Радев посъветва политиците за по-малко военна страст и повече разум (Обзор)

06.05.2022 21:35 Павлета Давидова
Кметът на София Йорданка Фандъкова, премиерът Кирил Петков, президентът Румен Радев и вицето му Илияна Йотова приеха строя на армейските блокове. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков се здрависаха след края на церемонията пред Паметника на Незнайния войн.

Срещу България няма пряка заплаха, но има сериозни рисковe, призна министърът на отбраната

С празничен, но критичен залп срещу правителството и политиците Румен Радев предупреди, че страстта на войната не бива да се пренася в България.

Този път президентът бе остър по повод решението на Народното събрание, с което депутатите разрешиха на правителството да окаже военнотехническа помощ на нападнатата от Русия Украйна. Въпреки че част от опозицията, а и от управляващата коалиция са недоволни от текста, който бил твърде “кротък”, думите на държавния глава след водосвета на бойните знамена на 6 май внушават, че България всъщност ще изпраща оръжие.

Партиите пренебрегват здравия разум и решението на Народното събрание за Украйна е

опасна стъпка към въвличането на България във войната

Самата формулировка “военнотехническа помощ” е достатъчно разтеглива и рискована”, повтори Радев в петък. На въпрос дали очаква кабинетът да изпрати оръжия и муниции на Украйна, президентът замълча.

На 6 май всички българи заслужено отдаваме почит и признателност към нашите военни и към всички, загинали за родината. Войната, която бушува непосредствено до нас и която доскоро считахме за немислима, изисква държавническо отношение и

адекватни решения, които да не създават рискове,

а да укрепват националната сигурност, продължи с острия тон към политиците Румен Радев. Той предупреди, че военният конфликт в Украйна няма да е кратък и дори ще се разраства. В началото на войната българският държавен глава прогнозираше бърза победа на Русия.

Не бива да се допуска страстите на войната да се пренасят в България. Затова още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото, посъветва държавният глава. Още преди решението на парламента той атакува кабинета, че опитва да вкара България във война, като използва определението “политически шмекери”.

Според президента политиците пренасят страсти от войната у нас, като организират протести с чужди знамена по българските улици.

Думите на Радев срещнаха отпор малко по-късно от съпредседателя на “Демократична България” Атанас Атанасов.

Президентска власт няма!

Има законодателна, изпълнителна и съдебна, те са упълномощени по Конституция и нека всяка жаба да си знае гьола, заяви лидерът на ДСБ по адрес на Радев в Би Ти Ви.

В парламента има мнозинство около 200 гласа да се подкрепи Украйна и това се случи. Решението не е това, което ние искаме, добави Атанасов и пак заподозря Радев в слабост към Русия.

Военният министър Драгомир Заков също не е доволен от компромисното решение на парламента. Той съобщи, че идната седмица в България украинска делегация ще води разговори по какъв начин точно ще помагаме на Украйна. Срещу България няма военна заплаха, макар да има сериозни рискове, призна Заков пред БНТ.

Президентът се отрече от Янев и Петков, премиерът освиркан

Президентът Румен Радев категорично се разграничи от Стефан Янев, когото на два пъти посочи за служебен премиер.

“Това е за втори път на президентството да се приписва политически проект. Това е грешно разбиране, защото не работя с подставени лица, но ако работя с лица или партии, ще го заявя лично”, отговори държавният глава на въпрос дали има принос в новия политически проект на Стефан Янев. 

Така Радев отхвърли слуховете, че е инженер и на новата партия “Български възход”, чието създаване бе обявено преди ден от бившия секретар на държавния глава и два пъти служебен премиер през 2021 г. Ден по-рано и Янев отрече участие на Радев в новата политическа формация.

От думите на президента стана ясно, че отрича и участие в проекта на друг член на служебния си кабинет - настоящия премиер Кирил Петков и “Продължаваме промяната”. През лятото на 2021 г. решението на двама от служебните министри на Радев - Кирил Петков и Асен Василев, да направят своя формация бе изтълкувано като опит за президентска партия. Отношенията между президента и настоящия премиер се изостриха от началото на тази година.

Радев уточни, че назначените от него бивши служебни министри са били силни, когато работили в екип.

“Впускането в партийната политика се оказа съвсем друго изпитание. За много от тях - непосилно”, заяви той.

Единични освирквания срещу премиера Кирил Петков се чуха на церемонията по освещаване на бойните знамена в София, докато Румен Радев приемаше строя на представителните армейски блокове. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>