Украинци отказват в последния момент да се местят, при много капризи - в лагера в Елхово (Обзор)

29.05.2022 21:50 Надежда Алексиева
Автобусите от Златни пясъци пристигнаха празни на гарата във Варна.

- 62-ма от 550 души напуснаха хотелите по морето в неделя

- Само петима тръгнаха от Варна

- Там, където ни карат, има само една аптека, казва младеж

Украинци масово отказвали в последния момент да бъдат преместени в базите, осигурени от държавата. Така в пилотното разселване на 29 май от Варна тръгнаха едва петима, а от Бургас- 57 души, а били записани общо 550 . Това съобщи в Бургас вчера шефката на Държавната агенция за бежанците Марияна Тошева.

Тя се закани, че заради капризи на украинците може да се стигне до настаняването им в бежанския лагер в Елхово.

“Най-лошото, което виждаме, е планиране на ресурси, които остават неангажирани и неизползвани. Това, което се случи, ме навежда на мисълта, че е

като с фалшивите сигнали на тел. 112,

когато линейката може да спаси човешки живот, но фактически е отишла там, където няма нужда. Ако тези ситуации продължават да се повтарят, може да се окаже, че бежанският център в Елхово - това е едно контейнерно селище, което може да побере до 1700 души - може да се окаже един краен вариант”, коментира Тошева.

Тошева апелира към всички украински граждани, които нямат желание да бъдат настанени в държавни бази след 31 май, да информират хотелиерите, екипите на терен и по всички канали, които съществуват.

В 10,30 ч в неделя трябваше да започне извозването на 200 бежанци от хотелите с бързия влак Варна - София. Пет автобуса чакали напразно в 9,30 ч в Златни пясъци, върнали се празни.  

18-годишният Вячеслав Радованов бе един от петимата,които отпътуваха за Рибарица. Той е от Одеса, тук е заедно с баба си.

“Не знам къде ни карат, тук има всичко - аптеки, магазини, а там не знам какво ще е. Гледах на картата, там, където отиваме, има само една аптека, няколко ресторанта, но

не знам дори дали има магазини”,

каза Радованов.

“Разбрахме, че бежанците са казали, че ще се приберат в Украйна, ще си намерят квартири или ще отидат при приятели. Очакваме и утре  ситуацията да е същата”, заяви областният управител на Варна Благомир Коцев.

Марияна Тошева обясни, че за плавното преместване на всички хора са осигурени три екипа на ДАБ, а от всички ведомства те са общо над 100 души.

Само за 29 май са били планирани и осигурени над 10 автобуса и осем допълнителни вагона на БДЖ.

“Всичко беше планирано до последния детайл, динамиката се променяше през цялото време. Определени хора или се отказват, или планират да тръгват на другия ден на собствен ход в някаква посока”, обясни Тошева. Тя уточни, че всички държавни бази, които се предлагат в момента, отговарят на изискванията за настаняване на бежанци.

Над 40 000 украински бежанци са попълнили анкетата и 80% от тях са заявили, че имат нужда от подслон,

каза още Марияна Тошева. От първоначално 20 000 бежанци в Бургаска област, заявили желание да бъдат настанени в държавни бази, са останали 7000 души.

По данни на Гранична полиция пък само за последното денонощие над 5000 украинци са напуснали България.

Областният управител на Бургас Стойко Танков каза, че има организация за отваряне на два буферни центъра - на Морска гара и в почивната база на МО в кв. “Сарафово”.

Полиция ще съпровожда бежанците по целия им маршрут - от хотелите по морето до базите във вътрешността на страната, поясни старши комисар Калоян Калоянов.

Очакванията бяха 18 000 бежанци от Черноморието да бъдат преместени във вътрешността на страната. Хотелите, които през следващите 3 месеца искат да настаняват бежанци срещу 15 лв. на ден държавна подкрепа, са около 500.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>