90 000 посетители чака в петък, събота и неделя Народният събор в Пловдив

30.05.2022 13:19 24 часа Пловдив онлайн
Народният събор в парк "Лаута" винаги събира хиляди посетители.

- Петя Панева, Виевската група, Райко Кирилов и гайдари ще огласят сцените в парк "Лаута"

- Търсят се двойки, които да бъдат оженени в битов стил

Три дни фолклор, пъстрота, родолюбие! Под този надслов ще премине Народният събор в Пловдив, който се открива на 3 юни и ще продължи до неделя в парк "Лаута".
За седма година той ще събере повече от 4000 изпълнители от цялата страна, а организаторите очакват събитието да бъде посетено от 90 000 души.
В програмата ще участват лауреатката от „Гласът на България“ Петя Панева, Виевска група, Калина и Невена, Райко Кирилов, ансамбъл „Дилянка“, „Големите гайди“, гайдарски състав „Орфей“, а специално за откриването ще излезе ансамбъл „Тракия“!

Хлапета от над 20 детски градини се включват за първи път във фестивала.

Дългоочакваната „Хоротека на открито“ за майсторите на танците ще бъде по 5 часа в събота и неделя вечер. Тази година освен двете големи сцени ще има и "Хорище" - Сцена 3, на което свободно ще се танцува или репетира преди и след участие!

Битовата детска работилница с трикраки столчета ще забавлява най-малките посетители. Там ще оцветяват шевици, народни носии, ще сглобяват пъзели с история, ще учат и смятат.

Тъкачница „Багреница“ ще гостува с истински стан, на който всеки може да пробва един от най-древните занаяти – тъкачеството.

Сдружения „Традиция“ и „Родолюбие“ и тази година ще покажат изложби на старинно оръжие, народни носии и възстановки.

Специалните уроци по народни танци, етно-кардиото и училището по музикални инструменти (тъпан, гайда, кавал и гъдулка) ще помогнат на начинаещите да се докоснат до българския фолклор.

Има и изненадата. "Търсим двойки, на които им предстои сватба, за да ги зарадваме с едно невероятно преживяване. Записваме кандидати, които да „оженим“ в битов стил на сцената", обявиха организаторите.

Най-дясната лента на бул. „Санкт Петербург“ ще бъде свободна за паркиране. Умоляват се шофьорите да карат с повишено внимание и спазване на ограниченията. Ще бъде извършван постоянен контрол с камери за скорост.

Ето и програмата за трите дни.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>