на свои връстници, младежите закупиха индивидуални предпазни средства, които заедно с голяма пратка хуманитарни помощи заминаха към конфликтната зона в края на март. Членове на МГЕРБ, лидерът им Георг Георгиев и депутатът Тома Биков бяха своеобразни доставчици и направиха видео включване от границата между Молдова и Украйна, за да покажат докъде са стигнали. Млади партийци от Смолян и Чепеларе пък избраха да закупят превързочни и санитарни материали, препарати за лечение и обработване на рани, дрехи и консервирани храни. Пратката им бе предназначена за подпомагане на украинските войници.

Традиционно около Великден самотно живеещи и трудноподвижни възрастни хора от Старозагорско бяха подпомогнати с основни хранителни продукти. Акции с даряване на храна, козунаци и изненади за възрастни имаше и в други части на страната.

В ГЕРБ обаче се гордеят с друга своя инициатива, превърнала се в традиционна за младежите - кампанията “Да пуснем корени в България”. На последната Цветница благоевградските младежи бяха нейни домакини за 12-и път и събраха свои съпартийци от цялата страна, за да засадят 26 дръвчета в района на Рупите. Основателят на инициативата - кмет на Враца и кадър на МГЕРБ Калин Каменов, благодари на фондация “Ванга” за подкрепата. “Засадили сме вече над 1200 дръвчета, вече имаме гора. Надявам се да правим това във всеки град”, заяви той 12 г. след засаждането на първото дръвче от кампанията.

 

Георг Георгиев, лидер на МГЕРБ:

Следим за всякакви набези срещу опозицията

- Много млади в България се оплакват, че не са включвани на активни политически позиции, че твърде често ги ползват за “фикус” или цвят към по-опитни и възрастни политици. Доволни ли са младежите в ГЕРБ от възможностите си за реализация?

- В политическото същество на всеки дясно мислещ млад човек стоят поривът за развитие и търсенето на повече и все по-нови хоризонти. Разбира се, че ние искаме повече, но това трябва да бъде съобразено с реалните възможности и капацитета на всеки. Младият човек няма оправдание да не бъде енергичен, ентусиазиран, любопитен, но и почтен. Когато говорим за младежка политика, думата почтеност неизменно трябва да присъства.

Партия ГЕРБ с лидер Бойко Борисов се утвърди като последователна в отношението си към младите хора. Ако някой опитва да оправдае отсъствието си от политическата сцена с това, че партията му ползва младежкото си крило за фикус, това може да има 2 страни. Едната е това, което се случи с младежката организация на ДСБ, която каза: “Г-н Атанасов, вие като председател не се вписвате в нашите представи, идеи.” И се махнаха. От друга страна, може и самата партия да не счита, че трябва да се инвестира в младежка политика. Управляващите, когато дойдоха на власт, забравиха да сложат в Министерството на младежта и спорта младежта. Надявам се, че все повече ще осмислят концепцията за инвестиция в младите хора. Младите хора не са уязвима група, на която нещо трябва да се дава. Те могат да го заслужат и сами.

- Споменахте острата реакция на младите в ДСБ срещу лидера им, вашите младежи обаче защитиха доста ревностно Бойко Борисов. Да очакваме ли и други подобни акции?

- Категорично. Ние имаме създадени екипи, които следят информационния поток за всякакъв тип вулгарни набези срещу опозицията. Това, което се случи с г-н Борисов, г-жа Арнаудова и г-н Горанов, бе политическо гонение, което впоследствие българският съд отмени като незаконно. Няма как да се очаква ние като млади, демократично мислещи хора да се примирим с извличането на невинни от домовете им пред очите на децата им!

Младежката организация е готова да отбранява устоите на държавността в България. Проведохме протестни акции пред МВР с апел за оставката на този позорен човек, г-н Рашков, протест пред МС по време на посещението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Да подчертая - не срещу нея, а срещу порочната корупционна политика, която правителството на Кирил Петков иска да въведе.

При нас има млад капацитет, готов да работи, почтено да си плаща данъците и да се бори за държавата. Не сме самозванците, които дойдоха отнякъде и се опитват да ни убедят само по силата на чуждестранните си дипломи, че са по-добри от тези, които цял живот сме учили и сме се развивали в тази държава. Младежката организация на ГЕРБ е доказателство, че дори и да си успешен навън, може да принесеш почтено този опит в държавата, особено ако си избрал да развиваш целия си академичен и кариерен потенциал в България.

- Има ли разлика да си младежка организация на партия на власт и такава в опозиция? След падането на кабинета “Борисов” сякаш всички се фиксираха в ГЕРБ...

- Да, по един начин работи структурата в управление, по друг - в опозиция, но винаги сме водени от това кое е най-добро за държавата и за младите хора.

Много съм доволен от фиксацията в нас, защото тя доведе до буквалното окарикатуряване на министър-председателя. Той свика нарочен брифинг на МС, за да каже, че младежката организация на ГЕРБ е виновна за увеличаването на цените на горивата! Това беше смешно и гротескно. Но беше признание за активността на нашата организация в публичния сектор и апелите, които непрестанно отправяме към властта и към институциите. Условията, в които се налага да живеем по силата на некадърно функциониращото правителство, са непосилни. Те са най-вече непосилни за нас като млади хора, защото най-дълго ще трябва да се справяме с последиците от кашите, които се забъркаха. Ние ще изплащаме дълговете, които те изтеглиха, ние ще сме тези, които ще трябва да стабилизират държавата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>