Съседи не дават помощи на жена - винят, че мъжът като взривил дома им, съсипал 19 апартамента

24.05.2022 20:05 Надежда Алексиева
Така изглеждаше вход 4 на сутринта след експлозията.
Две години след взрива блокът е без видими следи от разрухата.
Антоанета в интервю за Нова телевизия
ВЕСЕЛИН ДИМИТРОВ

Антоанета била тормозена от човека, с когото живеели 24 г., съдът разпоредил той да напусне дома. В яростта си Веселин драснал клечката на предварително купени туби с бензин

“Който успя - избяга, никой не иска да си спомня и да говори за случилото се”, казва мъж и влиза в апартамента си. Повече от две години след взрива във вход 4 на блок 302 във варненския кв. “Владислав Варненчик” много от обитателите му вече са продали имотите си кой за колкото пари е могъл.

Преместили се надалеч в опит да забравят ужасния мирис на опушено.

В 4,17 ч на 13 януари 2020 г. четвъртият етаж е разтърсен от много мощен взрив. След секунди апартамент 24 е обхванат от пламъци, които бързо пълзят към съседните домове.

Сънени хора панически търсят спасение от бушуващия огън и задушливия дим

Мнозина по-късно ще разказват с благодарност как са били евакуирани със стълба от пристигналите светкавично 6 екипа пожарникари.

Трима от блока губят живота си при трагичния инцидент - соченият за виновен за взрива Веселин Димитров, 53-годишната Марияна, чието овъглено тяло бе открито в съседния апартамент. А на 16 февруари умира и 85-годишната баба Ивана Проданова, която получи усложнения и издъхна след дълги дни в кома. 18 души са обгазени, сред които и 4 деца, всички те се лекуваха в две болници.

  Антоанета Димова, която е собственик на взривения апартамент, е била жертва на домашно насилие. Години наред тя е тормозена от мъжа, с когото живеела - бившия полицай Веселин Димитров, който предизвиква експлозията. По-късно Антоанета се възстановява от случилото се и от психологическата травма с помощта на фондация “SOS семейства в риск”, която я настанява в защитено жилище за месеци наред.

След тежкия инцидент се връща в блока само веднъж - имало събрание на входа, на което да се реши как да бъдат разпределени събраните от помощи пари. Съседите обаче не я посрещат с отворени обятия - казват, че тя е виновна за инцидента, който е променил и техния живот, и я оставят без дял от паричните помощи.

“Дружно отказахме - тя няма право на компенсации, тъй като носи вина

за случилото се. Не мога да ви кажа подробности”, ядосано обяснява мъж, живеещ в апартамент на нейния етаж. Няколко месеца след това събрание Антоанета продава вече оправения си апартамент и повече никой не я вижда.  

Съседът, който не желае да си спомня за преживяното, допълва, че още четирима от входа са умрели, повечето от тях живеели в близост до избухналия апартамент. Те починали от стрес и страх.
Веселин и Антоанета живеят на семейни начала 24 години в нейния апартамент, първият шамар идва още в началото на връзката им. С времето се превръщат в побоища - с юмруци по главата и гърдите.

“Заплашваше ме, че ще ме убие, ще ме обезглави, ще запали това, което “той е направил”, разказва след взрива жената през Нова телевизия. Нейният син от предишен брак също е тормозен от насилника.

За непоправимия инцидент е заподозрян бившият полицай Веселин Димитров. Според решение на съда от 6 януари 2020-а той е трябвало да напусне жилището заради упражняван семеен тормоз над Антоанета.

В навечерието на Коледа - месец и половина преди взрива, жената се изнесла от общия им дом и била настанена в защитено жилище.

Още при първия оглед на мястото на трагедията става ясно, че взривът не е от газова бутилка или бойлер. Отнема време обаче да се установи съставът на взривното вещество.

Първоначално полицията обявява за издирване 66-годишния Веселин Димитров, който бил забелязан предишната вечер да изнася багаж от жилището.

Съседи казват пред разследващи, че чули бившия полицай в телефонен разговор на балкона как се заканва да отмъсти, задето половинката му го оставя на улицата.  

Веселин е работил като военен и като полицай, но през 1995 г. е бил уволнен дисциплинарно от МВР за корупция според окръжната прокуратура във Варна. Тя образува по случая досъдебно производство за палеж с двама загинали и значителни материални щети.

Вместо да си тръгне, мъжът се запасил с 30 литра бензин и 11 литра пропан-бутан, качил ги в жилището и подредил мебелите така, че ударната вълна да бъде максимално силна.

В отломките след взрива бяха намерени две силно обгорени тела. Оказа се, че едното е на Веселин, а другото – на жена от съседен апартамент.

Благодарение на дарителската кампания се събират повече от 25 хил. лв., 15 хил. от които са дарение от Варненската и Великопреславска митрополия. На събрание на етажната собственост разделят пострадалите на 3 категории: най-засегнатите 6 апартамента получават по 2500 лв., средно засегнатите 10 апартамента получават по 800 лв., а малко засегнатите, които са 3 апартамента - по 135 лв.

Тези пари едва ли са стигнали за по-сериозни ремонти, най-пострадалите са добавили немалко средства и от себе си, оправили са апартаментите си и са се махнали. Наследниците на починалата възрастна жена също отдавна продали дома .

Във входа вече не мирише на пушек,

както бе дни след инцидента, стените са боядисани, вратите - сменени. На пръв поглед нищо не напомня за злополучния 13 януари. Новата мазилка обаче не може да заличи кошмара и обитателите не желаят да говорят за този ден - искат час по-скоро да го забравят, което не е лесно.

“Беше като в екшън филм, който дават по телевизията. Само че сега се случваше пред очите ни - мириса на изгоряло, ужаса и крясъците на хората няма да забравим скоро”, коментира лаконично Ива, която живее на един от високите етажи. Деница Иванова, чийто апартамент е над взривения, излиза на квартира дни след инцидента, но малкият син не може да се успокои и на новото място.

В началото всеки ден, преди да влезе, я моли да провери дали няма огън в дома им. Малко по-късно и тя продава апартамента, в който по чудо са оцелели.

Мнозина от входа са успели да ползват услугите на професионален психолог. Тези, които нямат сили да се преместват и да се занимават с имотни сделки, остават в блок 302.

В него остават и спомените, с които всеки се справя сам.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>