30 лв. за килограм череши в Пловдив, ще паднат през юни, но пак няма да са евтини
Не бих ги погледнала, не мога да дам толкова пари, казва пенсионерка на внучката си
На цена от 30-35 лв. се появиха първите апетитни череши по пазарите в Пловдив и те са гръцки или испански. Внесените от южната ни съседка са по-евтините - 30 лв. “Всеки ден цените падат, спокойно. От вчера са поевтинели с 20 лв.”, обясни с усмивка продавачка на сергия на ул. "Кап. Райчо" на клиенти, които подминаваха, виждайки етикета.
Рядко, но се намират и български - от най-ранните сортове. Те започват от 10 лв. и вървят нагоре, но са доста дребни. "След 1 месец тези череши не бих ги погледнала, не мога да дам 15 лв. за такова нещо", обясни на внучката си жена на Събота пазара, но в крайна сметка накара продавачката да претегли, колкото за една чиния.
“Тези са много ранен сорт, трябва още време”, каза търговка от Четвъртък пазар и добави, че е прекалено рано за череши. Тя обясни, че за да падне цената, трябва да се увеличат количествата, които се берат, преди това няма как.
Според производители високите цени се дължат на студената пролет, която е унищожила голяма част от реколтата. Красимир Кумчев, един от големите агробизнесмени от региона, съобщи, че пловдивчани могат да очакват масово местни череши около 10 юни. Преди това тези плодове ще останат скъпи, защото още няма да има сериозни количества български.
“Не само черешите, и сливите пострадаха. 40-50% от реколтата ги няма”, заяви пред “24 часа” бизнесменът и разказа, че студеното време е попречило на всички производители в региона. “Като е студено, пчелите не могат да летят. Няма как да стане опрашването”, обяснява Кумчев. След забавилото се опрашване трябват 10 дни, в които да се извърши оплождането на цветовете, а това е процес, който също може да бъде провален от студа.
Според фермера след 24 май ще започнат да се появяват повече пловдивски череши по пазарите.