За тази коалиция Радев играе с Борисов, Нинова го обвини в опит да унищожи БСП през ПП (Обзор)

27.04.2022 22:10
Кирил Петков и Асен Василев бяха категорични, че позицията на президента за Украйна е позорна.
Корнелия Нинова поиска от Радев да обясни как от човека с юмрук срещу Борисов се превърна в негов съмишленик.
Румен Радев атакува яростно и целия кабинет, и персонално Нинова.

Президентът атакува по-остро от всякога кабинета за спирането на газа и че дава оръжия на Киев

Кирил Петков и Асен Василев ясно обявиха, че не са в окопа на държавния глава: Позицията му е позор

Вече има мнозинство за оръжие за Украйна

Спирането на руския газ се оказа ракетата, която запали политическа война у нас. След 120 дни на власт и студен мир помежду си правителство и президент отвориха истински фронт.

Мачът, в който някой ни казва какво да правим, свърши

В този конфликт България ще помогне на страната, която се бори с агресора, обяви вицепремиерът и съпредседател на “Продължаваме промяната” Асен Василев.

Двамата с премиера Кирил Петков дадоха първата си пресконференция като лидери на новоучредената си партия и рязко обявиха на Румен Радев, че не са в неговия окоп.

Знакът за ясно разграничаване от президента бе даден едновременно с втвърдяване на подкрепата за Украйна и категорична заявка, че това включва и военна помощ. Досега от ПП казваха, че депутатите им ще гласуват по съвест.

Успоредно с това край на благоприличието в публичното говорене един към друг сложиха и президентът и Корнелия Нинова.

Обяснете на тези, които два пъти ви избраха, метаморфозата

от вдигнатия юмрук срещу Борисов до синхрона ви сега

А на левите хора - защо искате да убиете отрочето си “Продължаваме промяната”, а чрез него и БСП, предизвика го лидерката на социалистите.

Пръв тона зададе Радев, който избухна по-рязко от всякога към управляващата коалиция.

Недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт, каза държавният глава, преди да замине на официална визита в Испания заедно със съпругата си.

 Там ще изкара 2 дни - ще се срещнат с крал Фелипе и кралица Летисия и ще демонстрира как пилотира “Юрофайтер”.

Най-рязък бе Радев за военната помощ: Това означава стъпка към въвличането пряко на България в този конфликт и виждаме, за съжаление, че призивите за мир, за прекратяване на конфликта заглъхват. На тяхно място ескалира войнствената реторика.

България трябвало да бъде част от усилията за мир и за възможно най-бързо прекратяване на конфликта, защото удължаването му ще има пагубни последици в много измерения.

Последва директна атака към Нинова, която като икономически министър е начело на междуведомствената комисия по износ на оръжия, с настояване тя да обясни как “българското оръжие подхранва този конфликт”.

Думите му се покриват с обвиненията на ГЕРБ

от последните дни, че през Полша българските оръжейни фирми изнасят боеприпаси за Украйна.

Г-н Радев, искате аз да обясня на левите хора какво става с българското оръжие, но ще трябва вие да обясните на тези, които два пъти ви издигнати избират за президент, какви договори за износ на оръжие е подписало вашето служебно правителство. Защото и сега разрешения за износ се издават въз основа на подписаните тогава. И много добре знаете, че дестинациите и тогава, и сега са същите - над 50 държави и нито една не е Украйна. Ще трябва да обясните на левите хора защо така яростно нападате собственото си отроче - “Продължаваме промяната”, което създадохте, за да убиете БСП”, отговори му веднага във фейсбук соцлидерката.

Радев продължи с лексика, позната от времето на войната му с Бойко Борисов

Правителството дължи категоричен отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, чии интереси обслужва - техните или нечии други. Крайно време е да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българския суверенитет и в своята политика се води от българския национален интерес. Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев, разгневи се той на отиването при Зеленски.

Посъветва - явно премиера, че “преди да спасяват света, българските политици трябва да погледнат и към хилядите бедстващи българи”.

Позицията му за войната е позор, не се сдържа този път иначе акуратният в изказа си Асен Василев.

“В нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи и че това е нормално, че това е добре. Аз смятам, че Украйна ще победи и ние трябва да ѝ помогнем”, заяви той.

В момента всеки се опитва да се заиграва с тази тема, защото се опитва да се вкарва клин в коалицията. Но казваме за първи път - “Продължаваме промяната” застава зад военно-техническа помощ, обяви пък Кирил Петков.

В опит да помири социалистите и останалите в коалицията “Промяната” бе измислила вариант, който БСП може да преглътне - помощта да е “техническа”. Провокирани от вчерашните събития обаче Петков и Василев се втвърдиха.

Това предизвика лека драма с единия им мандатоносител - социалдемократите, които излязоха с позиция срещу това.

След втвърдяването на ПП и ясната позиция на ДБ и ГЕРБ, както и одобрението на Слави Трифонов,

решението за изпращане на оръжие може да събере 142 гласа -

далеч над нужните 121, при това без да се брои евентуална подкрепа от ДПС.

На партийната пресконференция малко преди отпътуването си за Украйна премиерът Петков даде и още едно обяснение за наказателната акция на Москва с газа, зад което очерта и сянката на президента.

Обясни, че у нас има много политически и икономически кръгове, които пряко защитават руските интереси, и заизрежда - 3-те млрд. лева, похарчени за “Турски поток”, газовата централа като част от Плана за възстановяване, отказът ни от азерски газ и забавянето на гръцката връзка над 10 г.

Газова централа в маришките мини бе вкарана в плана при двата служебни кабинета на Радев начело със Стефан Янев и задраскана от него с идването на Петков и Василев.

На този фон един от левите министри - социалният Георги Гьоков, призна, че

спирането на газа от Русия може да събори

правителството Всичко зависи от това какви действия ще предприемем и дали те не са закъснели, коментира той пред Нова тв. “Ние досега се уверявахме, че сме готови, но сега установявам от експертите, че това не е точно така”, заяви Гьоков.

“Когато Русия каза, че газът ще се продава само срещу рубли, всички се отдръпнаха и изчакаха общо европейско решение. България беше първата, която отказа да плаща в рубли. Според мен това не беше най-добрият ход”, каза той. 

9 гардове от НСО с делегацията в украинската столица

Поне 9 гардове от НСО придружават премиера Кирил Петков и делегацията му, която днес замина за Киев.

Това стана ясно, след като бе обявен съставът ѝ. Заедно с премиера са министърът на отбраната Драгомир Заков, депутатите Калоян Икономов от ПП и Станислав Балабанов от ИТН, съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, както и директорът на “Ситуационен център” към МВнР Антон Марков.

Групата е от около 15 души, съобщи предишната вечер шефката на кабинета Лена Бориславова. В нея има и гардове, украинската страна също е поела ангажимент по осигуряване на безопасността на българската делегация. Това означава, че останалите 9-има са от НСО.

Охраната е с по-голям екип от стандартните 3-ма заради направената оценка на риска, лаконични бяха пред “24 часа” от службата.

Очаква се днес сутринта държавните мъже да пристигнат от Полша, за където излетяха вчера, в Киев, най-вероятно с влак. Маршрутът не се посочва от съображения за сигурност - така както не бе обявено как вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е стигнал и кога и къде е бил разговорът му с украинския президент.

Премиерът Петков и президентът Зеленски поддържат постоянна връзка, чуват се почти всяка седмица, разказа Бориславова пред bTV.

Освен с него, българският премиер, военният министър и депутатите са поискали среща и с украинския министър на транспорта, тъй като сред основните теми на разговори ще е и евакуацията на българските моряци от кораба в Черноморск. Вече стана ясно, че Киев ще поиска официално военна помощ от страната ни. Втората важна тема за домакина е подкрепа от България за членство в ЕС.

“Приемаме разширяването на ЕС, но трябва ясно да се видят стъпките, защото тя като страна трябва да отговаря на определени критерии, така че това ще координираме допълнително с МВнР”, обясни Бориславова. Иначе колкото повече държави членки имаме, толкова по-добре за целия ЕС - единен пазар, обща икономика, допълни тя.

В Украйна в момента има много жито и може да се помисли как България да помогне с износа му, обяви пък Кирил Петков. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>