Хиляди задръстиха главния път София-Варна за чеверме и веселие край Арбанаси
Хиляди задръстиха с колите си по обед на Гергьовден главния път София-Варна на път към юбилейния 10-ти Събор на овцевъдите над Лясковец на Гергьовден. Колоната от автомобили се виеше още в село Шереметя преди отбивката към Арбанаси, а поляните край Петропавловския манастир, където се случва мащабния фест, бяха пълни с коли, кемпери и каравани на дошлите за дългите почивни дни.
Фермерски храни, породисти животни, които не могат да се видят в зоопарка, стари занаяти, фолклор, дълги маси и хубаво време привлякоха рекордно количество посетители още в първия ден на събора.
Край чеверметата и скарите изглеждаше, че кризата някак е подминала представителната извадка купонджии, които даваха по 2 лева за кебапче, 8 лв.за шишче и лапаха пържени картофки за 5 лв. Чеверметата, които родопските майстори бяха въртели 12 часа над огъня, не опираха по 6 лв. за 100 грама обезкостено месо. Сирене от истинско мляко вървеше между 14 и 17 лв., а кашкавали с билки и подправки, даже и с боровинки се търгуваха по 20 лв.
Началото на тридневната веселба поставиха кукерите джумали от с. Калугерово, Пазарджишко, чийто ритуален танц прогони злите сили и донесе благодат. След тях поляните край Петропавловския манастир се огласиха от прочутия смолянски народен оркестър „101 каба гайди“. Музиката и традициите на древните номадски пастири каракачаните оживяха в изпълненията на танцовия състав „Кацандонис“ -Карлово.
Програмата на събитието от 6 до 8 май е наситена с изложения на животни (овце, кози, лами, коне, кучета, магарета), атрактивни фермерски състезания по ръчно доене, стрижба с овчарска ножица, майсторско обезкостяване на агнета, най-тежък коч, теглене на товари от коне тежковоз, най-добри продукти от овче/козе мляко.
Повече от 70 са участниците в традиционното изложение на занаяти, а етно възстановката „ЧифликЪт“ показа забравени техники за избиване на масло, чепкане на вълна. Старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“, гергьовски курбан с Ути Бъчваров, разнообразни кулинарни зони, нестинари, хоротеки, народни веселби, големи вечерни концерти и още много атракции вдигат градуса на настроението.